FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Deadly Doctors
Quiz about Deadly Doctors

Deadly Doctors Trivia Quiz


Sometimes our experts in the healing arts become famous for things that are not so "healing".

A multiple-choice quiz by chicochi3. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Criminals
  8. »
  9. Murders

Author
chicochi3
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,020
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1478
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 176 (8/10), Hayes1953 (5/10), snowking (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. This doctor was hanged on November 23, 1910 in London after having been convicted of murdering and filleting his wife, Belle Elmore. He goes down in history as the first criminal ever captured by the use of wireless communication. What is the name of this deadly doctor? Hint


Question 2 of 10
2. This doctor was convicted of fifteen murders on January 31, 2000 in Manchester, England. He was sentenced to life in prison and hanged himself in his prison cell on the eve of his 58th birthday. What is the name of this dangerous and deadly doctor? Hint


Question 3 of 10
3. This military doctor at Fort Bragg, North Carolina, was convicted of killing his wife and children in February 1970, not long after the Manson murders in California. He claimed that a group of hippies had broken into his house and killed his family. What is the name of this devious and deadly doctor? Hint


Question 4 of 10
4. This doctor built a hotel in Chicago for the 1893 World's Fair. Although it contained shops on the first floor, other floors contained windowless rooms, stairways to nowhere, and oddly angled hallways. He later confessed to 27 murders, of which nine were confirmed. Most of them took place in his hotel during the World's Fair. What is the name of the demented and deadly doctor? Hint


Question 5 of 10
5. This doctor was a Nazi and a physician in the Auschwitz-Birkenau concentration camp. One of his duties was to choose who would die, who would become a forced laborer, and who would be the subject of human experimentation. When visiting the children he intended to use in his experiments, he gave them candy and told them to call him "Uncle". He was known as "The Angel of Death". What is the name of this deadly doctor? Hint


Question 6 of 10
6. This doctor was convicted in 2000 of having killed three patients at a veteran's hospital in New York. He was also convicted of having killed another patient in Ohio. He had before this pleaded guilty to fraud.
As a medical student he signed up to drive an ambulance because he loved the blood, gore, and chaos. He is suspected of once having brought poisoned doughnuts to his co-workers. What is the name of this dangerous and deadly doctor?
Hint


Question 7 of 10
7. This doctor was born in Scotland in 1850. He was a poisoner who escaped to the United States after a woman with whom he had had an affair was found pregnant and dead from chloroform in Edinburgh in 1879. His proven victims were in the US and in England. In 1891 he returned to England and settled in Lambeth where he poisoned at least two prostitutes. He was convicted and hanged at Newgate prison. What is the name of this deadly doctor? Hint


Question 8 of 10
8. This doctor was found guilty as one of the conspirators in the assassination of President Abraham Lincoln. He missed being hanged with the other defendants by one vote. He was imprisoned at Fort Jefferson in the Dry Tortugas. What is the name of this doctor? Hint


Question 9 of 10
9. This doctor was convicted of the 1954 murder of his wife. His case was very high profile and has been compared to the OJ Simpson case in its carnival atmosphere. The crime scene was extremely bloody and the doctor had only one small spot of blood on him. Two witnesses said that they had seen a bushy-haired man near the home on the day of the murder. The doctor served 10 years of a life sentence. In 1964 the state of Ohio was ordered to either give him a new trial or release him. What is the name of this deadly doctor? Hint


Question 10 of 10
10. This doctor is a plastic surgeon who was convicted in 2000 for the 1985 death of his wife. He was a licensed pilot who took a two-hour flight over the Atlantic Ocean on the day that his wife went missing. It is believed that he killed his wife and threw her dismembered body into the Atlantic Ocean. Her body has never been found. This case was covered on the TV show "Dominick Dunne: Power, Privilege, and Justice", and also was the basis of an episode of "Law and Order: Criminal Intent". What is the name of this deadly doctor? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 02 2024 : Guest 176: 8/10
Jan 25 2024 : Hayes1953: 5/10
Jan 18 2024 : snowking: 5/10
Jan 12 2024 : Guest 90: 10/10
Jan 11 2024 : Guest 98: 8/10
Jan 10 2024 : kstyle53: 10/10
Jan 10 2024 : Guest 175: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This doctor was hanged on November 23, 1910 in London after having been convicted of murdering and filleting his wife, Belle Elmore. He goes down in history as the first criminal ever captured by the use of wireless communication. What is the name of this deadly doctor?

Answer: Dr. Hawley Harvey Crippen

Dr. Crippen escaped to Canada by ship along with his mistress Ethel Le Neve. The captain of the ship recognized them, and kept in contact with the authorities in London who had representatives in Canada to meet Dr. Crippen when he arrived.
2. This doctor was convicted of fifteen murders on January 31, 2000 in Manchester, England. He was sentenced to life in prison and hanged himself in his prison cell on the eve of his 58th birthday. What is the name of this dangerous and deadly doctor?

Answer: Dr. Harold Shipman

The Shipman Inquiry determined that there was enough evidence to suggest that Dr. Shipman had probably killed about 250 people. Of those, 218 could be positively identified. Dr. John Bodkin Adams had 160 of his patients die under suspicious circumstances. Of those, 132 left him money or items in their wills. He was tried and acquitted for the murder of one patient in 1957.
3. This military doctor at Fort Bragg, North Carolina, was convicted of killing his wife and children in February 1970, not long after the Manson murders in California. He claimed that a group of hippies had broken into his house and killed his family. What is the name of this devious and deadly doctor?

