FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gerda Weissmann Klein
Quiz about Gerda Weissmann Klein

Gerda Weissmann Klein Trivia Quiz


Gerda Klein is an incredible woman whose survival story has inspired many! I hope this quiz inspires you to read her book, "All But My Life".

A multiple-choice quiz by tasman6. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People K-L

Author
tasman6
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
248,702
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
265
- -
Question 1 of 10
1. Gerda Weissmann lived a happy life in Poland before the Nazis started World War II by invading her homeland. In what Polish town did she live? Hint


Question 2 of 10
2. Like many others, the Weissmann family was split up other during the war. Gerda's brother Arthur was sent away first, in October 1939. Where was he sent ? Hint


Question 3 of 10
3. Other than Arthur, Gerda's immediate family all survived the war.


Question 4 of 10
4. Before World War II Poland had a Jewish population of more than 3,000,000. At the end of the war, the Jewish population had declined to what level ? Hint


Question 5 of 10
5. Having been sent to camps at Marzdorf, Landshut and Gruenberg during the war, Gerda was then made to endure a forced march of 350 miles to escape the advancing Allied forces. How many of her group of 2,000 survived the march that ended in Volary, Czechoslovakia? Hint


Question 6 of 10
6. Ilse Kleinzähler was one of Gerda's childhood friends, and the two become even closer during their time together at the camps, often holding hands to comfort each other. Ilse was also a very talented musician. What instrument did she play ? Hint


Question 7 of 10
7. When Gerda and the other surviving marchers were near death, they were finally rescued. Which country's Army rescues them ? Hint


Question 8 of 10
8. Kurt Klein became Gerda's husband after the war. How did this amazing couple meet ? Hint


Question 9 of 10
9. After the war, Gerda recovered, and moved to America to be with Kurt. Where did the couple settle ? Hint


Question 10 of 10
10. Gerda's incredible story was turned by HBO into a movie called "One Survivor Remembers" in 1995. The movie won several awards. What kind of award did it NOT win ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Gerda Weissmann lived a happy life in Poland before the Nazis started World War II by invading her homeland. In what Polish town did she live?

Answer: Bielitz

Bielitz is now called Bielsko, and was actually part of the Austro-Hungarian Empire before 1919. Before World War II began, Bielitz had a Jewish population of more than 8,000.
2. Like many others, the Weissmann family was split up other during the war. Gerda's brother Arthur was sent away first, in October 1939. Where was he sent ?

Answer: to the interior of Poland to rebuild places the Allied attacks had destroyed

Like other Jewish men between the ages of 16 and 50, he was forced to register with the police. After registering, they were sent in cattle cars to the interior of Poland. Gerda never saw Arthur again.
3. Other than Arthur, Gerda's immediate family all survived the war.

Answer: False

Gerda's parents, Julius and Helene, were both sent to Auschwitz in 1942, and died in the Holocaust along with millions of others.
4. Before World War II Poland had a Jewish population of more than 3,000,000. At the end of the war, the Jewish population had declined to what level ?

Answer: 50,000

The Nazis began to systematically murder the Polish Jews in 1942. These muders were largely carried out at the six death camps in Poland: Auschwitz, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibór and Treblinka.
5. Having been sent to camps at Marzdorf, Landshut and Gruenberg during the war, Gerda was then made to endure a forced march of 350 miles to escape the advancing Allied forces. How many of her group of 2,000 survived the march that ended in Volary, Czechoslovakia?

Answer: 120

In her book, Gerda gives part of the credit for her survival to the fact that she wore her ski boots!
6. Ilse Kleinzähler was one of Gerda's childhood friends, and the two become even closer during their time together at the camps, often holding hands to comfort each other. Ilse was also a very talented musician. What instrument did she play ?

Answer: piano

Gerda held Ilse's hand when Ilsa died during the last week of the forced death march.
7. When Gerda and the other surviving marchers were near death, they were finally rescued. Which country's Army rescues them ?

Answer: USA

Gerda was so sick from the march that she weighed less than 70 pounds when she was rescued.
8. Kurt Klein became Gerda's husband after the war. How did this amazing couple meet ?

Answer: Kurt was part of the Army unit that rescued Gerda

Kurt was born in Germany and escaped to the USA a year after Adolf Hitler came to power.
9. After the war, Gerda recovered, and moved to America to be with Kurt. Where did the couple settle ?

Answer: Buffalo, NY

Gerda and Kurt raised three children in Buffalo. Kurt passed away in 2002.
10. Gerda's incredible story was turned by HBO into a movie called "One Survivor Remembers" in 1995. The movie won several awards. What kind of award did it NOT win ?

Answer: Golden Globe

"One Survivor Remembers" was directed by Kary Antholis, and won an Oscar for Best Documentary, Short Subjects. You can learn more about this amazing woman at her foundation's website, www.kleinfoundation.org
Source: Author tasman6

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us