Quiz about The Merrie Monarch
Quiz about The Merrie Monarch

The Merrie Monarch Trivia Quiz


The first monarch after the days of the Commonwealth, Charles II, returned to England to a warm welcome but his life had many ups and downs.

A multiple-choice quiz by Red_John. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Stuart
  8. »
  9. Charles II

Author
Red_John
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,970
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
140
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of Charles II's wife? Hint

Catherine of Braganza
Catherine of York
Catherine of Aragon
Catherine of Bologna

2. Charles II was the eldest child of King Charles I and Queen Henrietta Maria.

True
False

3. Following the execution of Charles I, Charles attempted to regain his throne with the aid of the Scots. Where was the decisive battle of this campaign? Hint

Warwick
Wolverhampton
Windsor
Worcester

4. How long did Charles and his court spend away from London as a result of the Great Plague outbreak of 1665? Hint

Seven months
Ten months
Four months
Fifteen months

5. Charles had no legitimate children. Who did he see as his undeniable and legitimate heir? Hint

His brother, James
His niece, Mary
His sister, Mary
His nephew, William

6. Which of the following of Charles' mistresses did NOT bear him any sons? Hint

Barbara Villiers
Louise de Kérouaille
Nell Gwynne
Elizabeth Killigrew

7. In April 1649, Charles' first child was born in Rotterdam during his initial exile. The child was created Duke of Monmouth and Duke of Buccleuch, but what was his name? Hint

James
Charles
Edward
Henry

8. In 1682, Charles founded an institution intended to provide a home for retired soldiers. What is this called? Hint

Royal Nursing Home Fulham
Royal Military Care Regiment Wimbledon
Royal Convalescent Unit Hammersmith
Royal Hospital Chelsea

9. Which fashion innovation is Charles often credited with popularising in England? Hint

Cravat
Powdered wig
Long trousers
Three-piece suit

10. General George Monck was a key player in Charles' restoration to the throne through the use of his infantry to help restore and maintain order. Monck's Regiment of Foot, originally part of the New Model Army, subsequently became part of the King's troops, and still exists to this day, but what is its name? Hint

Grenadier Guards
Royal Scots
Scots Guards
Coldstream Guards

11. During his flight following the Battle of Worcester, Charles famously spent an entire day in a tree. This is commemorated on 29 May every year, but what is the day traditionally called? Hint

Ash Pear Day
Oak Pear Day
Oak Apple Day
Ash Apple Day

12. The first commander of the New Model Army and primary military leader of the Parliamentarian cause during the Civil War was fully pardoned by Charles upon the King's restoration.

True
False

13. Although hugely popular from his return to England, the King's opulent lifestyle, excesses and in particular his flight from London during the Great Plague saw him dramatically fall in the public's affections by 1665. What restored faith in Charles? Hint

His actions during the Great Fire of London
Sympathy for the Queen following miscarriages
His leadership during the Second Anglo-Dutch War
His patronage of the Royal Society

14. One of Charles' nicknames was "Old Rowley", but from what was this derived? Hint

His favourite spaniel
His racehorse
His favoured style of wig
His country retreat

15. Charles eventually died on 6 February 1685, but what has been determined as being the cause of his death? Hint

Stroke
Infection
Heart attack
Poisoning


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of Charles II's wife?

Answer: Catherine of Braganza

Upon seeing Catherine for the first time, her hair in the Portuguese fashion of the time, Charles remarked "they have sent me a bat". Nevertheless, he married her and, despite attempts by others to persuade him to divorce in later years, Charles adamantly refused to countenance throwing his wife over.
2. Charles II was the eldest child of King Charles I and Queen Henrietta Maria.

Answer: False

Charles I and Henrietta Maria's first child was a boy, also named Charles, who died on the day of his birth in May 1629. The child that eventually became Charles II was born just over a year later in May 1630.
3. Following the execution of Charles I, Charles attempted to regain his throne with the aid of the Scots. Where was the decisive battle of this campaign?

Answer: Worcester

The Battle of Worcester was a disaster for Charles and the Royalist cause, with more than three-quarters of the King's Scottish army either killed or taken prisoner.
4. How long did Charles and his court spend away from London as a result of the Great Plague outbreak of 1665?

Answer: Seven months

In the summer of 1665, the court decamped from the Palace of Whitehall, initially to Hampton Court Palace, before making the journey to the relative safety of Salisbury. However, in September 1665, the court again moved, this time to Oxford, due to cases of plague reported in Salisbury.
5. Charles had no legitimate children. Who did he see as his undeniable and legitimate heir?

