Quiz about Genesis Had A Revelation
Quiz about Genesis Had A Revelation

Genesis Had A Revelation Trivia Quiz


Will you need a revelation to solve the cryptic clues to find ten books of the bible? All the Bible references are to the King James version.

A matching quiz by Lottie1001. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Bible Word Play

Author
Lottie1001
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
382,958
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
313
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: ozzz2002 (10/10), Guest 24 (8/10), Guest 51 (7/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Initially a most opportune start in the Old Testament. (4)  
Hosea
2. An epistle moves gala saint. (9)  
Esther
3. The best herald holds an Old Testament book. (6)  
Jonah
4. Civil suet changes part of the Pentateuch. (9)  
Numbers
5. Little Rosamund holds a man to find an epistle. (6)  
Galatians
6. Mo's loon changed a song in the Old Testament. (7)  
Amos
7. Give Jon a hat to cover a book in the Old Testament. (5)  
Luke
8. Burns me around part of the Pentateuch. (7)  
Leviticus
9. A fluke holds a gospel. (4)   
Romans
10. Finally watch to bless the sea in the Old Testament. (5)  
Solomon






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Initially a most opportune start in the Old Testament. (4)

Answer: Amos

The word 'initially' indicates that the first letters of the following four words 'A Most Opportune Start' are used to get the answer - Amos.

Amos is the thirtieth of the thirty-nine books in the Old Testament; it has only nine chapters. Amos was one of the twelve minor prophets.
2. An epistle moves gala saint. (9)

Answer: Galatians

The word 'moves' tells us that we need an anagram of 'gala saint' to find the answer - Galatians.

The epistle to the Galatians is the fourth listed in the New Testament. It is thought that the six chapters were written by St. Paul in the middle of the first century AD.
3. The best herald holds an Old Testament book. (6)

Answer: Esther

The word 'holds' indicates that the answer can be found within the words 'bEST HERald' - Esther.

The seventeenth book in the Old Testament, Esther is one of two named after women. The ten chapters tell the story of how Persian-born Esther prevented Haman from killing the Jewish people, which is commemorated by the Jewish festival of Purim.
4. Civil suet changes part of the Pentateuch. (9)

Answer: Leviticus

The word 'changes' tells us that we need an anagram of 'Civil suet' to find the answer - Leviticus.

Leviticus is the third of the five books of the law, known as the Pentateuch, the first books of the Old Testament. Although the book takes its name from the Levites (from whom the priests were drawn), it is addressed to all the people of Israel and include instructions on sacrifices and the day of atonement, as well as the priesthood.
5. Little Rosamund holds a man to find an epistle. (6)

Answer: Romans

Little Rosamund is 'Ros', which holds 'man' to give 'Ro-man-s' - Romans.

Romans is the first epistle listed in the New Testament after the four gospels and the Acts of the Apostles. The letter was written by St. Paul in the sixth decade of the first century AD, probably while he was staying in Corinth.
6. Mo's loon changed a song in the Old Testament. (7)

Answer: Solomon

The word 'changed' tells us that we need an anagram of 'Mo's loon' to find the answer - Solomon.

The Song of Solomon is the twenty-second book of the old Testament; it is also known as the Song of Songs, and is one of the poetical books of the bible. Ostensibly about the love between a man and a woman, Jews regard it as an allegory of the relationship between God and Israel, and Christians see it is an allegory of the love of Christ for his 'bride', the Christian church.
7. Give Jon a hat to cover a book in the Old Testament. (5)

Answer: Jonah

The word 'cover' indicates that the answer can be found within the words 'JON A Hat' - Jonah.

Jonah is the thirty-second book of the Old Testament, and has only four chapters. It describes the prophet, Jonah's reluctance to go to Nineveh, and what happened to him.
8. Burns me around part of the Pentateuch. (7)

Answer: Numbers

The word 'around' tells us that we need an anagram of 'Burns me' to find the answer - Numbers.

The fourth book in the Old Testament, Numbers gets its name from the censuses of the Israelites. It tells the story of their journey from Mount Sinai to the border of Canaan.
9. A fluke holds a gospel. (4)

Answer: Luke

The word 'holds' indicates that the answer can be found within the word 'fLUKE' - Luke.

The third of the gospels, Luke, is believed to have been written by a physician, who also wrote the Acts of the Apostles. Together they make up more than a quarter of the New Testament.
10. Finally watch to bless the sea in the Old Testament. (5)

Answer: Hosea

The word 'finally' indicates that the last letters of the following five words 'watcH tO blesS thE seA' are used to get the answer - Hosea.

Hosea is the twenty-eighth book of the Old Testament; it has fourteen chapters. Hosea was the first of the twelve minor prophets.
Source: Author Lottie1001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : ozzz2002: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 24: 8/10
Jan 18 2023 : Guest 51: 7/10
Jan 15 2023 : Guest 69: 0/10
Jan 10 2023 : Guest 46: 8/10
Jan 02 2023 : LisaNiehoff: 3/10
Jan 01 2023 : Dorsetmaid: 10/10
Dec 22 2022 : magijoh1: 10/10
Dec 14 2022 : Guest 216: 10/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us