Quiz about Black Sabbath  Its all about the horns
Quiz about Black Sabbath  Its all about the horns

Black Sabbath - It's all about the horns! Quiz


Are Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward, Ozzy Osbourne, Vinnie Appice, Ronnie James Dio, Tony Martin, Glenn Hughes, Cozy Powell and Ian Gillan =Metal GODS? Of course.

A multiple-choice quiz by Mr.Pont. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Black Sabbath

Author
Mr.Pont
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,033
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
913
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What individuals influenced Tony Iommi's guitar playing? Hint

Hank Marvin and Jimmy Page
Hank Marvin and Mick Abrahams
Hank Marvin and Django Reinhardt.
Hank Marvin and Gene Simmons

2. What was the first song ever recorded by Black Sabbath? Hint

N.I.B
Black Sabbath
The Wizard
Wall Of Sleep

3. What was the first commercial release for Black Sabbath with the title "featuring Tony Iommi" (Glenn Hughes was the vocalist)? Hint

Dehumanizer
The Eternal Idol
Seventh Star Featuring Tony Iommi
Iommi

4. Who was the vocalist on "The Eternal Idol"? Hint

Tony Martin
Glenn Hughes
Ronnie James Dio
Ian Gillan

5. Who inducted Black Sabbath into the Rock and Roll Hall of Fame? Hint

Ozzy Osbourne
Metallica
Judas Priest
Iron Maiden

6. Who wrote "N.I.B."? Hint

Bill Ward
Tony Iommi
Geezer Butler
Ozzy Osbourne

7. What was Ronnie James Dio's first musical instrument? Hint

Guitar
Flute
Drums
Trumpet

8. Where was Iommi born? Hint

Aston, Birmingham, England
Birmingham, England
Hanover, England
London, England

9. What is unusual about Tony Iommi's guitar playing? Hint

He only has one functioning hand.
He was born right handed, but learned to use his left hand to play.
He never plays chords.
He only has three finger on each hand.

10. What is John Osbourne's birth date? Hint

December 3, 1948
January 1949
December 1948
August 1952


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What individuals influenced Tony Iommi's guitar playing?

Answer: Hank Marvin and Django Reinhardt.

Bill Ward admits a fondness to jazz and is influenced by Buddy Rich and Gene Krupa. Geezer's influenced by Cream's bassist/vocalist Jack Bruce.
2. What was the first song ever recorded by Black Sabbath?

Answer: Black Sabbath

This song appears on their debut album.
3. What was the first commercial release for Black Sabbath with the title "featuring Tony Iommi" (Glenn Hughes was the vocalist)?

Answer: Seventh Star Featuring Tony Iommi

Tony Iommi later produced solo work with this vocalist. The most recent album (2005) was "Fused".
4. Who was the vocalist on "The Eternal Idol"?

Answer: Tony Martin

"The Eternal Idol" was released in 1987.
5. Who inducted Black Sabbath into the Rock and Roll Hall of Fame?

Answer: Metallica

"Black Sabbath is credited with creating heavy metal. The success of their first two albums - Black Sabbath and Paranoid - marked a paradigm shift in the world of rock. Not until Black Sabbath upended the music scene did the term "heavy metal" enter the popular vocabulary to describe the denser, more thunderous offshoot of rock over which they presided. " Credited to the Rock and Roll Hall of Fame web site.
6. Who wrote "N.I.B."?

Answer: Geezer Butler

Has to be one of Sabbath's biggest hits of all time - appears on their self-titled first release. Sometimes known as "Nativity In Black". The title refers to drummer Bill Ward's beard. The band called him "Nibby" because they thought it looked like the nib on the end of a pen (Ozzy came up with the nickname when he was stoned). Says Geezer Butler: "Originally it was Nib, which was Bill's beard.

When I wrote 'N.I.B.', I couldn't think of a title for the song, so I just called it Nib, after Bill's beard. To make it more intriguing I put punctuation marks in there to make it 'N.I.B.' By the time it got to America, they translated it to 'Nativity In Black'." (thanks, Greg - Triad, NC)
7. What was Ronnie James Dio's first musical instrument?

Answer: Trumpet

The trumpet is the only instrument that Ronnie has had formal training on. His father also helped him to learn the trumpet. Ronnie can also play the Saxophone, bass, guitar and keyboards. I've been told he can sing pretty well, too.
8. Where was Iommi born?

Answer: Aston, Birmingham, England

Iommi rose up from humble beginnings in an industrial town to become one of the greatest guitarists alive today.
9. What is unusual about Tony Iommi's guitar playing?

Answer: He was born right handed, but learned to use his left hand to play.

Due to an accident as a sheet metal worker, the finger tips for Iommi's right hand were sliced off. He was told that he could never play the guitar again. Instead of giving up, he developed special tips to cover the missing parts, and trained himself to play left-handed instead of right-handed.
10. What is John Osbourne's birth date?

Answer: December 3, 1948

Ozzy was born in the same town as Tony Iommi.
Source: Author Mr.Pont

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us