Answer: His brother, James

Charles' brother, James, was, by the late 1670s, a publically practising Roman Catholic, and therefore unacceptable to many members of the aristocracy and political elite as the sovereign and Supreme Head of the Church of England. This sparked what came to be known as "The Exclusion Crisis", in which Parliament attempted to have James excluded from the Line of Succession in favour of Protestant members of Charles' family.
6. Which of the following of Charles' mistresses did NOT bear him any sons?

Answer: Elizabeth Killigrew

All of the sons of Barbara Villiers, Nell Gwynne and Louise de Kérouaille that survived to adulthood were given dukedoms in their own right. Three of these, the Dukedoms of Grafton, St Albans, and Richmond and Lennox, still exist in the line of descent from Charles II.
7. In April 1649, Charles' first child was born in Rotterdam during his initial exile. The child was created Duke of Monmouth and Duke of Buccleuch, but what was his name?

Answer: James

Although James Scott, Duke of Monmouth, was the "strapping first fruit of Charles' loins", the fact that his parents were not married made him illegitimate and thus ineligible to succeed to the throne. However, this did not stop some Protestant exclusionists from focusing on him as a potential heir in place of Charles' Roman Catholic brother, James.
8. In 1682, Charles founded an institution intended to provide a home for retired soldiers. What is this called?

Answer: Royal Hospital Chelsea

The Royal Hospital continues to provide a home for retired soldiers to this day. In return for relinquishing their army pension, the In-Pensioners (known as "Chelsea Pensioners") receive board, lodging and medical care, with the only stipulation being that when out in public in the area around the hospital, they should wear their specially provided uniform.
9. Which fashion innovation is Charles often credited with popularising in England?

Answer: Three-piece suit

Having spent many years in France during his exile in the 1650s, Charles brought several European ideas about fashion back to England upon his restoration, including not just clothing, but also décor and furnishings.
10. General George Monck was a key player in Charles' restoration to the throne through the use of his infantry to help restore and maintain order. Monck's Regiment of Foot, originally part of the New Model Army, subsequently became part of the King's troops, and still exists to this day, but what is its name?

Answer: Coldstream Guards

In 1660, as part of the New Model Army, Monck's regiment was tasked with keeping order in London, until it was ordered to be disbanded by Parliament. Before that could happen, it successfully quelled the Fifth Monarchists' Rebellion in January 1661. In recognition, on 14 February 1661, the men of the regiment symbolically laid down their arms as part of the New Model Army, before immediately picking them up again to form the Lord General's Regiment of Guards.
11. During his flight following the Battle of Worcester, Charles famously spent an entire day in a tree. This is commemorated on 29 May every year, but what is the day traditionally called?

Answer: Oak Apple Day

Oak Apple Day was a public holiday in England from 1660 until it was abolished in 1859. However, it is still celebrated in various local events around England, including serving as the Founder's Day of the Royal Hospital Chelsea.
12. The first commander of the New Model Army and primary military leader of the Parliamentarian cause during the Civil War was fully pardoned by Charles upon the King's restoration.

Answer: True

Thomas Fairfax was less radical than his subordinate, Oliver Cromwell, and opposed the execution of Charles I. Cromwell however was the third signatory on the King's death warrant. This led to Cromwell being condemned following the Restoration and, in January 1661 he was hanged, drawn and quartered as a traitor. However, he had already died in 1658, and thus didn't mind that much.
13. Although hugely popular from his return to England, the King's opulent lifestyle, excesses and in particular his flight from London during the Great Plague saw him dramatically fall in the public's affections by 1665. What restored faith in Charles?

Answer: His actions during the Great Fire of London

The failure of the Lord Mayor of London to take control of the situation when fire initially broke out led to the King assuming direct involvement in the efforts to contain the conflagration, both by giving orders and physically lending a hand.
14. One of Charles' nicknames was "Old Rowley", but from what was this derived?

Answer: His racehorse

The nickname "Old Rowley" is supposed to have originated as a result of the success of the horse in siring a number of foals, and the King's equivalent ability to father children. An alternative suggestion for the nickname is that the King was particularly well-endowed, much like his stallion.
15. Charles eventually died on 6 February 1685, but what has been determined as being the cause of his death?

Answer: Stroke

Having suffered what was termed an "apoplectic fit" (today generally known as a stroke), the King was treated by a team of fourteen physicians. They tried various procedures believed at the time to rid the body of disease, including bloodletting, enemas and cupping.

He was aware the end was near and on his deathbed requested his mistresses be looked after once he had died, before finally converting to Roman Catholicism the night before his death.
Source: Author Red_John

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us