Quiz about Black Sabbath Lyrics
Quiz about Black Sabbath Lyrics

Music Quiz: Black Sabbath Lyrics: 10 Questions | Music


Black Sabbath are known as the "godfathers of heavy metal". Test your knowledge of their songs here! I will give you a line from one of their songs and you choose which song it is from. This quiz covers the first five albums only.

A multiple-choice quiz by Velvet_Rain. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Black Sabbath

Author
Velvet_Rain
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
243,406
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3388
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 12 (9/10), NovaRacing (10/10), Guest 174 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Please name the song that contains the lyrics:
"But soon the world
Had its evil way
My heart was blinded
Love went astray".
Hint

After Forever
Changes
Into The Void
Wicked World

2. Which Black Sabbath song are these lyrics from:
"Sun is shining, clouds have gone by
All the people give a happy sigh"?
Hint

A National Acrobat
Planet Caravan
Cornucopia
The Wizard

3. Which song includes the following lyrics:
"My life was empty, forever on a down
Until you took me, showed me around"?
Hint

Who Are You?
Sweet Leaf
Warning
Wheels Of Confusion

4. Name the song:
"Now you know the scene, your skin starts turning green
Your eyes no longer seeing life's reality".
Hint

St. Vitus' Dance
Electric Funeral
Children Of The Grave
Hand Of Doom

5. "The colors of my life are all different somehow
Little boy blue's a big girl now"
What's the song title?
Hint

War Pigs
Sabbra Cadabra
Killing Yourself to Live
Behind the Wall of Sleep

6. Which song has the following lyrics:
"We sail through endless skies
Stars shine like eyes"?
Hint

Planet Caravan
Orchid
Spiral Architect
Snowblind

7. "Sorrow will not change your shameful deeds
You will pass someone else's bitter seed"
Which Black Sabbath song are these lyrics from?
Hint

Iron Man
Solitude
War Pigs
Evil Woman

8. Which song has the following lyrics:
"Long ago I wandered through my mind
In the land of fairy tales and stories"?
Hint

Paranoid
Wheels of Confusion
Rat Salad
Tomorrow's Dream

9. In which song does this line appear:
"Nobody will ever let you know
When you ask the reason why"?
Hint

Sabbra Cadabra
Behind the Wall of Sleep
Sabbath Bloody Sabbath
Lord of This World

10. Which song has the following lyrics:
"Follow me now and you will not regret
Leaving the life you led before we met"?
Hint

Wicked World
N.I.B.
Supernaut
Fairies Wear Boots


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Please name the song that contains the lyrics: "But soon the world Had its evil way My heart was blinded Love went astray".

Answer: Changes

The duet version of "Changes" with Kelly Osbourne reached number one on the UK charts in December 2003.
2. Which Black Sabbath song are these lyrics from: "Sun is shining, clouds have gone by All the people give a happy sigh"?

Answer: The Wizard

"The Wizard" is the second track on Black Sabbath's debut album.
3. Which song includes the following lyrics: "My life was empty, forever on a down Until you took me, showed me around"?

Answer: Sweet Leaf

The coughing at the beginning of "Sweet Leaf" is Tony Iommi.
4. Name the song: "Now you know the scene, your skin starts turning green Your eyes no longer seeing life's reality".

Answer: Hand Of Doom

"Hand of Doom" is an anti-heroin song from the album "Paranoid".
5. "The colors of my life are all different somehow Little boy blue's a big girl now" What's the song title?

Answer: Killing Yourself to Live

"Killing Yourself to Live" has also had subtitles of "You Think That I'm Crazy" and "I Don't Know if I'm Up or Down".
6. Which song has the following lyrics: "We sail through endless skies Stars shine like eyes"?

Answer: Planet Caravan

Ozzy Osbourne achieves the dreamy vocal effect by singing through a Leslie speaker.
7. "Sorrow will not change your shameful deeds You will pass someone else's bitter seed" Which Black Sabbath song are these lyrics from?

Answer: Evil Woman

"Evil Woman" is a cover song - it was originally done by a band called Crow.
8. Which song has the following lyrics: "Long ago I wandered through my mind In the land of fairy tales and stories"?

Answer: Wheels of Confusion

"Wheels of Confusion" is the first track on "Black Sabbath, Vol. 4."
9. In which song does this line appear: "Nobody will ever let you know When you ask the reason why"?

Answer: Sabbath Bloody Sabbath

"Sabbath Bloody Sabbath" was also covered by Bruce Dickinson on the "Nativity in Black" tribute album.
10. Which song has the following lyrics: "Follow me now and you will not regret Leaving the life you led before we met"?

Answer: N.I.B.

"NIB" does not stand for "Nativity in Black". It refers to a nickname the band had for Bill Ward's beard.
Source: Author Velvet_Rain

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 10 2023 : Guest 12: 9/10
Dec 26 2022 : NovaRacing: 10/10
Dec 26 2022 : Guest 174: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Lyrics Quizzes:

A selection of lyrics quizzes

  1. Led Zeppelin Lyrics Average
  2. Bob Dylan Lyrics 1963 - 1990 Average
  3. Pink Floyd Lyrics Average
  4. Black Sabbath Lyrics Average
  5. The Beach Boys Lyrics Average
  6. The Monkees Lyrics Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us