FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Much Do You Know About Sikhism
Quiz about How Much Do You Know About Sikhism

10 Question Religion Quiz: How Much Do You Know About Sikhism? | Religion


This quiz is to see how much you know about the religion Sikhism.

A multiple-choice quiz by PrettyInPict. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Sikhism

Author
PrettyInPict
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
190,073
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3015
Last 3 plays: Guest 5 (8/10), Guest 174 (10/10), Guest 83 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the first guru, who started Sikhism? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the last Guru, who gave us the Guru Granth Sahib? Hint


Question 3 of 10
3. Guru Gobind Singh gave all Sikh men the last name (or middle name) "Singh". What does this word mean? Hint


Question 4 of 10
4. Guru Gobind Singh also gave females a middle name, Kaur. What is the popular translation (not the literal) for this word? Hint


Question 5 of 10
5. One important aspect of Sikhism is the five Ks, which are physical symbols that Khalsa (baptised) Sikhs must wear. The first K is Kacha, also called Kachera. What does this refer to? Hint


Question 6 of 10
6. The second K is Kanga. What does this mean? Hint


Question 7 of 10
7. The third K is Kara. What does Kara mean? Hint


Question 8 of 10
8. The fourth K is Kesh. What is Kesh? Hint


Question 9 of 10
9. The fifth and last K is Kirpan. What does this mean? Hint


Question 10 of 10
10. How do Sikhs treat their women? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 25 2024 : Guest 5: 8/10
Feb 23 2024 : Guest 174: 10/10
Feb 17 2024 : Guest 83: 10/10
Jan 31 2024 : Guest 203: 9/10
Jan 26 2024 : PurpleComet: 7/10
Jan 19 2024 : Guest 223: 8/10
Jan 06 2024 : Guest 35: 5/10
Jan 04 2024 : Guest 37: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first guru, who started Sikhism?

Answer: Guru Nanak Dev

Guru Nanak was born April 15th 1469 in Talwandi in the western Punjab region of India. He was a very gifted child, and very inquisitive about the meaning of life and the world around him. Often he would engage himself in conversations with Hindu and Muslim holy men, always eager to learn.
2. Who was the last Guru, who gave us the Guru Granth Sahib?

Answer: Guru Gobind Singh

The Guru Gobind Singh gave us the Guru Grath Sahib, the Sikh holy scriptures, as the eternal living Guru. It is revered as if it were a live person, and one is installed in each Gurdwara.
3. Guru Gobind Singh gave all Sikh men the last name (or middle name) "Singh". What does this word mean?

Answer: Lion

Singh means "lion" and is given to all male Sikhs as their middle name. Originally, it was supposed to be used as a last name, to set no one apart under God, but with the popularity of using a family name as the last name, Sikh parents have opted instead to give their sons Singh as the middle name.
4. Guru Gobind Singh also gave females a middle name, Kaur. What is the popular translation (not the literal) for this word?

Answer: Princess

Though the literal translation is "prince", the popular translation for the word Kaur is princess. Guru Gobind Singh showed his respect for women and the equality they should enjoy by making all Sikh women princesses.
5. One important aspect of Sikhism is the five Ks, which are physical symbols that Khalsa (baptised) Sikhs must wear. The first K is Kacha, also called Kachera. What does this refer to?

Answer: An undergarment

Kacha are undergarments that Sikhs should wear as a sign of self control.
6. The second K is Kanga. What does this mean?

Answer: A comb

The kanga is a comb used to keep the long, unshorn hair of the Sikh nice and manageable. It symbolizes hygiene and discipline. Sikhs believe hair should not be cut, because hair represents spirituality. However, unlike Rastafarians who also believe hair should be unshorn, Sikhs say that the hair must be combed and kept "unmatted" (not in dreadlocks).
7. The third K is Kara. What does Kara mean?

Answer: A steel bracelet

The Kara is a steel bracelet worn by Sikhs to represent restraint and a remembrance of God.
8. The fourth K is Kesh. What is Kesh?

Answer: Uncut hair

Kesh means uncut hair. Sikh hair should be kept uncut always. Kesh symbolizes spirituality. Many Sikh men wear the turban, or dastan or pugh, to cover their unshorn hair. No other headgear can be used istead of the turban. It is a requirement for all Khalsa Sikh men, and an option for Sikh women.

The turban is a sign of self esteem for Sikhs and also people of many other middle eastern cultures, although is it most seen in and associated with Sikhism. The turban sets Sikhs apart from other cultures, thus being a symbol of pride. All Sikhs (men and women) are required to cover their heads while in a Gurdwara as a sign of respect to the Guru Grath Sahib.
9. The fifth and last K is Kirpan. What does this mean?

Answer: A sword

The kirpan is a sword. It is a symbol of the Sikh fight against injustice and religious oppression. It is used only as a religious symbol, not as a weapon.
10. How do Sikhs treat their women?

Answer: With respect, dignity and equality

I included this question because I am a woman, and I love Sikhism because it specifically states that all people, regardless of caste, social standing, gender, age, race, etc... are seen as equals under God. It is a very progressive religion in that respect, because Sikhism was born of a culture with the caste system and a lot of disrespect for women (no offense intended towards Muslims and Hindus). I hope you enjoyed my quiz and learned a lot about Sikhism, thank you!
Source: Author PrettyInPict

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hide and Sikh Average
2. Sikhism Average
3. How Much Do You Know About Sikhism? Average
4. An Introduction to Sikhism Average
5. Everything about Sikhism Tough

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us