FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Two Famous but Forgotten Murders
Quiz about Two Famous but Forgotten Murders

Two Famous, but Forgotten Murders Quiz


Here are two crimes that were big news at the start of the twentieth century, but have faded over the years.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Criminals
  8. »
  9. Murders

Author
robert362
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
104,531
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1348
Last 3 plays: Guest 98 (8/10), Guest 73 (10/10), Guest 90 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Chester Gillette may have murdered Grace Brown. The incident provided the spark for the Montgomery Clift movie, "Place in the Sun," and for Theodore Dreiser's, "American Tragedy." Where did the incident occur? Hint


Question 2 of 10
2. What motive for murder was attributed to Gillette? Hint


Question 3 of 10
3. How did Grace die? Hint


Question 4 of 10
4. What happened to Gillette? Hint


Question 5 of 10
5. Harry Thaw's murder of Stanford White inspired the movie "Girl in the Red Velvet Swing." Who was the "girl" involved? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following is true? Hint


Question 7 of 10
7. What happened to Thaw? Hint


Question 8 of 10
8. The prominence of Stanford White (1853-1906, when he was murdered) was due to his skill in what profession? Hint


Question 9 of 10
9. Who played "The Girl in The Red Velvet Swing" in the movie? Hint


Question 10 of 10
10. Who played the victim in "Place in the Sun"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 21 2024 : Guest 98: 8/10
Jan 14 2024 : Guest 73: 10/10
Jan 13 2024 : Guest 90: 3/10
Jan 10 2024 : kstyle53: 10/10
Jan 09 2024 : Guest 175: 5/10
Jan 06 2024 : Guest 70: 4/10
Dec 29 2023 : Guest 71: 0/10
Dec 28 2023 : Guest 208: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chester Gillette may have murdered Grace Brown. The incident provided the spark for the Montgomery Clift movie, "Place in the Sun," and for Theodore Dreiser's, "American Tragedy." Where did the incident occur?

Answer: New York

The incident occurred at Big Moose Lake in the Adirondack Mountains.
2. What motive for murder was attributed to Gillette?

Answer: Grace was pregnant

Grace became pregnant, but Gillette had apparently lost interest in her by then.
3. How did Grace die?

Answer: Drowning

Gillette and Grace went out in a small boat. The boat was found capsized and Grace was found in the water (although there was the possibility that she had been hit with an object before she entered the water).
4. What happened to Gillette?

Answer: Executed

Gillette said that it was an accident; he also said (on a separate occasion) that it was the suicidal act of a despondent woman. He was put to death by electrocution.
5. Harry Thaw's murder of Stanford White inspired the movie "Girl in the Red Velvet Swing." Who was the "girl" involved?

Answer: Evelyn Nesbit

Cropsey was the victim of another crime at about the same time. Graham was the woman played by Susan Hayward in "I Want To Live." Crimmins was an accused criminal in NY in the 60's.
6. Which of the following is true?

Answer: Thaw married Nesbit

Thaw married her - but couldn't deal with the existence of a prior "relationship" between White and Nesbit.
7. What happened to Thaw?

Answer: Acquitted

It was a pioneering use of the "insanity" defense. Thaw lived a long life. So did Nesbit - but not with Thaw.
8. The prominence of Stanford White (1853-1906, when he was murdered) was due to his skill in what profession?

Answer: Architecture

White was famed as an architect of the American Renaissance. He designed many memorable buildings in New York including the Washington Square Arch and the Bowery Savings Bank.
9. Who played "The Girl in The Red Velvet Swing" in the movie?

Answer: Joan Collins

Early in her career. With Ray Milland (as White) and Farley Granger (as Thaw).
10. Who played the victim in "Place in the Sun"?

Answer: Shelley Winters

A big role for Winters.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us