FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Dishes For Famous People
Quiz about Famous Dishes For Famous People

Famous Dishes For Famous People Quiz


The great and the good generally liked to live life well, and this included great dishes which were often created just for them or in their honour. I give you the clues and you tell me the people or place. At the least you'll learn some great recipes.

A multiple-choice quiz by bracklaman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Mixed People

Author
bracklaman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,948
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
9756
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: MAAsv477 (8/10), Guest 136 (6/10), Guest 81 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. A delicious dish for you to identify. It is a combination of beef, mushrooms, and sour cream, and was the prize-winning recipe created for a cooking competition held in the 1890s in St. Petersburg, Russia. What was it called? Hint


Question 2 of 10
2. This was a dish loved by a national military hero and later influential political leader of Great Britain. The dish was made of beef, mushrooms, truffles, Madeira wine, and paté cooked in pastry. What was it called? Hint


Question 3 of 10
3. This was another dish created in the aftermath of a great battle won by Napoleon. The recipe comprises of: chicken braised with garlic, tomatoes, olives, white wine or brandy, and garnished with crayfish and sometimes fried eggs. What was the name of this dish? Hint


Question 4 of 10
4. Sometimes called the greatest chef who ever lived, Auguste Escoffier created a dessert of poached peach halves, vanilla ice cream, and raspberry sauce in honour of an Australian opera singer, Dame Nellie Melba. What was the dish called? Hint


Question 5 of 10
5. Chopped walnuts later became an addition to this salad dish, but originally it used mainly these ingredients: apples, celery, and mayonnaise. It was immediately popular in its home city of New York. But in which hotel or restaurant was it first created? Hint


Question 6 of 10
6. Please identify this dish. It was a dessert made of a meringue baked until crisp, filled with whipped cream and fruit. It was named for a much loved Russian ballerina of the day probably for the fluffy tutus she habitually wore on stage. What was it called?

Answer: (One word only)
Question 7 of 10
7. This recipe was famously made as a dish invented for a US millionaire at Antoine's Restaurant in New Orleans. The dish was made of butter, spinach, and seasonings usually spread on oysters on the half shell, then baked. What was it called? Hint


Question 8 of 10
8. This dish was of boneless chicken breast pounded and rolled around cold unsalted butter, then breaded and fried. It was also known as Chicken Supreme. What name did restaurants in New York give to this dish in the early 1900s, by which it is almost universally known? Hint


Question 9 of 10
9. This recipe is an American creation developed in honour of a favourite Italian coloratura soprano who made her long time home in San Francisco. It comprised of cream sauce, grated cheese, mushrooms, and almonds, served on some spaghetti-like noodle, with one of various kinds of non-red meat, usually seafood or fowl. What was this type of dish called? Hint


Question 10 of 10
10. A nice sweet dessert to finish our tasty journey. This particular dish was a sweet pie or tart filling made with ground almonds. The term can also refer to a custard sauce flavored with almonds or other nuts. What is this filling called? Hint





Most Recent Scores
May 19 2024 : MAAsv477: 8/10
May 19 2024 : Guest 136: 6/10
May 18 2024 : Guest 81: 9/10
May 17 2024 : SureMoneyHoney: 8/10
May 16 2024 : Guest 212: 9/10
May 16 2024 : Kat1982: 8/10
May 16 2024 : Guest 174: 9/10
May 15 2024 : Guest 12: 9/10
May 15 2024 : Guest 107: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A delicious dish for you to identify. It is a combination of beef, mushrooms, and sour cream, and was the prize-winning recipe created for a cooking competition held in the 1890s in St. Petersburg, Russia. What was it called?

Answer: Beef Stroganoff

The chef who devised the recipe worked for the Russian diplomat Count Pavel Alexandrovich Stroganov, a member of one of Russia's grandest noble families and named the dish in honour of his patron.
2. This was a dish loved by a national military hero and later influential political leader of Great Britain. The dish was made of beef, mushrooms, truffles, Madeira wine, and paté cooked in pastry. What was it called?

Answer: Beef Wellington

Beef Wellington was named after Duke of Wellington, victor at the Battle of Waterloo (1805) and subsequently Prime Minister of the UK.
It is thought the dish was created by a patriotic chef, wanting to give an English name to a French dish during a period when England was often at odds with France.

The term 'Wellington' is nowadays used to describe any meat dish in which meat is baked in a puff pastry; the most common variations being Sausage Wellington and Salmon Wellington.
3. This was another dish created in the aftermath of a great battle won by Napoleon. The recipe comprises of: chicken braised with garlic, tomatoes, olives, white wine or brandy, and garnished with crayfish and sometimes fried eggs. What was the name of this dish?

