Quiz about The Mistresses of Kings
Quiz about The Mistresses of Kings

The Mistresses of Kings Trivia Quiz


This is my quiz on the mistresses of the Kings of France, England and Britain. I used the book "Sex With Kings: 500 Years of Adultery, Power, Rivalry and Revenge" by Eleanor Herman for my research. Enjoy!

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Royal Love Affairs

Author
valjoedg
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
297,291
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
595
Last 3 plays: Guest 106 (9/10), Guest 174 (10/10), Guest 77 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How long did the Marquise de Pompadour 'reign' as the mistress of King Louis XV? Hint

19 years
101 days
20 months
3 years

2. Who took over as Louis XV's mistress upon Pompadour's death?
Hint

Countess Barbara Castlemaine
Duchess Louise de Kerouille
Princess Elizabeth Denton
Madame du Barry

3. Who was Gabrielle d'Estrees mistress to?

Hint

Charles IV of Sweden
Philip IV of Luxembourg
Louis IV of Norway
Henry IV of France

4. Which of King Charles II's mistresses did his queen hate most?
Hint

Nell Gwyn
Everyone Hated Them
Anne Boleyn
Barbara Lady Castlemaine

5. Which of King Henry VIII of England's wives were NOT first his mistresses before he married them?
Hint

Catherine of Aragon, Anne of Cleves & Catherine Parr
Anne of Cleves & Mary Boleyn-Carey
Anne Boleyn & Jane Seymour
Elizabeth Blount

6. What was the name of King Henry II of England's mistress whom his wife Eleanor of Aquitaine was rumored to have murdered?
Hint

Henrietta de Valois
Elizabeth Howard
Rosamund Clifford
Katie Sully

7. Which king of France was Madame de Montespan mistress to?
Hint

Henry IV
Philip IV
Francis IV
Louis XIV

8. What was the name of King William IV of Great Britain's most remembered mistress?
Hint

Lady Frances Stuart
Dorothea Jordan
Victoria Hanover
He Was Faithful to His Wife

9. What do Diana Princess of Wales, Camilla Duchess of Cornwall and Sarah Duchess of York have in common? Hint

They are Cousins
No Connection
They are Sisters
They are descendants of Charles II

10. Who was the final mistress of King Louis XV of France? Hint

Madame de Maintenon
He had no mistress
Madame du Poiters
Madame du Barry


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How long did the Marquise de Pompadour 'reign' as the mistress of King Louis XV?

Answer: 19 years

Jeanne-Antoinette d'Etioles became King Louis XV's mistress in 1745 when she was twenty-four years of age. There she remained for nineteen years taking care of the king and France dying in great pain at the age of 43.
2. Who took over as Louis XV's mistress upon Pompadour's death?

Answer: Madame du Barry

Du Barry was known as a very upscale Parisian prostitute, and the King got her to become his mistress in 1768. She preferred jewelry and expensive gowns to collecting estates like Pompadour. After the King died of smallpox du Barry was rich from her time as mistress of Louis XV. Following the King's death du Barry was placed in a convent where she helped with chores, was never late for prayers and within weeks of her incarceration she wrapped the nuns around her finger.

In 1789 the Bastille fell, and during the Reign of Terror Louis XVI and du Barry were executed, along with thousands of others.
3. Who was Gabrielle d'Estrees mistress to?

Answer: Henry IV of France

Henry IV was known to have fifty-six mistresses. In addition to providing her royal lover with comforts, Gabrielle offered him fierce loyalty. She had three children by Henry and was expecting a fourth at the time of her expected wedding to the King. Then, four months before the child was to be born, Gabrielle went into labor, and both the child and Gabrielle died.
4. Which of King Charles II's mistresses did his queen hate most?

Answer: Barbara Lady Castlemaine

Queen Catherine of Braganza married Charles in Portsmouth but he spent the night not with Catherine but with Lady Castlemaine, whom Catherine already detested. Charles badgered her and sent away her friends until she accepted Castlemaine as 'First Lady of the Bedchamber'. Catherine accepted this eventually but still hated her.
5. Which of King Henry VIII of England's wives were NOT first his mistresses before he married them?

Answer: Catherine of Aragon, Anne of Cleves & Catherine Parr

1st wife - Catherine of Aragon, with Anne Boleyn as his mistress.
2nd wife - Anne Boleyn, with Jane Seymour as his mistress.
3rd wife - Jane Seymour (no mistress).
4th wife - Anne of Cleves, with Catherine Howard as his mistress.
5th Wife - Catherine Howard (no mistress).
6th Wife - Catherine Parr (no mistress).
Henry apparently never cheated on Jane Seymour, Catherine Howard and Catherine Parr and he never married Elizabeth "Bessie" Blount. Bessie is the mother of Henry's only acknowledged illegitimate child Henry Fitzroy who was born during his marriage to Catherine of Aragon.
6. What was the name of King Henry II of England's mistress whom his wife Eleanor of Aquitaine was rumored to have murdered?

Answer: Rosamund Clifford

It was never proved that Eleanor murdered Rosamund, but there were all kinds of rumors about poisoning, stabbing and drowning.
7. Which king of France was Madame de Montespan mistress to?

Answer: Louis XIV

Francoise-Athenais de Montespan was the mistress of King Louis XIV of France from 1667 till 1681. Her 'reign' as Maîtresse-en-titre ended in scandal when it was found out that Montespan used black magic (!) against Louis in order to keep him. He never ate or drank anything she offered again.
8. What was the name of King William IV of Great Britain's most remembered mistress?

Answer: Dorothea Jordan

Her given name was Dorothea Bland but she used Mrs. Jordan as a stage name and, together with William, she had ten illegitimate children. She already had four children prior to her relationship with William. She loaned William money, which never repaid. As soon as it became apparent William needed to marry he dumped her and married Princess Adelaide.
9. What do Diana Princess of Wales, Camilla Duchess of Cornwall and Sarah Duchess of York have in common?

Answer: They are descendants of Charles II

SARAH is a descendant of Charles II via his relationship with Lucy Walter. Their only child James Duke of Monmouth.
CAMILLA and DIANA are both descendants of Charles II via his illegitimate son Charles Duke of Lennox and Richmond. He is the only child by Louise de Kérouaille.
10. Who was the final mistress of King Louis XV of France?

Answer: Madame du Barry

Jeanne Becu Comtesse du Barry began her career as a Parisian prostitute and quickly became King Louis XV's mistress. Marie-Antoinette the wife of Louis' grandson and heir hated her and never spoke to her. As the king lay on his deathbed he banished her from court so he could receive absolution without her presence.
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 106: 9/10
Dec 31 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 26 2022 : Guest 77: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us