Quiz about More Destructive Than El Nino
Quiz about More Destructive Than El Nino

More Destructive Than El Nino? Quiz


Henry Rollins once argued that the massively destructive weather brought by El Nino should not be named "the child". He suggested something more appropriate: the first four Black Sabbath albums.

A multiple-choice quiz by raboo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Black Sabbath

Author
raboo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
185,446
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1330
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The most appropriate question according to the Quiz Description. What Black Sabbath song on "Paranoid" contains the lyrics: "Storm comin' you better hide"? Hint

War Pigs
Electric Funeral
Planet Caravan
Hand Of Doom

2. People on the East Coast of the USA may not have feared El Nino, but people on the West Coast certainly did. What Black Sabbath song on "Vol. 4" contains the lyrics: "Lost in happiness, I didn't know fears". Hint

Laguna Sunrise
Tomorrow's Dream
Wheels of Confusion
Snowblind

3. When the '97-98 symptoms of El Nino had finally subsided, insurance companies were relieved. What Black Sabbath song on "Black Sabbath" contains the lyrics: "Sun is shining, clouds have gone by"? Hint

The Wizard
Sleeping Village
Black Sabbath
Warning

4. Since El Nino has been around for years, the shock of El Nino's effects upon the USA in '97-98 was unexpected. What Black Sabbath song on "Masters of Reality" contains the lyrics "I can't forget you, or your surprise"? Hint

Solitude
Sweet Leaf
Embryo
Into The Void

5. If you were a heavy sleeper, you may not have woken up when the '97-98 El Nino first descended overnight. Imagine your surprise upon waking up and looking out the window. What Black Sabbath song on "Paranoid" contains the lyrics, "Yeah I looked through the window and surprised what I saw"? Hint

Hand Of Doom
Fairies Wear Boots
Electric Funeral
Planet Caravan

6. Lots of people must have been praying before, during and after the El Nino of '97-98. Which song on one of the first four Black Sabbath albums contains the lyrics, "God is the only way to love"? Hint

After Forever
Warning
Lord Of This World
St. Vitus' Dance

7. Humans have always wondered what happens when their spirit leaves the body. Survivors of El Nino can only wonder what has happened to their loved ones who passed away due to the storm. Ozzy has many secrets, hidden from his own mind as well as the rest of us due to years of drug and alcohol abuse, that may well come out someday. In what song on one of the first four Black Sabbath albums does he sing, "I can only let you know when I'm dead"?
Hint

After Forever
Tomorrow's Dream
Electric Funeral
Into The Void

8. Many people lost loved ones due to the '97-98 El Nino. Which Black Sabbath song on "Vol. 4" laments the lost of a loved one with the lyrics, "I lost the best friend, that I ever had"?
Hint

Laguna Sunrise
Changes
Snowblind
Tomorrow's Dream

9. Those people who were outside in the heart of the '97-98 El Nino may have imagined the devil laughing and beckoning to them as destruction and chaos reigned. In counterpoint to question 6, what Black Sabbath song off of the "Black Sabbath" album contain the lyrics, "My name is Lucifer, please take my hand"? Hint

Black Sabbath
Warning
The Wizard
N.I.B.

10. If you were looking into Ozzy Osbourne's eyes (assuming he wasn't wearing those purple sunglasses), what color would you say his pupils were? Hint

Blue
Brown
Hazel
Black


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The most appropriate question according to the Quiz Description. What Black Sabbath song on "Paranoid" contains the lyrics: "Storm comin' you better hide"?

Answer: Electric Funeral

Score one for Rollins, at least Black Sabbath warned us. New parents have little warning when the "terrible twos" start. "Electric Funeral" contains the lyrics: "Reflex in the sky, warn you you're gonna die/Storm comin' you better hide, from the atomic tide".

Interesting fact: El Nino is actually the name for a warm water current off the Pacific coast of the USA that naturally occurs every year. In '97-98, this phenomenon created the weather havoc we associate with "El Nino".
2. People on the East Coast of the USA may not have feared El Nino, but people on the West Coast certainly did. What Black Sabbath song on "Vol. 4" contains the lyrics: "Lost in happiness, I didn't know fears".

Answer: Wheels of Confusion

"Wheels of Confusion" contains the lyrics: "Lost in happiness I didn't know fears/Innocence and love was all I knew".

Pinnochio Fact: Ozzy Osbourne's greatest fear is that Michael Jackson will steal one of his precious garden gnomes.
3. When the '97-98 symptoms of El Nino had finally subsided, insurance companies were relieved. What Black Sabbath song on "Black Sabbath" contains the lyrics: "Sun is shining, clouds have gone by"?

