Quiz about Blue Cliff Records
Quiz about Blue Cliff Records

Blue Cliff Records Trivia Quiz


A study of Koans is the focus in this quiz. I shall present a Koan and you try to determine the pertinent answer to the ancient Chinese-Japanese puzzles of the Zen buddhists. Have fun.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Buddhism

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,711
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1864
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 'When it is not present in the consciousness and it is not present in phenomenon...what is IT?' Hint

An upsided statement
An illusion
The Sky
A Buddha

2. What ought to be the reply to Hakuin's statement here: 'Look, are my eyebrows still there? Asking if his eyebrows have fallen out, he hangs a sheep's head but sells dog-meat'. Your reply..? Hint

Barriers
Truth prevails
Stand by a stump and wait for a rabbit
Isn't that annoying?

3. 'Cease, desist and an ____ tree blossoms.' Hint

Orange
Ugly
Iron
Untimely

4. 'What does the sky say? The four seasons go there. What does the earth say? Myriad beings are born there. The substance can be seen in the operation of the 4 seasons, the action can be seen in the birth of myriad beings, but where can a Zen practitioner be seen? Detached from speech and activity can you discern?' Hint

Seen in silence
Not contained the six
Contained in the tao
Seen by his shadow

5. 'What is concentration on every atom?' Hint

Food in the bowl, water in the pail
Nothingness
Silence
The end of one's toe

6. 'With no place to sink your teeth, the seal of Zen masters are like the works of an iron ox. Having passed through a bramble of thorns, they are are like a snowflake in a raging furnace...leaving aside piercing and penetrating on level ground for now, when you no longer fall into conditions, then what?' Hint

nirvana
laughter
moksha
sitting in Nansen's circle

7. 'How would you speak with your mouth shut?' Hint

Can you?
I am bereft of descendents?
A sharp student needs only one word?
A paper tiger does not need stripes?

8. 'What is the talk beyond Buddhas and Zen masters called?' Hint

Mu
A piece of cake
The face before your nose
The stillness dripping from the clouds

9. 'Medicine and disease quell each other. The whole earth is medicine, what is your self?' Hint

love
disease
universe
nothing

10. 'What is the sound of one hand clapping' Hint

anything
a stone statue reciting a poem
a rabbit giving birth
a hand in motion


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'When it is not present in the consciousness and it is not present in phenomenon...what is IT?'

Answer: An upsided statement

A Koan is a tangential case, derived from the Chinese word: kung an. It was engendered by Hsueh Tou and Yung Wu, a school of Chan Buddhism (960-1024 AD), and disseminated to the Rinzai schools of Japan.
2. What ought to be the reply to Hakuin's statement here: 'Look, are my eyebrows still there? Asking if his eyebrows have fallen out, he hangs a sheep's head but sells dog-meat'. Your reply..?

Answer: Isn't that annoying?

Hakuin was the most famous Japanese Zen Monk and produced 500 pages of commentary on the 'Blue Cliff Records'.
3. 'Cease, desist and an ____ tree blossoms.'

Answer: Iron

A quote by the venerable Nansen...it follows as thus: 'Has this happened to anyone? A clever lad loses his profits, even if uninhibited one cannot escape being taken in tow. But tell me, where is the mix-up?'
4. 'What does the sky say? The four seasons go there. What does the earth say? Myriad beings are born there. The substance can be seen in the operation of the 4 seasons, the action can be seen in the birth of myriad beings, but where can a Zen practitioner be seen? Detached from speech and activity can you discern?'

Answer: Not contained the six

5. 'What is concentration on every atom?'

Answer: Food in the bowl, water in the pail

A very famous saying by Ummon, from the 'Flower Ornament Scriptures'...it means to have a correct reception of who we are and not grasping or attaching to the illusory nature of the external world...
6. 'With no place to sink your teeth, the seal of Zen masters are like the works of an iron ox. Having passed through a bramble of thorns, they are are like a snowflake in a raging furnace...leaving aside piercing and penetrating on level ground for now, when you no longer fall into conditions, then what?'

Answer: sitting in Nansen's circle

7. 'How would you speak with your mouth shut?'

Answer: Can you?

8. 'What is the talk beyond Buddhas and Zen masters called?'

Answer: A piece of cake

What is the transcendental realm called? I am not sure if Ummon's reply here is even adequate.
9. 'Medicine and disease quell each other. The whole earth is medicine, what is your self?'

Answer: universe

10. 'What is the sound of one hand clapping'

Answer: anything

Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Terry before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Basic Facts About Buddhism Easier
2. Random Facts About Buddhism Difficult
3. Buddhism Glossary Tough
4. Buddhism 101 Average
5. Buddhism and the 8-Fold Path Tough
6. Buddhism 101 Easier
7. Buddhist Meditation Tough
8. Basic Buddhism Difficult
9. Advanced Buddhism Tough
10. Buddhism in Tibet Tough
11. The Graded Path in Tibetan Buddhism Tough
12. Mahayana Buddhism Very Difficult

12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us