Answer: Chicken Marengo

Chicken Marengo was created after the battle of that name (Marengo). This engagement took place on June 14, 1800, when the army of Napoleon Bonaparte defeated the Austro-Hungarian army at the village of Marengo, in northern Italy.

Chicken Marengo was made from whatever ingredients the scavenging French army was able to take from the village.
4. Sometimes called the greatest chef who ever lived, Auguste Escoffier created a dessert of poached peach halves, vanilla ice cream, and raspberry sauce in honour of an Australian opera singer, Dame Nellie Melba. What was the dish called?

Answer: Peach Melba

Dame Nellie Melba was hugely popular in her day, and was honoured by the famous French chef Escoffier, who worked at the Ritz Hotel in London in the early 1900s, when Melba performed regularly at the nearby Covent Garden Opera House.
5. Chopped walnuts later became an addition to this salad dish, but originally it used mainly these ingredients: apples, celery, and mayonnaise. It was immediately popular in its home city of New York. But in which hotel or restaurant was it first created?

Answer: Waldorf-Astoria Hotel

In 1896, Oscar Tschirky, the maître d'hôtel of the famed Waldorf-Astoria Hotel in New York City created this dish which has achieved universal fame as the Waldorf salad.
6. Please identify this dish. It was a dessert made of a meringue baked until crisp, filled with whipped cream and fruit. It was named for a much loved Russian ballerina of the day probably for the fluffy tutus she habitually wore on stage. What was it called?

Answer: Pavlova

According to most sources the chef of the Hotel Esplanade in Perth, Western Australia, Herbert Sachse, created the Pavlova in 1935, to celebrate the visit of the great Russian ballerina, Anna Pavlova.

Counter claims are sometimes made for this dish having first been created in New Zealand. From correspondence I've had with some FT quizzers this should read and is a hotly debated topic.
7. This recipe was famously made as a dish invented for a US millionaire at Antoine's Restaurant in New Orleans. The dish was made of butter, spinach, and seasonings usually spread on oysters on the half shell, then baked. What was it called?

Answer: Oysters Rockefeller

While the original dish was made with spinach, it is not always included in the recipe, as the below demonstrates;

INGREDIENTS:
* 1 pound butter
* 1 rib celery, finely chopped
* 2 bunches green onions, finely chopped, about 2 cups
* 1 bunch parsley, fine chopped
* 3 tablespoons Worcestershire sauce
* 1/2 to 1 teaspoon Tabasco sauce
* 1/2 cup Pernod, Anisette, or Herbsaint
* 1 1/4 cups seasoned bread crumbs
* 4 dozen oysters in their shells
* rock salt
8. This dish was of boneless chicken breast pounded and rolled around cold unsalted butter, then breaded and fried. It was also known as Chicken Supreme. What name did restaurants in New York give to this dish in the early 1900s, by which it is almost universally known?

Answer: Chicken Kiev

This famous method of preparing chicken or pheasant is not of Ukrainian origin as the name Kiev, the national capital of the Ukraine implies. It was invented by the Frenchman, Nicolas François Appert (1749-1841), a brewer, pickler, confectioner, and chef who discovered the principles of canning and preserving of food.

Russian cookbooks have recipes for a similar French dish called côtelettes de volaille - not Chicken Kiev. It is generally thought that early New York City restaurants trying to please the many Russian immigrants gave the name Kiev. The name went back to Europe and has become a popular moniker to describe the food. After World War II, Chicken Kiev became popular in Russian restaurants.

The same dish made with beef is known as a Donbass patty, named for the Donbass region of Ukraine.
9. This recipe is an American creation developed in honour of a favourite Italian coloratura soprano who made her long time home in San Francisco. It comprised of cream sauce, grated cheese, mushrooms, and almonds, served on some spaghetti-like noodle, with one of various kinds of non-red meat, usually seafood or fowl. What was this type of dish called?

Answer: Tetrazzini

Luisa Tetrazzini (1871- 1941) was a famous Italian coloratura soprano who made her home in America. Her life was full of incident and, after some legal difficulties that had blocked her from performing on stage, she held a press conference declaring, "I will sing in San Francisco if I have to sing there in the streets, for I know the streets of San Francisco are free."

This line has become famous. She won her legal case and fulfilled her promise to sing in the streets of San Francisco. On a crystal clear Christmas Eve in 1910 at the corner of Market and Kearney, near Lotta's Fountain, Tetrazzini climbed a stage platform in a sparkling white gown, surrounded by a crowd estimated to be three-hundred thousand strong and serenaded the city she loved.
10. A nice sweet dessert to finish our tasty journey. This particular dish was a sweet pie or tart filling made with ground almonds. The term can also refer to a custard sauce flavored with almonds or other nuts. What is this filling called?

Answer: Frangipane

Also called Frangipani. Named for Marquis Muzio Frangipani, an Italian count in the 16th century.
Source: Author bracklaman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us