Answer: Dr. Jeffrey MacDonald

Much has been written about Dr. MacDonald's case. The most famous writing being the book "Fatal Vision" by Joe McGinniss. According to Barry Scheck of the Innocence Project, DNA testing and fingerprints show a possibility of intruders in the house. In 2006, witnesses came forward with information that a man named Gregory Mitchell had claimed to have committed the crime.

He had earlier been implicated by a woman named Helena Stoeckley who has also implicated herself in the crime.
4. This doctor built a hotel in Chicago for the 1893 World's Fair. Although it contained shops on the first floor, other floors contained windowless rooms, stairways to nowhere, and oddly angled hallways. He later confessed to 27 murders, of which nine were confirmed. Most of them took place in his hotel during the World's Fair. What is the name of the demented and deadly doctor?

Answer: Dr. H.H.Holmes

Holmes' real name was Herman Webster Mudgett. His hotel has been nicknamed the Murder Castle. Erik Larson covers this story in the book "The Devil in the White City", among others.
5. This doctor was a Nazi and a physician in the Auschwitz-Birkenau concentration camp. One of his duties was to choose who would die, who would become a forced laborer, and who would be the subject of human experimentation. When visiting the children he intended to use in his experiments, he gave them candy and told them to call him "Uncle". He was known as "The Angel of Death". What is the name of this deadly doctor?

Answer: Dr. Josef Mengele

When WWII ended, Dr. Mengele escaped to Argentina. He died in South America of old age in 1989. His remains have been stored at the Sao Paulo Institute for Forensic Medicine until they can be repatriated to the remaining Mengele family members who have refused to accept them.
6. This doctor was convicted in 2000 of having killed three patients at a veteran's hospital in New York. He was also convicted of having killed another patient in Ohio. He had before this pleaded guilty to fraud. As a medical student he signed up to drive an ambulance because he loved the blood, gore, and chaos. He is suspected of once having brought poisoned doughnuts to his co-workers. What is the name of this dangerous and deadly doctor?

Answer: Dr. Michael Swango

Apparently, Swango often liked to see what would happen if he performed certain actions on the patients. He also loved the "smell of an indoor homicide".
7. This doctor was born in Scotland in 1850. He was a poisoner who escaped to the United States after a woman with whom he had had an affair was found pregnant and dead from chloroform in Edinburgh in 1879. His proven victims were in the US and in England. In 1891 he returned to England and settled in Lambeth where he poisoned at least two prostitutes. He was convicted and hanged at Newgate prison. What is the name of this deadly doctor?

Answer: Dr. Thomas Neill Cream

In London, Dr. Cream had acquired the nickname The Lambeth Poisoner before the actual identity of the killer was known. He had written blackmail notes to prominent people accusing them of the poisonings and trying to be paid off. In Chicago he had set up practice near the red-light district providing illegal abortions for prostitutes.

He was investigated for murder when one of the women died, but charges could not be brought due to lack of evidence. According to witnesses, Dr. Cream's last words on the gallows were "I am Jack the ...."
8. This doctor was found guilty as one of the conspirators in the assassination of President Abraham Lincoln. He missed being hanged with the other defendants by one vote. He was imprisoned at Fort Jefferson in the Dry Tortugas. What is the name of this doctor?

Answer: Dr. Samuel Mudd

Dr. Mudd was imprisoned in 1865. In 1867 there was a yellow fever outbreak at the prison. Among those who died in the outbreak was the prison doctor. Dr. Mudd agreed to take over the position of prison doctor. Later he was assigned to a clerical job in the Provost Marshall's office.

In February 1869, he was pardoned by President Andrew Johnson and returned home to Maryland. He died in 1883 at the age of 49. He proclaimed his innocence until the day he died, and his family has continued to do so to this day.
9. This doctor was convicted of the 1954 murder of his wife. His case was very high profile and has been compared to the OJ Simpson case in its carnival atmosphere. The crime scene was extremely bloody and the doctor had only one small spot of blood on him. Two witnesses said that they had seen a bushy-haired man near the home on the day of the murder. The doctor served 10 years of a life sentence. In 1964 the state of Ohio was ordered to either give him a new trial or release him. What is the name of this deadly doctor?

Answer: Dr. Sam Sheppard

After having served 10 years in prison, Dr. Sam Sheppard became a professional wrestler known as "The Killer". In 1966 he was exonerated. His son has, after the doctor's death, continued to try to clear his father's name.
10. This doctor is a plastic surgeon who was convicted in 2000 for the 1985 death of his wife. He was a licensed pilot who took a two-hour flight over the Atlantic Ocean on the day that his wife went missing. It is believed that he killed his wife and threw her dismembered body into the Atlantic Ocean. Her body has never been found. This case was covered on the TV show "Dominick Dunne: Power, Privilege, and Justice", and also was the basis of an episode of "Law and Order: Criminal Intent". What is the name of this deadly doctor?

Answer: Dr. Robert Bierenbaum

The biggest challenge to prosecutors of this case was to prove murder without a body. To do this, they used the testimony of her friends to prove that none of them had either seen or heard from her since the day of her disappearance. A police re-enactment of disposing of the body from the plane over the ocean was video taped and shown to the jury in court.

After two weeks of testimony and two days of deliberation, the jury found Dr. Bierenbaum guilty of second-degree murder. Bierenbaum has been called "The Lady Killer".
Source: Author chicochi3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us