Quiz about Millionaire Style Bible Quiz 4
Quiz about Millionaire Style Bible Quiz 4

Millionaire Style Bible Quiz 4


Welcome to Number 4 in this series. All Bible references are taken from the New International Version (NIV) translation. Have fun and good luck!

A multiple-choice quiz by cal562301. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Millionaire-Style Bible

Author
cal562301
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
304,846
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
3943
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 91 (7/15), Guest 109 (14/15), Guest 74 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For $100, what was David doing when Samuel came to anoint him as king? Hint

harvesting the crops
cooking a meal
tending his father's sheep
working in the fields

2. For $200, what was the name of Jacob's youngest son? Hint

Joseph
Benjamin
Gad
Reuben

3. For $300, when the twelve spies were sent to spy out the land for the Israelites in Numbers 13, only two brought back a positive report. Who were they? Hint

Joseph and Benjamin
Jacob and Esau
David and Jonathan
Joshua and Caleb

4. For $500, in the book of Philippians, how often does Paul say that we should rejoice in the Lord? Hint

when we feel like it
always
in church on Sundays
when God answers our prayers in the way that we want

5. For $1,000, according to 1 Peter 5:7, why can we cast all our anxiety upon God? Hint

because he cares for us
because he answers our prayers
because it's a question of mind over matter
because he will never let us down

6. For $2,000, who rolled away the stone when Jesus rose from the dead? Hint

the disciples
the Roman soldiers
the women who came to the tomb in the early morning
an angel of the Lord

7. For $4,000, who does Paul call his "true son in the faith"? Hint

Timothy
Barnabas
Titus
John Mark

8. For $8,000, after which King's death did Isaiah have his vision in the temple? Hint

Uzziah
Josiah
Hezekiah
Jedekiah

9. For $16,000, when Jesus sent out his disciples to preach in the villages, what were they allowed to take with them? Hint

a staff and sandals
an extra tunic
a bag and money
bread and water

10. For $32,000, what colour was the cord that Rahab put in the window so that her house would not be attacked when the Israelites entered Jericho? Hint

Blue
Scarlet
Yellow
Green

11. For $64,000, to which tiny seed does Jesus compare the Kingdom of God? Hint

cress
grape
flower
mustard

12. For $125,000, of whom did Jesus say: "I tell you, I have not found such great faith even in Israel."? Hint

some Greeks who came to seek Him
the Samaritan woman whom he met at the well
the Syro-Phoenician woman who sought healing for her daughter
a Roman centurion, who sought healing for his servant

13. For $250,000, is this statement true or false? When they separated, after travelling for some time together, Abraham allowed Lot, his nephew, to choose which way he wanted to go.

True
False

14. For $500,000, which of the Israelites' enemies worshipped the idol Dagon? Hint

Philistines
Egyptians
Canaanites
Moabites

15. For $1,000,000, which prophet was told by God to marry "an adulterous wife"? Hint

Isaiah
Habakkuk
Jeremiah
Hosea


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For $100, what was David doing when Samuel came to anoint him as king?

Answer: tending his father's sheep

See 1 Samuel 16:1-13. David was chosen by God, whilst he was still young, because God looked at his heart, rather than his physical appearance or strength (verse 7).
2. For $200, what was the name of Jacob's youngest son?

Answer: Benjamin

Genesis 35:16-18. Joseph and Benjamin were both born to Jacob's second wife, Rachel, who until that point had been unable to have children.

Gad and Reuben were two of the other sons of Jacob.
3. For $300, when the twelve spies were sent to spy out the land for the Israelites in Numbers 13, only two brought back a positive report. Who were they?

Answer: Joshua and Caleb

See especially verses 26-33. It seems that only Joshua and Caleb saw the good things of the land that God had promised to them. The other spies saw only the giants and the problems that the Israelites would have to overcome in order to live in the land.

It was because the rest of the Israelites believed the negative reports that they had to wander in the desert for 40 years, that God would not allow anyone who was aged 20 or over when they left Egypt to enter the promised land, except for Joshua and Caleb. See Numbers 14.
4. For $500, in the book of Philippians, how often does Paul say that we should rejoice in the Lord?

Answer: always

See Philippians 4:4. Although, as human beings, we find it hard to rejoice all the time, because of the difficult times we all pass through, Paul says that we should do so.

