FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about When I Grow Up
Quiz about When I Grow Up

When I Grow Up... Trivia Quiz


I will be too old to be a child prodigy anymore. How many of these people, who were exceptionally gifted children, do you know?

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. In Common
  8. »
  9. For Experts

Author
Rowena8482
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,682
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
463
Question 1 of 10
1. Johann III was a member of a family who were famous for their many scientists and mathematicians. He is particularly notable however, as he was awarded a doctorate aged just thirteen. At nineteen he was given the post of Astronomer Royal in Berlin.
What was his family name?
Hint


Question 2 of 10
2. Which of these actors was the youngest person ever to be nominated for a Best Actor Oscar, when he was put forward for his role in the film "Skippy"? Hint


Question 3 of 10
3. Born Karl Friedrich Michael Vaillant, he passed the entrance exams and went to study at the University of Karlsruhe aged just fifteen. He was always interested in cycling, and went on to become world famous in the field of transport. By what surname is he better known? Hint


Question 4 of 10
4. Which writer and poet, who is the "third most quoted" in the "Oxford Dictionary of English Quotations" and author of "The Rape of the Lock", was known for his learning as a child, and first became well known for his writings aged just twenty one? Hint


Question 5 of 10
5. Thomas Young is perhaps best known as a scientist, and in particular a physicist. He entered university to study medicine whilst still a teenager, and could speak at least ten languages by the time he was fourteen. Which of these things is he also remembered for? Hint


Question 6 of 10
6. In 1979, Ricky Schroder became the youngest winner of a Golden Globe award. The award was given for his role as T.J. Flynn, in which (re-made) film? Hint


Question 7 of 10
7. Priyanshi Somani was just twelve years old when she won a World Championship event at the University of Magdeburg, in Germany, in 2010. In which discipline was she crowned the champion? Hint


Question 8 of 10
8. Which famous entertainer of the 20th century won a full scholarship to the Royal Danish Conservatory of Music, aged just nine? Hint


Question 9 of 10
9. In 1995, Balamuri Ambati graduated from his university (college) education aged just seventeen. He became the world's youngest practitioner of which medical discipline? Hint


Question 10 of 10
10. This American boy enrolled at the Juilliard School of Music when he was just eleven years old. One of his best known works was composed to commemorate the victims of the 9/11 attack on the World Trade Center in New York. Who is he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Johann III was a member of a family who were famous for their many scientists and mathematicians. He is particularly notable however, as he was awarded a doctorate aged just thirteen. At nineteen he was given the post of Astronomer Royal in Berlin. What was his family name?

Answer: Bernoulli

Johann III Bernoulli, sometimes called Jean, died in 1807, when he was 63. He was a Fellow of the Royal Swedish Academy of Sciences, one of only a few non-Swedes to be accorded the honour.
2. Which of these actors was the youngest person ever to be nominated for a Best Actor Oscar, when he was put forward for his role in the film "Skippy"?

Answer: Jackie Cooper

As well as Cooper's record breaking nomination, "Skippy" was also the first film based on a cartoon strip to be nominated for the Oscar for Best Picture. It was released in 1931, when Cooper was just nine years old. Cooper played the title role.
3. Born Karl Friedrich Michael Vaillant, he passed the entrance exams and went to study at the University of Karlsruhe aged just fifteen. He was always interested in cycling, and went on to become world famous in the field of transport. By what surname is he better known?

Answer: Benz

His mother married his father Johann Benz when Karl was a few months old. Johann died when Karl was just two, and it was then that his name was changed to Benz.
4. Which writer and poet, who is the "third most quoted" in the "Oxford Dictionary of English Quotations" and author of "The Rape of the Lock", was known for his learning as a child, and first became well known for his writings aged just twenty one?

Answer: Alexander Pope

Pope is also remembered for his translations of Homer's "Iliad" and "Odyssey". He suffered from tuberculosis and was in poor health for much of his life, dying when he was fifty six, in 1744.
5. Thomas Young is perhaps best known as a scientist, and in particular a physicist. He entered university to study medicine whilst still a teenager, and could speak at least ten languages by the time he was fourteen. Which of these things is he also remembered for?

Answer: He helped translate the Rosetta Stone hieroglyphics

Possibly the best known piece of Young's work is Young's Modulus of Elasticity, which he formulated in 1809.
He also devised a method for tuning musical instruments which is named after him.
6. In 1979, Ricky Schroder became the youngest winner of a Golden Globe award. The award was given for his role as T.J. Flynn, in which (re-made) film?

Answer: The Champ

The original film of "The Champ" was released in 1931. The 1979 remake starred Jon Voight as ex-boxer Billy Flynn, and Schroder as his son. It was directed by Franco Zeffirelli.
7. Priyanshi Somani was just twelve years old when she won a World Championship event at the University of Magdeburg, in Germany, in 2010. In which discipline was she crowned the champion?

Answer: Mental mathematics

Priyanshi was the youngest of almost forty competitors, who came from all over the world. She has also won several other awards and prizes for her mathematical abilities.
8. Which famous entertainer of the 20th century won a full scholarship to the Royal Danish Conservatory of Music, aged just nine?

Answer: Victor Borge

Both of Victor's parents were musicians, and he began learning to play piano and violin at just two years of age.
With the outbreak of World War II, he managed to make his way to the United States to escape persecution from the Nazis. He died, aged 91, in 2000 and part of his ashes was interred in the States, and part in Copenhagen.
9. In 1995, Balamuri Ambati graduated from his university (college) education aged just seventeen. He became the world's youngest practitioner of which medical discipline?

Answer: Opthalmology

Dr. Ambati graduated from his high school education aged thirteen, before studying medicine at the Mount Sinai School of Medicine in New York. He went on to become an Associate Professor at the University of Utah.
10. This American boy enrolled at the Juilliard School of Music when he was just eleven years old. One of his best known works was composed to commemorate the victims of the 9/11 attack on the World Trade Center in New York. Who is he?

Answer: Jay Greenberg

Jay began playing cello when he was two years old, and his tutors at Juilliard have compared his talents to those of Mozart and Mendelsson.
He composed "Overture to 9-11" which was first broadcast on the tv show "From the Top".
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us