Quiz about Song by Song At the Zoo
Quiz about Song by Song At the Zoo

Song by Song: "At the Zoo" Trivia Quiz


Learn the history of this upbeat Simon & Garfunkel song.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Simon and Garfunkel

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
400,002
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
201
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "At the Zoo" was released as a single in 1967. Did it manage to enter the top 40 on the U.S. Billboard Hot 100?

Yes
No

2. "At the Zoo" was originally written for the soundtrack of "The Graduate." Was it actually used in the film?

Yes
No

3. What zoo licensed this song for use in advertisements in the late 1970s? Hint

The Fort Worth Zoo
The National Zoo
The Bronx Zoo
The Houston Zoo

4. On which of these albums does "At the Zoo" NOT appear? Hint

Graceland
The Best of Simon and Garfunkel
Bookends
Tales from New York: The Very Best of Simon and Garfunkel

5. Paul Simon made a children's book from this song. To keep it age appropriate, he eliminated the line, "Hamsters turn on frequently."

True
False

6. "It's a _____ journey from the East Side to the park." What kind of journey is it? Hint

light and tumble
fun and footloose
quick and easy
slow and winding

7. "Just a fine and fancy ramble to the zoo." What literary device is employed in this line from the song? Hint

simile
alliteration
personifcation
onomatopoeia

8. "The monkeys stand for honesty" while "the giraffes are" what? Hint

extraordinary
insincere
kindly but dumb
reactionaries

9. Which animals are "skeptical of changes in their cages"? Hint

snakes
beavers
orangutans
hamsters

10. Which animals "plot in secrecy"? Hint

zebras
beavers
antelopes
pigeons


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "At the Zoo" was released as a single in 1967. Did it manage to enter the top 40 on the U.S. Billboard Hot 100?

Answer: yes

It peaked at number sixteen on the U.S. Billboard Hot 100. The song was first released as a single on February 27, 1967 with "The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)" on the B-Side.
2. "At the Zoo" was originally written for the soundtrack of "The Graduate." Was it actually used in the film?

Answer: No

The song was originally intended for use in a scene that takes place at the San Francisco Zoo, but that did not come to fruition. According to an "In the Studio" interview transcript on Art Garfunkel's official website, the director, Mike Nichols, originally planned to use a few new Simon & Garfunkel songs in "The Graduate," but, in the end, the only new track was "Mrs. Robinson." However, the soundtrack also used some older songs from the duo, including "April Come She Will" and "The Sound of Silence."
3. What zoo licensed this song for use in advertisements in the late 1970s?

Answer: The Bronx Zoo

The song was licensed for use in advertisements by both the Bronx Zoo and the San Francisco Zoo in the late 1970s, according to songfacts.com.

In addition to being a jingle in commercials, the lyrics of this song also serve as the text for a children's book Paul Simon published in 1991, with detailed illustrations by Valerie Michaut.
4. On which of these albums does "At the Zoo" NOT appear?

Answer: Graceland

"Graceland" is Paul Simon's seventh solo studio album, and it does not include "At the Zoo." The song was recorded on Simon and Garfunkel's fourth studio album, "Bookends," which was released in 1968 and peaked at number one on the U.S. Billboard 200 albums chart. It was later included in the two "best of" collections released in 1999 ("The Best of Simon and Garfunkel") and 2000.
5. Paul Simon made a children's book from this song. To keep it age appropriate, he eliminated the line, "Hamsters turn on frequently."

Answer: false

Rather, the book depicts the hamsters as wearing headlamps on their hats. They turn these lights on to better see the polar bears. This lends an innocent meaning to the line. The line "The zookeeper is very fond of rum" is also adapted via illustration. The zookeeper is shown petting a beaver named Rum.
6. "It's a _____ journey from the East Side to the park." What kind of journey is it?

Answer: light and tumble

The song opens:

"Someone told me it's all happening at the zoo
I do believe it
I do believe it's true
It's a light and tumble journey
From the East Side to the park."

In the children's book based on this song, the illustrator shows two children preparing to go to the zoo. They rush outside and take a yellow school bus with signs saying "Zoo." The bus driver is a cheetah.
7. "Just a fine and fancy ramble to the zoo." What literary device is employed in this line from the song?

Answer: alliteration

Alliteration is the repetition of the beginning sounds in a line, in this case, "fine" and "fancy." A simile is a comparison using like or as, and onomatopoeia is when a word reads like it sounds (as in "buzz," "splat," "moo," or "bark"). Personification is giving human characteristics to non-human things. Paul Simon does use personification elsewhere in the song by personifying the animals.
8. "The monkeys stand for honesty" while "the giraffes are" what?

Answer: insincere

"The monkeys stand for honesty
Giraffes are insincere
And the elephants are kindly but they're dumb."

In the children's book, two of the monkeys have escaped their habitat and are returning a coin purse and some money a girl dropped. Meanwhile, the giraffes are wearing sunglasses and one elephant is trying to feed the kids peanuts while two more have managed to tangle their trunks together.
9. Which animals are "skeptical of changes in their cages"?

Answer: orangutans

"Orangutans are skeptical
Of changes in their cages
And the zookeeper is very fond of rum."

The children's book features an Orangutan using the "help" phone to make a call as beavers have been added to their cage. The zookeeper, meanwhile, is a rhinoceros.
10. Which animals "plot in secrecy"?

Answer: pigeons

"Zebras are reactionaries
Antelopes are missionaries
Pigeons plot in secrecy
And hamsters turn on frequently
What a gas, you gotta come and see
At the zoo."

Once again, Paul Simon makes use of alliteration, repeating the "p" sound here in "pigeons" and "plot." In the children's book, the pigeons are shown to be whispering to one another on the park bench.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Simon & Garfunkel Song by Song:

My quizzes on Simon & Garfunkel songs.

  1. Song by Song: "A Most Peculiar Man" Average
  2. Song by Song: "At the Zoo" Average
  3. Song by Song: "Bridge Over Troubled Water" Average
  4. Song by Song: "Homeward Bound" Easier
  5. Song by Song: "Richard Cory" Average
  6. Song By Song: "The Boxer" Average
  7. Song by Song: "The Dangling Conversation" Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us