Although I cannot claim to have reached Paul's ideal, I have often found that if, when I am going through a difficult time, I begin to praise God, it lifts my spirits and helps to put things into their proper perspective.
5. For $1,000, according to 1 Peter 5:7, why can we cast all our anxiety upon God?

Answer: because he cares for us

This verse states very clearly that God cares for us and that he cares about the things that cause us anxiety. Most of the things that we worry about are things over which we have little or no control. According to this verse, God wants us to trust him with our concerns about our family or anything else in our lives which is causing us concern.

Although many Christians believe that God will never let us down and that he answers our prayers, these are not given as reasons in this verse why we should cast our anxiety on him.
6. For $2,000, who rolled away the stone when Jesus rose from the dead?

Answer: an angel of the Lord

See Matthew 28:3. When the guards reported what had happened to the Jewish authorities, they were told to say that the disciples had stolen the body whilst the guards were sleeping (11-15). If they had indeed been sleeping on duty, they would have been in danger of execution for dereliction of duty.
7. For $4,000, who does Paul call his "true son in the faith"?

Answer: Timothy

1 Timothy 1:2. Timothy was like a son to Paul, although they were not blood relations. Timothy was converted under Paul's preaching and the two New Testament letters addressed to him are written to give advice to a young church leader from a more experienced leader.
8. For $8,000, after which King's death did Isaiah have his vision in the temple?

Answer: Uzziah

See Isaiah 6:1. This is when Isaiah saw a vision of the Lord in his temple and received his call to be a prophet.

Isaiah recognised his own unworthiness to be a prophet, because he considered himself a man of unclean lips living amongst a people of unclean lips. However, a seraph brought coals from the altar and touched his lips to take away his guilt and atone for his sin (5-7).
9. For $16,000, when Jesus sent out his disciples to preach in the villages, what were they allowed to take with them?

Answer: a staff and sandals

See Mark 6:6-13. It seems that they were to trust the people of the villages to clothe, feed and otherwise take care of them. And it would appear that the villagers did.
10. For $32,000, what colour was the cord that Rahab put in the window so that her house would not be attacked when the Israelites entered Jericho?

Answer: Scarlet

Joshua 2:17-21. Because she helped the spies who had been sent into the city, they agreed on this sign, so that she and her family would be spared the fate of the other inhabitants.
11. For $64,000, to which tiny seed does Jesus compare the Kingdom of God?

Answer: mustard

See Luke 13:18-19. The mustard seed is one of the smallest in nature, but it grows into a strong tree, which gives shelter to birds. Jesus says that the Kingdom of God is like this, starting small, but growing into something big which will provide shelter for many.
12. For $125,000, of whom did Jesus say: "I tell you, I have not found such great faith even in Israel."?

Answer: a Roman centurion, who sought healing for his servant

See Luke 7:1-10. The centurion recognised Jesus as a man of authority who was also under authority, just as the centurion himself was by virtue of his position in the Roman army.
13. For $250,000, is this statement true or false? When they separated, after travelling for some time together, Abraham allowed Lot, his nephew, to choose which way he wanted to go.

Answer: True

See Genesis 13. Although it appeared that the land Lot chose was much better than the land left for Abraham, this choice took Lot and his family near Sodom and Gommorah, which were later destroyed by God because their inhabitants were evil. You can read this story and the effect on Lot and his family in later chapters of Genesis.
14. For $500,000, which of the Israelites' enemies worshipped the idol Dagon?

Answer: Philistines

See 1 Samuel 5:1-12. In this story, the Philistines put the ark of the covenant, which they had captured from the Israelites, in their temple to Dagon and the idol fell on its face before the ark.
15. For $1,000,000, which prophet was told by God to marry "an adulterous wife"?

Answer: Hosea

See Hosea 1:2-10. This marriage was to be a symbol of God's relationship with the Israelites, who had rebelled against him. God wanted to win the people back to himself, in the same way as Hosea wooed and won the unfaithful wife.

Congratulations. If you made it this far and answered all the questions correctly, you have won a virtual $1 million! :)
Source: Author cal562301

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 26 2022 : Guest 91: 7/15
Nov 25 2022 : Guest 109: 14/15
Nov 24 2022 : Guest 74: 10/15
Nov 20 2022 : Guest 66: 15/15
Nov 19 2022 : Guest 172: 13/15
Nov 08 2022 : Lola7364: 7/15
Nov 06 2022 : Guest 174: 15/15
Nov 04 2022 : Guest 24: 14/15
Nov 04 2022 : Guest 104: 14/15

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us