Quiz about Royal Loves And LoveAffairs
Quiz about Royal Loves And LoveAffairs

Royal Loves And Love-Affairs Trivia Quiz


No subject seems to be more attractive than 'gossip' about the love-lives of others. Especially celebrities and royals get our full attention. This quiz deals with some of the 'love scandals at the European courts' in the last five centuries.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Royal Love Affairs

Author
flem-ish
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
57,586
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
2722
Last 3 plays: Guest 106 (14/15), Guest 213 (8/15), Guest 89 (4/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the English King who had ONE Jane, TWO Annes and THREE Catherines as wives? Hint

William IV
George IV
Henry II
Henry VIII

2. Whom did Queen Elizabeth I refer to when she said: 'I put up with much disrespect (from him) but I warned him that he should not touch my sceptre.'? Hint

the French Duke of Alencon
Sir Robert Dudley
the 2nd Earl of Essex
Sir Walter Raleigh

3. Which of these husbands or (supposed) lovers of Mary Stuart, Queen of Scots died the first ? Hint

Henry Stewart, the Earl of Darnley
the Earl of Bothwell
David Rizzio, her secretary
Francis, the King of France

4. Which English King had 'favourites' such as Robert Carr, the Earl of Somerset;George Villiers, the Duke of Buckingham;Lord Henry Howard , the Earl of Northampton and Esme Stuart,Lord Aubigny? Hint

James II
Richard II
Edward II
James I

5. Who was married to Catherine of Braganza, had 14 illegitimate children and shared one of his mistresses with Louis XIV, the Sun-King? Hint

James I
James II
Charles II
Charles I

6. Which of these was the 'official' wife of Louis XIV ? Hint

Louise de la Valliere
Marie-Therese of Spain
Mme de Maintenon
the Marquise of Montespan

7. Which of these women was Louis XV supposed to be faithful to as she was his only legitimate wife? Hint

Madame de Mailly
Madame du Barry
Marie Leczinska
Madame de Pompadour

8. Madame du Barry might certainly be seen as a French version of the American dream , in making a career from a very humble position in society to becoming the King's very own darling.What had been her original profession? Hint

hairdresser
shepherdess
seamstress
midwife

9. Louis XV first met Mme de Pompadour at a Masked Ball. As what was the King disguised? Hint

a pirate
a clown
a tree
a cardinal

10. Which English King did NOT invite his legitimate wife to his own Coronation because he was involved in trying to get her divorced, on grounds of generalised misbehaviour, throwing wild parties in her own palace at Blackheath, pretending she had an illegitimate child, touring the courts of Europe in search of lovers and in short an extreme form of nymphomania ? Hint

George IV
George III
George II
George I

11. Sarah Bernhardt, the Parisian actress, counted various Royals among her 'close friends'. Which of them did she even persuade to play the part of a corpse in her play 'Fedora' ? Hint

King Umberto of Italy
King Alfonso XIII of Spain
Emperor Franz Joseph of Austria
Edward VII

12. Which of the Hanoverian Kings was nicknamed the 'First Gentleman of Europe', was given to drinking and gambling, was an intimate of Beau Brummel, spent large sums of money on rebuilding certain parts of London and on an Eastern style Royal Pavilion in Brightonand had a Mrs Fitzherbert as favourite girl-friend? Hint

George IV
George III
George II
George I

13. Who was the famous red-haired woman born in 1853 on the island of Jersey that helped Edward VII entertain himself while he had to wait to become King till his mother Queen Victoria finally left him the throne when he was 60 already? Hint

La Belle Otero
Cora Pearl
Sarah Bernhardt
Lillie Langtry

14. Not a King, but first a President of France and later the Emperor of France was Napoleon the Third.Very bad at foreign affairs, moderate at home affairs he was excellent at affairs of the heart.Among the very long list of women that were very dear to him, there was one Lady Blessington who also had been the beloved of a famous (or is it infamous?) English author.Who was that author? Hint

Oscar Wilde
Charles Dickens
Algernon Charles Swinburne
Lord Byron

15. The power of women over men being what it is, it can hardly be a surprise that some Royals even completely quite a bit of their dignity over some of their sweethearts. One such case was the King of Bavaria, Ludwig I, who lost his heart to Lola Montez, an Irish-born femme fatale. He was not the only one to have enjoyed her favours however.Many artists and writers had. Who in this list of four is an exception? Hint

Victor Hugo
Alexandre Dumas, Pere
Franz Liszt
Mark Twain


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the English King who had ONE Jane, TWO Annes and THREE Catherines as wives?

Answer: Henry VIII

Among his girl-friends there was the elder sister of Anne Boleyn, Mary, and also another Anne, Anne Hastings and another Jane, Jane Popincourt.
2. Whom did Queen Elizabeth I refer to when she said: 'I put up with much disrespect (from him) but I warned him that he should not touch my sceptre.'?

Answer: the 2nd Earl of Essex

Raleigh introduced tobacco into English society, and in doing so can be held responsible for the 'cigarette after' tradition. Dudley's wife was found dead at the bottom of the stairs, rumour had it that this had been an arranged accident. As to the Duke of A. , Elizabeth kept him hanging on a string from 1558 to 1583.
3. Which of these husbands or (supposed) lovers of Mary Stuart, Queen of Scots died the first ?

