FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Beatles Sgt Pepper Album
Quiz about The Beatles Sgt Pepper Album

The Beatles' "Sgt. Pepper" Album Quiz


This is a 15-question quiz on "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band." It may be a little hard, but guessing never hurts. Feel free to play the songs in your head. Good luck!

A multiple-choice quiz by Joko24. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Albums by The Beatles
  8. »
  9. Sgt. Pepper's

Author
Joko24
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
133,452
Updated
Jun 08 22
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
5071
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. Who did not participate in the designing of the artwork on the album? Hint


Question 2 of 15
2. How many of the Sgt. Peppers band members were mentioned by name in "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"? (Not counting Sgt. Pepper himself). Hint


Question 3 of 15
3. Which line was not originally part of "With a Little Help From My Friends?" Hint


Question 4 of 15
4. Which statement about the flowers in "Lucy in the Sky with Diamonds" is incorrect? Hint


Question 5 of 15
5. Which company used "Getting Better" in one of its commercials? Hint


Question 6 of 15
6. Which of these activities does Paul not do in his house in "Fixing a Hole"? Hint


Question 7 of 15
7. Which two Beatles did not participate in the recording of "She's Leaving Home"? Hint


Question 8 of 15
8. John found a circus poster at a flea market, which he used almost word-for-word to write the words to "Being For the Benefit of Mr. Kite!" In what year did the event take place? Hint


Question 9 of 15
9. Which of these instruments was not featured on "Within You Without You"? Hint


Question 10 of 15
10. Which of the following statements about "When I'm Sixty-Four" is correct? Hint


Question 11 of 15
11. Which of these statements about the first time Paul caught a glimpse of Rita in "Lovely Rita Meter Maid" is false? Hint


Question 12 of 15
12. What was "Good Morning Good Morning" before John wrote the song? Hint


Question 13 of 15
13. Which Beatle did not sing on "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)"? Hint


Question 14 of 15
14. Which of these people did not strike a note on a piano for the 45-second final chord of "A Day in the Life"? Hint


Question 15 of 15
15. In what month was the album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" released in the US? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : bigsouthern: 12/15
Apr 10 2024 : gracious1: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who did not participate in the designing of the artwork on the album?

Answer: Geoff Emerick

Peter Blake designed the front cover, Robert Fraser took the picture, and The Fool designed the inside. The front cover was inspired by a picture of the band that Paul's father conducted. Geoff Emerick was an engineer.
2. How many of the Sgt. Peppers band members were mentioned by name in "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"? (Not counting Sgt. Pepper himself).

Answer: 1

Only Billy Shears (played by Ringo Starr) was mentioned by name in the album's first song.
3. Which line was not originally part of "With a Little Help From My Friends?"

Answer: Would you stand up and walk out on me

This song was originally written beginning with "What would you think if I sang out of tune, would you stand up and throw tomatoes at me?" In the early sixties, George said he liked jelly babies and was pelted with jelly beans on stage a little while later. Ringo was afraid he would have tomatoes hurled at him, so he asked John and Paul to change it.

There wouldn't have been much of a problem, since the Beatles ended their last tour seven months before this song was recorded.
4. Which statement about the flowers in "Lucy in the Sky with Diamonds" is incorrect?

Answer: They are eaten by rockinghorse people

The rockinghorse people eat marshmallow pies. A drawing Julian Lennon made of a schoolmate named Lucy, which he showed to John, inspired this song. People misinterpreted the title as a reference to, of course, LSD (Lucy, Sky, Diamonds).
5. Which company used "Getting Better" in one of its commercials?

Answer: Phillips

Phillips, the television manufacturer, used a few lines of "Getting Better" at the end of a commercial.
6. Which of these activities does Paul not do in his house in "Fixing a Hole"?

Answer: Mend a fuse

"Mending a fuse" is from Paul's "When I'm Sixty-Four." P.S.: I hope you didn't choose "Fix a hole."
7. Which two Beatles did not participate in the recording of "She's Leaving Home"?

Answer: George and Ringo

John and Paul sang and Mike Leander and session musicians performed the string arrangements.
8. John found a circus poster at a flea market, which he used almost word-for-word to write the words to "Being For the Benefit of Mr. Kite!" In what year did the event take place?

Answer: 1843

The circus took place in 1843. On the top it reads, "Pablo Fanques Fair presents the Hendersons For the Benefit of Mr. Kite."
9. Which of these instruments was not featured on "Within You Without You"?

Answer: Trombone

Violins, cellos, and the tabla in "Within You Without You" were played by session musicians. George, who wrote the song, is credited to vocal, sitar, guitar and tambura.
10. Which of the following statements about "When I'm Sixty-Four" is correct?

Answer: Paul's vocals were sped up

Paul's vocals were sped up a little for the final version of the song. John and George were in the background, session musicians played clarinets, and "When I'm Sixty-Four," which was the only "Sgt. Pepper" song recorded in 1966, was the first song recorded for the album.
11. Which of these statements about the first time Paul caught a glimpse of Rita in "Lovely Rita Meter Maid" is false?

Answer: She was emptying the parking meter

"Filling in a ticket in her little white book, in a cap she looked much older, and the bag across her shoulder made her look like a military man." -Paul. She was standing by the meter, not emptying it.
12. What was "Good Morning Good Morning" before John wrote the song?

Answer: A cereal jingle

"Good Morning Good Morning" was the name of a jingle for a Corn Flakes commercial. It was this commercial that inspired John to write the song.
13. Which Beatle did not sing on "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)"?

Answer: Ringo

Ringo's only vocal appearance on the entire album was on "With a Little Help From My Friends": Ringo is credited to back-up vicals on both these songs.
14. Which of these people did not strike a note on a piano for the 45-second final chord of "A Day in the Life"?

Answer: George Martin

John, Paul, Ringo, and Malcolm Evans played on only three pianos for the final chord. It is a little known fact that Martin compounded the sound of the chord further by playing a note on a harmonium
15. In what month was the album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" released in the US?

Answer: June 1967

The UK release date was May 26, a little earlier than originally planned. It was June 2nd in the US. Thanks for playing!
Source: Author Joko24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us