Answer: The Wizard

One of my favorite Black Sabbath songs, "The Wizard", contains the lyrics: "Sun is shining; clouds have gone by/All the people give a happy sigh".

Pinnochio Fact: The only insurance company that will give Ozzy life insurance is now bankrupt.
4. Since El Nino has been around for years, the shock of El Nino's effects upon the USA in '97-98 was unexpected. What Black Sabbath song on "Masters of Reality" contains the lyrics "I can't forget you, or your surprise"?

Answer: Sweet Leaf

"Sweet Leaf", the opening song on the "Masters of Reality" album contains the lyrics, "When I first met you, didn't realize, I can't forget you or your surprise".
5. If you were a heavy sleeper, you may not have woken up when the '97-98 El Nino first descended overnight. Imagine your surprise upon waking up and looking out the window. What Black Sabbath song on "Paranoid" contains the lyrics, "Yeah I looked through the window and surprised what I saw"?

Answer: Fairies Wear Boots

Ozzy must have had fun surprising and scaring mythical creatures in those days. I hear Papa Smurf still refuses to renew diplomatic relations with him.
"Fairies Wear Boots" contains the lyrics about Ozzy catching some fairies by surprise in these lyrics, "Yeah I looked through the window and surprised what I saw, Fairy boots were dancing with a dwarf".
6. Lots of people must have been praying before, during and after the El Nino of '97-98. Which song on one of the first four Black Sabbath albums contains the lyrics, "God is the only way to love"?

Answer: After Forever

Yes, believe it or not, Black Sabbath, rumored to be in league with the devil, actually recorded a song telling listeners to open their minds to God and to do so without caring what others may think of you. "After Forever", on the "Masters of Reality" album, contains the lyrics, "Could it be you're afraid of what your friends might say, If they knew you believed in God above. They should realize before they criticize that God is the only way to love."

Pinnochio Fact: Ozzy Osbourne was ordained a minister in Transylvania.
7. Humans have always wondered what happens when their spirit leaves the body. Survivors of El Nino can only wonder what has happened to their loved ones who passed away due to the storm. Ozzy has many secrets, hidden from his own mind as well as the rest of us due to years of drug and alcohol abuse, that may well come out someday. In what song on one of the first four Black Sabbath albums does he sing, "I can only let you know when I'm dead"?

Answer: Tomorrow's Dream

If you don't know Sabbath, any of these seem possible, huh? The correct answer, "Tomorrow's Dream" on the "Vol. 4" album, contains the lyrics, "But if you really want me to answer, I can only let you know when I'm dead".

Pinnochio Fact: The most shocking secret Ozzy has forgotten about is the period when he wrote songs for Barry Manilow.
8. Many people lost loved ones due to the '97-98 El Nino. Which Black Sabbath song on "Vol. 4" laments the lost of a loved one with the lyrics, "I lost the best friend, that I ever had"?

Answer: Changes

One of the most beautiful songs Sabbath every recorded, "Changes" contains sparse acoustic music in counterpoint to the raw the-end-of-the-world-is-coming-so-let's-enjoy-ourselves style they are famous for. The lyrics start off the song lamenting a lost relationship, "I feel unhappy, I feel so sad, I lost the best friend, that I ever had".

Lucky for Ozzy, his beautiful wife Sharon has stayed with him these past 20 odd years, after helping him get his life together after he was kicked out of Black Sabbath.
9. Those people who were outside in the heart of the '97-98 El Nino may have imagined the devil laughing and beckoning to them as destruction and chaos reigned. In counterpoint to question 6, what Black Sabbath song off of the "Black Sabbath" album contain the lyrics, "My name is Lucifer, please take my hand"?

Answer: N.I.B.

"N.I.B." is rumored to stand for Nativity in Black, tempting people to love Lucifer instead of Jesus Christ. Growing up, I thought it was just a cool love song where a lover wanted to give everything possible to his/her beloved, and ignored this lyric. The whole line is, "Look into my eyes, you'll see who I am, My name is Lucifer, please take my hand".
10. If you were looking into Ozzy Osbourne's eyes (assuming he wasn't wearing those purple sunglasses), what color would you say his pupils were?

Answer: Black

Proof he's evil! ;)

Seriously, pupils are the black circles in the center of our eyes. To my knowledge, there is no genetic difference in color, but feel free to correct me if I am wrong.

And just in case you believed any of the "Pinnochio Facts", all of them are false, and were intended to be humorous. 8)
Source: Author raboo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us