Answer: Francis, the King of France

Francis died in December 1560. Rizzio,died in March 1566. Darnley had engineered the murder of Rizzio,and died himself on Febr. 9, 1567. Darnley's assassination had been set up by the Earl of Bothwell, who later became Mary's third husband. He died on April 4, 1578, at Dragsholm, Sjaelland, Denmark. Mary herself was executed in Fotheringay Castle, in 1587.She was 44 years old.
4. Which English King had 'favourites' such as Robert Carr, the Earl of {Somerset;George} Villiers, the Duke of {Buckingham;Lord} Henry Howard , the Earl of Northampton and Esme Stuart,Lord Aubigny?

Answer: James I

James was married to Anne of Denmark. Esme Stuart had already enjoyed the favours of Henry III of France. The Countess of Shrewsbury had an affair with George Villiers.
5. Who was married to Catherine of Braganza, had 14 illegitimate children and shared one of his mistresses with Louis XIV, the Sun-King?

Answer: Charles II

Charles certainly was not a heartless man and on his deathbed he still had a loving thought for 'poor Nell '(Gwynne) who he visited via what is nowadays King's Road in London. He also took kindly to Lord Henry Jermyn. Well, he was a Merry Monarch indeed.
6. Which of these was the 'official' wife of Louis XIV ?

Answer: Marie-Therese of Spain

The Marquise of Montespan certainly was a very enthusiastic royalist as she gave King Louis no fewer than nine (illegitimate) kids.
7. Which of these women was Louis XV supposed to be faithful to as she was his only legitimate wife?

Answer: Marie Leczinska

8. Madame du Barry might certainly be seen as a French version of the American dream , in making a career from a very humble position in society to becoming the King's very own darling.What had been her original profession?

Answer: hairdresser

9. Louis XV first met Mme de Pompadour at a Masked Ball. As what was the King disguised?

Answer: a tree

As Royalty did not have to work that much , they probably bored themselves stiff. So their imagination often must have run off track.
10. Which English King did NOT invite his legitimate wife to his own Coronation because he was involved in trying to get her divorced, on grounds of generalised misbehaviour, throwing wild parties in her own palace at Blackheath, pretending she had an illegitimate child, touring the courts of Europe in search of lovers and in short an extreme form of nymphomania ?

Answer: George IV

The ex-Prince Regent, not an angel himself, had been pushed by his daddie into marrying a woman he detested.George IV had been given the choice: marrying Caroline of Brunswick or paying his many debts himself. The attempt to have the House of Lords grant him a divorce was a blunder.For 40 days the House listened to all the items of misdemeanour Caroline was charged with, and then...decided that the King should have known better beforehand and refused the divorce.The plump German princess at once became a kind of national heroine, as the common people utterly disliked the spendthrift George IV had been when he still was the Prince Regent.
11. Sarah Bernhardt, the Parisian actress, counted various Royals among her 'close friends'. Which of them did she even persuade to play the part of a corpse in her play 'Fedora' ?

Answer: Edward VII

12. Which of the Hanoverian Kings was nicknamed the 'First Gentleman of Europe', was given to drinking and gambling, was an intimate of Beau Brummel, spent large sums of money on rebuilding certain parts of London and on an Eastern style Royal Pavilion in Brightonand had a Mrs Fitzherbert as favourite girl-friend?

Answer: George IV

Mrs Fitzherbert (sometimes called Mrs Fitz George)was the most caring of a long list of 'close friends' such as :Mrs Robinson, Miss Crouch, Lady Hertford, Lady Jersey, Lady Melbourne ..His other nickname was Prinney.
13. Who was the famous red-haired woman born in 1853 on the island of Jersey that helped Edward VII entertain himself while he had to wait to become King till his mother Queen Victoria finally left him the throne when he was 60 already?

Answer: Lillie Langtry

A quote from her was: 'Men are born to be slaves.'
14. Not a King, but first a President of France and later the Emperor of France was Napoleon the Third.Very bad at foreign affairs, moderate at home affairs he was excellent at affairs of the heart.Among the very long list of women that were very dear to him, there was one Lady Blessington who also had been the beloved of a famous (or is it infamous?) English author.Who was that author?

Answer: Lord Byron

Lady Blessington was just one in another long list of Byron's darlings . Lord Byron's 'conquests' included: Aurora Leigh, Countess Teresa Guiciolli, Caroline Lamb,Claire Clairmont. And that 's certainly not an exhaustive list, nor is it the 'only list' that should be made to describe Byron's 'loves and love-affairs'.
15. The power of women over men being what it is, it can hardly be a surprise that some Royals even completely quite a bit of their dignity over some of their sweethearts. One such case was the King of Bavaria, Ludwig I, who lost his heart to Lola Montez, an Irish-born femme fatale. He was not the only one to have enjoyed her favours however.Many artists and writers had. Who in this list of four is an exception?

Answer: Mark Twain

Dumas was the author of 'The Count of Monte Christo', 'The Three Musketeers' and 'The Man in The Iron Mask'. Hugo is of course the author of the 'Hunchback of Notredame' and 'Les Miserables'. Twain was probably too level-headed to be infatuated with such a clear case of a public danger as Lola Montez.
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 106: 14/15
Jan 19 2023 : Guest 213: 8/15
Jan 15 2023 : Guest 89: 4/15
Jan 10 2023 : Guest 174: 14/15
Jan 07 2023 : Guest 174: 14/15
Dec 31 2022 : Guest 174: 15/15
Dec 26 2022 : Guest 77: 11/15
Dec 23 2022 : Guest 174: 13/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us