FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Saints Day
Quiz about All Saints Day

All Saints' Day Trivia Quiz


Test your knowledge of this Christian holy day, or learn a bit more about it.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
404,582
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
398
- -
Question 1 of 10
1. When is All Saints' Day observed in the Roman Catholic Church? Hint


Question 2 of 10
2. In which church does All Saints' Day fall on the Sunday after Pentecost? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following churches is LEAST likely to have a special observance for All Saints' Day? Hint


Question 4 of 10
4. What is the most commonly used liturgical color for All Saints' Day in Western Christianity? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following is another name for All Saint's Day? Hint


Question 6 of 10
6. In what country do godfathers give their godchildren Allerheiligenstriezel on All Saints' Day? Hint


Question 7 of 10
7. All Saints' Day is also known as All Souls' Day or the Day of the Dead.


Question 8 of 10
8. "Oh Lord I want to be in that number / When the saints go _____ in." What word is missing from the lyrics of this popular spiritual?

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. In what country, where this day is known as La Toussaint, do people often place chrysanthemums on graves for the holiday? Hint


Question 10 of 10
10. A popular processional hymn in Anglican churches on All Saints' Day is "For All the Saints." What Anglican Bishop of Wakefield wrote it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When is All Saints' Day observed in the Roman Catholic Church?

Answer: November 1

In Roman Catholicism, All Saints' Day falls on November 1st and is dedicated to all the saints of the church who have attained the beatific vision (i.e. heaven). The November 1 date was solidified as a church practice throughout the Frankish Empire (which would become the Holy Roman Empire) by Pope Gregory IV in the 9th century.
2. In which church does All Saints' Day fall on the Sunday after Pentecost?

Answer: Eastern Orthodox

Eastern Orthodox, some Eastern Catholic, and Byzantine Lutheran churches celebrate All Saints' Day on the first Sunday after Pentecost. Pentecost falls on the seventh Sunday after Easter, which falls later in the Eastern church than in the Western church. In 2020, All Saints' Day fell on June 14 in the Eastern Orthodox Church.
3. Which of the following churches is LEAST likely to have a special observance for All Saints' Day?

Answer: Baptist

Baptist typically believe the term "saint" applies to all believers and do not recognize particular saints. They also do not pray through saints. All Saints' Day is observed by the Roman Catholic Church, the Eastern Orthodox Church, the Anglican Communion, Methodist, Reformed, and Lutheran Churches, the Church of the Nazarene, and a few other denominations.
4. What is the most commonly used liturgical color for All Saints' Day in Western Christianity?

Answer: White

White robes are sometimes worn by clergymen when delivering eulogies or performing funeral ceremonies. The color is meant to celebrate and symbolize the life of the deceased. In the Eastern Orthodox church, however, green is worn to represent life.
5. Which of the following is another name for All Saint's Day?

Answer: Hallowmas

Halloween, which falls on October 31, gets its name because it is the eve of All Hallows' Day (also known as Hallowmas or All Saints' Day). The holy day may also be called Feast of All Saints. Reformation Day, which is observed in some Protestant churches, falls on October 31, the day Martin Luther purportedly nailed his 95 theses to the church door. Remembrance Sunday is a UK holiday that falls on the second Sunday in November, near Armistice Day, to remember servicemen.
6. In what country do godfathers give their godchildren Allerheiligenstriezel on All Saints' Day?

Answer: Austria

This is a tradition in Austria and Bavaria. Known as "All Saints' Braid", Allerheiligenstriezel is a braided pastry containing raisins, flour, eggs, yeast, butter, and milk and decorated by either poppy seeds or sugar. A braid is a symbol of mourning because, in ancient times, a woman might express mourning by cutting off her braid of hair.
7. All Saints' Day is also known as All Souls' Day or the Day of the Dead.

Answer: false

All Souls' Day, or the Day of the Dead, falls the day after All Saints' Day in the Roman Catholic Church, on November 2. It is a day to remember deceased family members. In the 10th century, its observance was standardized by St. Odlio of Cluny.
8. "Oh Lord I want to be in that number / When the saints go _____ in." What word is missing from the lyrics of this popular spiritual?

Answer: marching

"When the Saints Go Marching In" is a popular song to sing on All Saints' Day. As well as being a church hymn, it has also become a jazz standard, famously recorded by Louis Armstrong in 1938. The song contains a serious of verses beginning "Oh, when the drums begin to bang," "Oh, when the stars fall from the sky," "Oh, when the moon turns red with blood," "Oh, when the trumpet sounds its call," and so on.
9. In what country, where this day is known as La Toussaint, do people often place chrysanthemums on graves for the holiday?

Answer: France

Belgians also commonly place chrysanthemums on graves on this day, as well as wreaths, candles, or other flowers. The following day, All Souls' Day, is called Le jour des morts in France, which translates to the Day of the Dead.
10. A popular processional hymn in Anglican churches on All Saints' Day is "For All the Saints." What Anglican Bishop of Wakefield wrote it?

Answer: William Walsham How

First printed in 1864, the hymn begins:

"For all the saints, who from their labours rest,
Who Thee by faith before the world confessed,
Thy Name, O Jesus, be forever blessed.
Alleluia, Alleluia!"

The hymn has been set to a variety of melodies, including "Sine Nomine" (Ralph Vaughan Williams), "Engleberg" (Charles Villiers Stanford), and "Sarum" (Joseph Barnby).
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Holy Days:

A collection of my quizzes on holy days and holidays, mostly Christian. For Lenten holy days, see my separate Lenten Holy Days quiz list.

  1. Biblical Jewish Holidays Average
  2. Advent Average
  3. Saint Nicholas Day Average
  4. Christmas According to the Bible Tough
  5. Origins of Christmas Traditions Tough
  6. Epiphany: History, Hymns, and Traditions Average
  7. Candlemas Average
  8. The Feast of Pentecost Average
  9. What's My Neighbor Celebrating Now? Average
  10. All Saints' Day Average
  11. Feast of the Conversion of St. Paul Average

4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us