FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about LDS Temples
Quiz about LDS Temples

LDS Temples Trivia Quiz


Let's see how much you know about the temples of The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints.

A multiple-choice quiz by bookworm78. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Latter Day Saints
  8. »
  9. The Church

Author
bookworm78
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
192,378
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3355
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (8/10), Guest 65 (6/10), Guest 205 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where was the first temple built by the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the temples in Utah was the first to be completed? Hint


Question 3 of 10
3. ALL members of The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints can enter the temple.


Question 4 of 10
4. What was the first temple built outside of the United States? Hint


Question 5 of 10
5. As the year 2000 grew to a close, how many dedicated temples were there worldwide? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following does NOT take place in a temple? Hint


Question 7 of 10
7. Can non-members ever see the inside of a temple?


Question 8 of 10
8. Who's that guy you see perched atop the temple? Hint


Question 9 of 10
9. The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints was first formed in Fayette, New York in 1830. Is there a temple located in Upstate New York?


Question 10 of 10
10. Temples include the inscription over the door: "Holiness to the _____".

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 136: 8/10
May 14 2024 : Guest 65: 6/10
May 13 2024 : Guest 205: 9/10
May 09 2024 : Guest 188: 7/10
May 09 2024 : Guest 174: 9/10
May 08 2024 : Guest 205: 6/10
May 07 2024 : Guest 174: 10/10
May 06 2024 : Guest 124: 1/10
May 05 2024 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was the first temple built by the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints?

Answer: Kirtland, Ohio

The Kirtland Temple was completed in 1836. In order to make the temple beautiful, Saints donated china to be crushed up and mixed with the plaster for the outside. The Kirtland Temple is now owned by Community of Christ.
2. Which of the temples in Utah was the first to be completed?

Answer: St. George

The Salt Lake Temple took 40 years to build, so the St. George Temple was completed first, in 1877 and the Salt Lake in 1893. The Provo Temple was completed in 1972 and the Jordan River in 1981.
3. ALL members of The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints can enter the temple.

Answer: false

In order to enter the temple, you must be a member in good standing and hold a recommend signed by your bishop or branch president. Children twelve and over can obtain a limited-use recommend that allows them to do baptisms for the dead, but they cannot enter the main part of the temple.
4. What was the first temple built outside of the United States?

Answer: Cardston, Alberta

The Cardston Temple was completed in 1923, Bern in 1955, London in 1958 and Johannesburg in 1985.
5. As the year 2000 grew to a close, how many dedicated temples were there worldwide?

Answer: 102

President Gordon B. Hinckley made it a goal to have 100 operating temples by the end of 2000. The Church made that goal, plus some. As of June 2004, there were 119 dedicated temples and at least 10 under construction.
6. Which of the following does NOT take place in a temple?

Answer: general conferences

Not only can a member receive their own endowment and be sealed to their spouse for time and all eternity in the temple, members can also do the same, plus baptisms and more, for those who have died without having these ordinances taken care of.
General Conferences are held at the Tabernacle or the Conference Center and are broadcast worldwide.
7. Can non-members ever see the inside of a temple?

Answer: yes

Absolutely! Before any temple is dedicated, there is an open house that is open to anybody that wants to come. If there is a temple going up in your area, I highly recommend you attend the open house, for no other reason than temples are so beautiful inside.
8. Who's that guy you see perched atop the temple?

Answer: Moroni

Many temples have a gold statue of the Angel Moroni on top. Moroni was a Book of Mormon prophet, last of the Nephites. It was he who delivered up the gold plates to Joseph Smith for translation. The LDS Church honors this great man by putting him on their temples.
9. The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints was first formed in Fayette, New York in 1830. Is there a temple located in Upstate New York?

Answer: yes

The Palmyra, New York Temple was dedicated April 6, 2000 - 170 years to the day after the Church was organized. The temple has beautiful windows that depict the nearby Sacred Grove.
10. Temples include the inscription over the door: "Holiness to the _____".

Answer: Lord

Over the door to the temple appears the tribute "Holiness to the Lord." When you enter any dedicated temple, you are in the house of the Lord.
For more information on temples or The LDS Church, please visit www.lds.org
Source: Author bookworm78

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us