FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Saint Nicholas Day
Quiz about Saint Nicholas Day

Saint Nicholas Day Trivia Quiz


This quiz takes a look at the Feast of Saint Nicholas.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
404,124
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
364
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. St. Nicholas was the bishop of what region? Hint


Question 2 of 10
2. In which of these countries does St. Nicholas traditionally put a present under children's pillows on St. Nicholas day? Hint


Question 3 of 10
3. When is St. Nicholas Day observed by Eastern churches using the old calendar? Hint


Question 4 of 10
4. In what country do children put out a clog and then fill it with hay and a carrot for St. Nicholas's horse? Hint


Question 5 of 10
5. In a legend originating in France, St. Nicholas revived two children who were killed, salted, and put in a barrel by what figure? Hint


Question 6 of 10
6. In what country, where St. Nicholas is known as Shen'KollŽ, do Christians abstain from meat on the eve of St. Nicholas Day and then feast on lamb after midnight? Hint


Question 7 of 10
7. St. Nicholas is the patron saint of many things. Which is NOT traditionally one of them? Hint


Question 8 of 10
8. In what country do celebrants traditionally eat a carp wrapped in dough on St. Nicholas Day? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these denominations is MOST likely to observe St. Nicholas Day? Hint


Question 10 of 10
10. In Slovenia, if kids misbehave, on St. Nicholas day, what do their parents receive? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. St. Nicholas was the bishop of what region?

Answer: Myra

St. Nicholas was the 4th century Bishop of Myra in what is now modern-day Turkey. He was of Greek decent and many legends of miracles grew up around him. Myra was an ancient Greek and then a Roman town which eventually became the Turkish town of Demre.
2. In which of these countries does St. Nicholas traditionally put a present under children's pillows on St. Nicholas day?

Answer: Ukraine

This tradition is also followed in Poland. If the children behave poorly, however, they will find a lump of coal under their pillows, or perhaps a twig. In other countries, gifts are more likely to be put in a shoe rather than under a pillow.
3. When is St. Nicholas Day observed by Eastern churches using the old calendar?

Answer: December 19

Also known as the Feast of St. Nicholas, St. Nicholas Day falls on December 5 or 6 in the Western church. In Eastern Christianity, in churches using the Julian calendar, it falls on December 19.
4. In what country do children put out a clog and then fill it with hay and a carrot for St. Nicholas's horse?

Answer: The Netherlands

Children leave their shoes for St. Nicholas to fill with small gifts or candy in other countries as well, but these hay-filled clogs are a Dutch tradition. Santa Claus derives from the tradition of St. Nicholas, and the name most nearly comes from St. Nicholas's name in Dutch: Sinterklass.
5. In a legend originating in France, St. Nicholas revived two children who were killed, salted, and put in a barrel by what figure?

Answer: A butcher

The evil butcher is given the name PŤre Fouettard in the story, and he is said to have followed St. Nicholas in an act of penance ever since the deed. He is sometimes purported to leave lumps of coal for naughty children, or to administer beatings to them.

His name means "Father Whipper." Art works in France depict St. Nicholas in a barrel with children in commemoration of this legend.
6. In what country, where St. Nicholas is known as Shen'KollŽ, do Christians abstain from meat on the eve of St. Nicholas Day and then feast on lamb after midnight?

Answer: Albania

In Albanian Catholic tradition, guests often greet one another on the eve of St. Nicholas with the blessing, "May the Night of Saint Nicholas help you!" They may also serve roasted pork as well as lamb on this occasion.
7. St. Nicholas is the patron saint of many things. Which is NOT traditionally one of them?

Answer: doctors

St. Nicholas is the patron saint of Russia, Greece, and various cities, of sailors, children, prostitutes, pawnbrokers, merchants, and repentant thieves. Legend says he rescued three girls from a future life of prostitution by dropping bags of gold through their windows.

In Greece, where he is regarded as the patron saint of the Greek Navy, his feast day is celebrated aboard ships. St. Luke, however, is traditionally regarded as the patron saint of doctors.
8. In what country do celebrants traditionally eat a carp wrapped in dough on St. Nicholas Day?

Answer: Bulgaria

This dish is called ribnik. The meal also includes two loaves of bread that have been blessed and are broken in a ceremonial fashion after incense is waved over the table.
9. Which of these denominations is MOST likely to observe St. Nicholas Day?

Answer: The Episcopal Church

In Baptist tradition, there are no special saints (all believers are saints), so they would be unlikely to observe the Feast of Saint Nicholas. The Church of Christ does not typically observe even Christmas, seeing it as an "unbiblical" holiday. St. Nicholas's Day, however, is on the liturgical calendar of the Episcopal Church, and churches will often observe the day with special celebrations that might involve someone dressing as the Bishop of Myrna, hay rides, or other activities.
10. In Slovenia, if kids misbehave, on St. Nicholas day, what do their parents receive?

Answer: a rod

In Slovenia culture, Parkelj is similar to Krampus. He is the companion of Miklavz (the Slovenian form of St. Nicholas). If children misbehave, Parkelj brings their parents a rod to discipline them. The rod harkens back to Proverbs 13:24: "He that spareth his rod hateth his son: but he that loveth him chasteneth him betimes."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Holy Days:

A collection of my quizzes on holy days and holidays, mostly Christian. For Lenten holy days, see my separate Lenten Holy Days quiz list.

  1. Biblical Jewish Holidays Average
  2. Advent Average
  3. Saint Nicholas Day Average
  4. Christmas According to the Bible Tough
  5. Origins of Christmas Traditions Tough
  6. Epiphany: History, Hymns, and Traditions Average
  7. Candlemas Average
  8. The Feast of Pentecost Average
  9. What's My Neighbor Celebrating Now? Average
  10. All Saints' Day Average
  11. Feast of the Conversion of St. Paul Average

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us