FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mormonism 101
Quiz about Mormonism 101

Mormonism 101 Trivia Quiz


If you know anything about The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (aka Mormons), this quiz should be cake for you!

A multiple-choice quiz by savannahjan. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Latter Day Saints
  8. »
  9. The Church

Author
savannahjan
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,214
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4185
Last 3 plays: Guest 91 (10/10), james1947 (10/10), Guest 64 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is a title used for the leader of the LDS church? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first leader of the LDS church? Hint


Question 3 of 10
3. What state was founded by Mormons? Hint


Question 4 of 10
4. What are the special buildings called where Mormons get married and do baptisms for the dead? Hint


Question 5 of 10
5. How old are children when they are baptized in the LDS church? Hint


Question 6 of 10
6. Along with the Bible, the LDS church has three companion books of scripture. Which of these is among them? Hint


Question 7 of 10
7. What is the LDS guidelines for health called? Hint


Question 8 of 10
8. In the LDS church what does "The authority to act in God's name" refer to? Hint


Question 9 of 10
9. How much are Latter-Day Saints expected to pay in tithing? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the best-known college affiliated with the LDS church? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 91: 10/10
May 11 2024 : james1947: 10/10
Apr 15 2024 : Guest 64: 9/10
Mar 28 2024 : Guest 104: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 63: 10/10
Mar 22 2024 : Guest 95: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a title used for the leader of the LDS church?

Answer: prophet

Mormons believe the prophet, or President, is the mouth-piece of the Lord. He delivers messages from God to God's followers.
2. Who was the first leader of the LDS church?

Answer: Joseph Smith Jr.

Joseph Smith prayed to God about which church to join. Mormons believe he saw God and God told him that none of the churches were true. Joseph was then charged with restoring the fullness of the gospel to the world.
3. What state was founded by Mormons?

Answer: Utah

After severe persecution back East, the Mormons migrated out West and settled in Utah. They believed they would be safe from persecution way out there.
4. What are the special buildings called where Mormons get married and do baptisms for the dead?

Answer: temples

Latter-Day Saints have temples where worthy members of the faith go to worship God and do work for their ancestors. To learn more, you could visit www.mormon.org.
5. How old are children when they are baptized in the LDS church?

Answer: 8 years

The LDS church does not believe in baptizing infants. They believe that children do not become accountable for their actions until they are eight years old.
6. Along with the Bible, the LDS church has three companion books of scripture. Which of these is among them?

Answer: Book of Mormon

The Mormons believe the Book of Mormon is an ancient record of Christ's visit to the Americas. It does not replace the Bible, but works as a companion to the Bible. It is a second testament of Christ's divine mission. The other companion books are the Pearl of Great Price and the Doctrine and Covenants.
7. What is the LDS guidelines for health called?

Answer: Word of Wisdom

The Mormons believe the Word of Wisdom outlines things God wants us to do to stay healthy. It includes not drinking alcohol, not using tobacco, and staying away from coffee.
8. In the LDS church what does "The authority to act in God's name" refer to?

Answer: Priesthood

Mormons believe the Priesthood is the authority to act in God's name. It is the same power used by Christ in the Bible to raise the dead, heal the blind, and administer to those in need.
9. How much are Latter-Day Saints expected to pay in tithing?

Answer: 10 percent

A tithe is one-tenth of something, so tithing means paying 10 percent. Mormons pay 10 percent of their net income. This goes to building more temples, supporting the less fortunate, and many other righteous uses. It does not pay for the "luxurious" lives of the leadership of the church.

Many Mormons make larges donations to the Church, but that is in addition to their tithing commitment.
10. What is the name of the best-known college affiliated with the LDS church?

Answer: Brigham Young University

Brigham Young University is a primarily LDS college. It is a very prestigious college. Even those who are not LDS that attend BYU are required to take some type of religious class ranging from the Old Testament to the Book of Mormon.
Source: Author savannahjan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us