Quiz about The Truth About That Special Night
Quiz about The Truth About That Special Night

The Truth About That Special Night Quiz


The 65th edition of the Eurovision Song Contest took place in 2021. It was a very special night for lots of reasons, but how much can you remember about it?

A multiple-choice quiz by suzidunc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Eurovision
  8. »
  9. Individual Years of Eurovision

Author
suzidunc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,744
Updated
May 16 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
72
Last 3 plays: Guest 73 (3/10), garydart (3/10), hbosch (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Netherlands hosted the Eurovision Song Contest 2021 because they won the previous edition. But what was special about their hosting duties in 2021? Hint

The Netherlands voted to ban Eurovision from state media outlets
The Netherlands couldn't hold enough people in existing stadiums and had to build a new one
The Netherlands was meant to host in 2020 but the contest was cancelled
The 2020 winner had actually been disqualified

2. What was the special theme of the Eurovision Song Contest 2021? Hint

Pride in your Government
Isolate
Open Up
Share your Anger

3. What was special about the green room for contestants in the Eurovision Song Contest 2021? Hint

There wasn't one
It took over the entire arena's floor space
It was too small to fit cameras into
It was decorated with live animals

4. What was special about the Belarusian entry for the Eurovision Sing Contest 2021? Hint

It was performed in silence
Belarus chose to boycott the contest and provide no entry
It was performed by children
It was disqualified

5. San Marino's entrant in the 2021 Eurovision Song Contest, Senhit, had a famous co-singer. Who was this special guest? Hint

Celine Dion
Flo Rida
Cliff Richard
50 Cent

6. What was special about the results of the televote in the Eurovision Song Contest 2021? Hint

It didn't take place
4 countries received 0 points
5 countries forgot to hold a televote
Everyone gave 12 points to Italy

7. The top three songs were performed in a special way. What was so special about them? Hint

They were all ballads
They were all performed by women
None of them were performed live
None of them were performed in English

8. Previous winner Duncan Laurence gave a special performance at the Eurovision Song Contest 2021 of his 2019 winning song, but what was special about his performance? Hint

It included two princes and a wolfhound
It was shown in black and white only
It was not live
It was not televised

9. Which country was afforded the special honour of winning the Eurovision Song Contest 2021? Hint

Italy
Israel
Guinea-Bissau
Norway

10. At the 2021 Eurovision Song Contest final ceremony, Norway was awarded the Barbara Dex Award. What is so special about this award? Hint

It is awarded to the country with the lowest voting numbers
It is awarded to the performer voted to have worn the most notable outfit
It is only awarded to Scandinavian countries
It comes with a 5 million euro prize


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Netherlands hosted the Eurovision Song Contest 2021 because they won the previous edition. But what was special about their hosting duties in 2021?

Answer: The Netherlands was meant to host in 2020 but the contest was cancelled

The Netherlands won the 2020 contest with "Arcade" by Duncan Laurence. However, due to the Covid-19 global pandemic, the 2020 contest was cancelled and, instead, hosting duties were postponed by a year.
2. What was the special theme of the Eurovision Song Contest 2021?

Answer: Open Up

The theme of the Eurovision Song Contest 2021 was "Open Up". Each act was introduced by a short video showing a house somewhere in the Netherlands which opened up to show the artist's personal items, following which light refracted onto the ceiling to show their country's flag.
3. What was special about the green room for contestants in the Eurovision Song Contest 2021?

Answer: It took over the entire arena's floor space

Due to the ongoing Covid-19 pandemic, social distancing was enforced in the venue hosting the Eurovision Song Contest 2021. The green room for contestants was set out in the main floor space of the venue and took the place of a standing audience.
4. What was special about the Belarusian entry for the Eurovision Sing Contest 2021?

Answer: It was disqualified

Belarus' original entry, "Ya nauchu tebya (I'll Teach You)" was rejected as it did not comply with the contest's political rules. A deadline was imposed for an alternative entry to be submitted and "Pesnya pro zaytsa (Song About Hares)" was chosen. However, this was also disqualified before the finals for breaking political rules.
5. San Marino's entrant in the 2021 Eurovision Song Contest, Senhit, had a famous co-singer. Who was this special guest?

Answer: Flo Rida

While performing her song "Adrenalina", Senhit had to jump off of a rotating platform while it was in motion as it failed to stop as planned. San Marino complained that this distorted camera angles and prejudiced her chances of winning, though no action was taken. American rapper and Grammy award winner Flo Rida joined her on stage following her reaching out to him on social media to ask him to do so.
6. What was special about the results of the televote in the Eurovision Song Contest 2021?

Answer: 4 countries received 0 points

For the very first time since the implementation of the televote/jury split system in 2016, 4 countries (Germany, Spain, the Netherlands, and the United Kingdom) received 0 points. The UK actually received 0 points overall as they also received 0 from the juries. This was the second time that the United Kingdom had received no points in the contest.
7. The top three songs were performed in a special way. What was so special about them?

Answer: None of them were performed in English

The UK's entry in the Eurovision Song Contest 2021, which was a song called "Embers" by James Newman, finished last and received 0 points. Newman was originally chosen to represent the UK in the Eurovision Song Contest 2020 with a different song called "My Last Breath", but due to the event's cancellation and standard rules, he was required to change his song in order to compete in 2021.
8. Previous winner Duncan Laurence gave a special performance at the Eurovision Song Contest 2021 of his 2019 winning song, but what was special about his performance?

Answer: It was not live

Duncan Laurence tested positive for Covid-19 before his performance and was unable to perform live due to health regulations around the event. He had been expected to perform during the interval and then present the Dutch points and the winner's trophy but, instead, pre-recorded footage of his performance was used and he was replaced for the points and trophy portions of the ceremony.
9. Which country was afforded the special honour of winning the Eurovision Song Contest 2021?

Answer: Italy

An Italian rock band named Måneskin won the Eurovision Sing Contest 2021 with the song "Zitti e buoni". This was Italy's first triumph since 1990. The song was performed in Italian, and received 524 points.
10. At the 2021 Eurovision Song Contest final ceremony, Norway was awarded the Barbara Dex Award. What is so special about this award?

Answer: It is awarded to the performer voted to have worn the most notable outfit

The Barbara Dex Award was created by a fansite called "The House of Eurovision" in 1997. Its namesake, Barbara Dex, was a contestant in the Eurovision Song Contest 1993 for Belgium and was noted for wearing a semi-transparent dress that she made herself. The award is voted for by fans and was awarded in 2021 to Tix from Norway, who wore an outfit featuring giant angel wings.
Source: Author suzidunc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 73: 3/10
Nov 14 2022 : garydart: 3/10
Oct 31 2022 : hbosch: 10/10
Oct 11 2022 : Guest 174: 3/10

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us