FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Biblical Jewish Holidays
Quiz about Biblical Jewish Holidays

Biblical Jewish Holidays Trivia Quiz


This quiz covers many of the Jewish holidays recorded in scripture and shows how some of them relate to Christianity.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Old Testament / Tanakh

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,475
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1434
Last 3 plays: Guest 66 (8/10), Guest 197 (7/10), DeepHistory (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which book's 23rd chapter summarizes most of the Jewish religious calendar, saying, "These are the feasts of the Lord, even holy convocations, which ye shall proclaim in their seasons"? Hint


Question 2 of 10
2. What holiday was Christ celebrating with His disciples just before He was arrested? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following Jewish holidays is not based on an event or holiday recorded in the Hebrew Scriptures? Hint


Question 4 of 10
4. What is the Greek name for the Jewish harvest festival that was held 50 days after Passover? Hint


Question 5 of 10
5. What feast is synonymous with Passover? Hint


Question 6 of 10
6. According to Christian tradition, during which Jewish feast did Christ rise from the dead? Hint


Question 7 of 10
7. What holiday, also known as the Day of Atonement, took place ten days after the feast of trumpets? Hint


Question 8 of 10
8. Which Jewish feast, attended by Jesus in the Gospel of John, required Jews to dwell out of doors in booths? Hint


Question 9 of 10
9. What Jewish festival celebrates the deliverance of the Jews from their would-be slaughterer Haman? Hint


Question 10 of 10
10. What Jewish feast occurred in the seventh month and was intended to arouse the Israelites and encourage them to prepare for the holidays to come? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 66: 8/10
Apr 02 2024 : Guest 197: 7/10
Apr 01 2024 : DeepHistory: 9/10
Mar 28 2024 : Readesmom: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which book's 23rd chapter summarizes most of the Jewish religious calendar, saying, "These are the feasts of the Lord, even holy convocations, which ye shall proclaim in their seasons"?

Answer: Leviticus

This quote comes from Leviticus 23:4. Additional information about the holidays can be found in the other books of the law, but chapter 23 of Leviticus contains a concise summary.
2. What holiday was Christ celebrating with His disciples just before He was arrested?

Answer: Passover

Christ and his disciples shared the Passover meal together, which for the Christians has become known as the Last Supper, and which is remembered regularly in the communion service. Passover commemorated the deliverance of the Jews from bondage in Egypt.

The last plague was the slaying of the first born sons of the Egyptians. The Jews daubed the blood of a lamb on their doorposts so that the Angel of Death would see it and pass over them. For Christians, Christ is the Passover Lamb, the atoning sacrifice that liberates the believer from the bondage of sin.
3. Which of the following Jewish holidays is not based on an event or holiday recorded in the Hebrew Scriptures?

Answer: Hanukah

Hanukah is recorded in the books of the Macabees, which are not a canonical part of the Hebrew Scriptures. Nor are they included in the Protestant Old Testament. However, they are included in the Catholic Old Testament.
4. What is the Greek name for the Jewish harvest festival that was held 50 days after Passover?

Answer: Pentecost

This festival was also known as the feast of weeks, and you can read about it in Leviticus 23:16 and Deuteronomy 16:16. For the Christians, Pentecost marks the day the Holy Spirit descended upon the disciples. The Jewish Pentecost was a celebration of the birth of the nation, in much the same way that the Christian Pentecost has become a celebration of the birth of the church.
5. What feast is synonymous with Passover?

Answer: The feast of unleavened bread

See Leviticus 23:5-6. This was one of the three feasts in which all Jewish men were required to participate, according to Deuteronomy 16:16.
6. According to Christian tradition, during which Jewish feast did Christ rise from the dead?

Answer: The feast of first fruits

The feast of first fruits is described in Leviticus 23:10-14. It is held the first Sunday following the feast of unleavened bread. Considering that Passover happened on a Thursday, the Sunday Jesus rose from the dead was the feast of first fruits. The holiday is symbolic for Christians because Christ is considered to be "the first fruits" of those who dies (I Corinthians 15:23).
7. What holiday, also known as the Day of Atonement, took place ten days after the feast of trumpets?

Answer: Yom Kippur

See Leviticus 16 for more about the Day of Atonement. A sacrifice was made to atone for the sins of the nation. Today, Jews ask those they have wronged for forgiveness on this day. For the Christians, it is symbolic of the crucifixion of Christ, which for them was the ultimate atoning sacrifice.
8. Which Jewish feast, attended by Jesus in the Gospel of John, required Jews to dwell out of doors in booths?

Answer: The feast of tabernacles

Booths are a kind of small tabernacle, and the holiday was meant to commemorate the time the Jews spent wandering in the wilderness. You can read an account of Christ's actions on this holiday in John 7:37-39.
9. What Jewish festival celebrates the deliverance of the Jews from their would-be slaughterer Haman?

Answer: Purim

The story of this deliverance is recounted in the book of Esther. Esther is read in the synagogues each year during this holiday, and children can participate by making loud noises with noisemakers at every mention of Haman.
10. What Jewish feast occurred in the seventh month and was intended to arouse the Israelites and encourage them to prepare for the holidays to come?

Answer: The feast of trumpets

This feast preceded Yom Kippur by ten days.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Holy Days:

A collection of my quizzes on holy days and holidays, mostly Christian. For Lenten holy days, see my separate Lenten Holy Days quiz list.

  1. Biblical Jewish Holidays Average
  2. Advent Average
  3. Saint Nicholas Day Average
  4. Christmas According to the Bible Tough
  5. Origins of Christmas Traditions Tough
  6. Epiphany: History, Hymns, and Traditions Average
  7. Candlemas Average
  8. The Feast of Pentecost Average
  9. What's My Neighbor Celebrating Now? Average
  10. All Saints' Day Average
  11. Feast of the Conversion of St. Paul Average

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us