FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Soulful Career of Michael McDonald
Quiz about The Soulful Career of Michael McDonald

The Soulful Career of Michael McDonald Quiz


Michael McDonald sang with the bands Steely Dan and The Doobie Brothers. He began his career in the early 1980s as a solo artist and collaborator. This quiz is about Michael McDonald's career.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. M

Author
workisboring
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,493
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
264
- -
Question 1 of 10
1. Michael McDonald and Kenny Loggins collaborated on several songs. Which of the following was not a collaboration between the two? Hint


Question 2 of 10
2. Michael McDonald sang backup on which 1980 song by Christopher Cross? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of Michael McDonald's 1982 solo hit single? Hint


Question 4 of 10
4. Michael McDonald recorded the 1983 duet "Yah Mo B There" with which singer? Hint


Question 5 of 10
5. In 1985, Michael McDonald released the title track to his second studio album. What was the name of the song? Hint


Question 6 of 10
6. Michael McDonald recorded the 1986 duet "On My Own" with which singer? Hint


Question 7 of 10
7. Michael McDonald had a hit single with the title track from his 1986 compilation album. What was the name of the hit single? Hint


Question 8 of 10
8. Michael McDonald sang backup on which 1986 song by Toto? Hint


Question 9 of 10
9. Michael McDonald has contributed songs to several movie soundtracks. To which movie soundtrack did Michael McDonald not contribute? Hint


Question 10 of 10
10. Michael McDonald recorded two tribute albums honoring which record label? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Michael McDonald and Kenny Loggins collaborated on several songs. Which of the following was not a collaboration between the two?

Answer: Don't Fight It

"Don't Fight It" was a song on featured on Kenny Loggins' 1982 album "High Adventure". This song was a duet with Journey's lead singer Steve Perry. The song didn't feature Michael McDonald.

The songs "Heart to Heart" and "I Gotta Try" were also featured on Kenny Loggins' 1982 album "High Adventure". These songs feature Michael McDonald on either keyboards or piano. Michael McDonald also recorded the song "I Gotta Try" for his 1982 album "If That's What It Takes".

The song "This Is It" was released from Kenny Loggins' 1979 album "Keep the Fire". It features Michael McDonald on background vocals.
2. Michael McDonald sang backup on which 1980 song by Christopher Cross?

Answer: Ride Like the Wind

The single "Ride Like the Wind" was the lead single from Christopher Cross's self-titled 1980 debut album. The song told the story of a condemned man on the run to Mexico. Michael McDonald contributed backup.
3. What was the name of Michael McDonald's 1982 solo hit single?

Answer: I Keep Forgettin' (Every Time You're Near)

Michael McDonald also recorded the song "I Keep Forgettin' (Every Time You're Near)" for his 1982 album "If That's What It Takes". The song was a hit single in the United States and Canada. It was sampled by Warren G and Nate Dogg on their 1994 single "Regulate".
4. Michael McDonald recorded the 1983 duet "Yah Mo B There" with which singer?

Answer: James Ingram

The 1983 duet "Yah Mo B There" was released by Michael McDonald and James Ingram in late 1983. The song was recorded for Ingram's 1983 album "It's Your Night". The song won a Grammy Award for Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals.
5. In 1985, Michael McDonald released the title track to his second studio album. What was the name of the song?

Answer: No Lookin' Back

Michael McDonald released the single "No Lookin' Back" in 1985. This song was the title track to McDonald's 1985 album. The single was co-written by McDonald, Kenny Loggins and Ed Sanford.
6. Michael McDonald recorded the 1986 duet "On My Own" with which singer?

Answer: Patti Labelle

The duet "On My Own" by Patti LaBelle and Michael McDonald was recorded for LaBelle's 1986 album "Winner in You". This version of the song was nominated for the Best Pop Vocal Performance by a Duo or Group in 1986. It was also recorded by Dionne Warwick and Reba McEntire.
7. Michael McDonald had a hit single with the title track from his 1986 compilation album. What was the name of the hit single?

Answer: Sweet Freedom

Michael McDonald released a compilation album titled "Sweet Freedom - The Best of Michael McDonald" in 1986. The album's title track was a top ten hit in the United States, Spain and Belgium. The song "Sweet Freedom" was also included on the 1986 re-release of Michael McDonald's 1985 album "No Lookin' Back".
8. Michael McDonald sang backup on which 1986 song by Toto?

Answer: I'll Be Over You

The song "I'll Be Over You" was recorded for the Toto's 1986 album "Fahrenheit". It was written by Steve Lukather and Randy Goodrum. Michael McDonald provided backup vocals for the song.
9. Michael McDonald has contributed songs to several movie soundtracks. To which movie soundtrack did Michael McDonald not contribute?

Answer: Ruthless People

The soundtrack to the 1986 film "Ruthless People" contained songs by Billy Joel, Mick Jagger, Bruce Springsteen and Kool and The Gang. Michael McDonald did not contribute a song to this soundtrack.

Michael McDonald contributed the song "Sweet Freedom" to the soundtrack of the 1986 film "Running Scared". He contributed the song "Our Love" to the 1986 film "No Mercy". Hr contributed the song "Eyes of a Child" for the soundtrack of the 1999 film "South Park: Bigger, Longer & Uncut".
10. Michael McDonald recorded two tribute albums honoring which record label?

Answer: Motown Records

Michael McDonald released the album "Motown" in 2003 and "Motown Two" in 2004. These two albums were recorded as tributes to the Motown Records label, composed of standards released by the Motown Records label. The "Motown" album was nominated for the Grammy Award for Best Pop Vocal Album.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Favorite Musicians!:

These are quizzes featuring my favorite musicians

  1. The Amazing Billy Ocean Average
  2. The Soulful Career of Michael McDonald Average
  3. The Zombies Easier
  4. The Music of Richard Marx Average
  5. My Kinda Rocker: Billy Squier Easier
  6. The Great Songstress Roberta Flack Average
  7. The Legendary Saxophonist Clarence Clemons Average
  8. The Musical Career of LL Cool J Average
  9. The Dance Music Diva Taylor Dayne Average
  10. The Thompson Twins Average
  11. The Band Known as War Average
  12. The Solo Career of Glenn Frey Average

Also part of quiz lists:
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us