Quiz about The Bible Books of I and II Samuel
Quiz about The Bible Books of I and II Samuel

The Bible Books of I and II Samuel Quiz


This is a quiz based on the Bible books of I and II Samuel. All answers are based on the NIV version of the Bible, although the answers will still make sense if you own a different type. Good Luck!

A multiple-choice quiz by Redwallcrazy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Samuel (I and II)

Author
Redwallcrazy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,409
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
621
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 70 (10/10), Guest 102 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One of the following people did not get his head cut off. Which was the lucky person? Hint

Goliath
Ahimaaz
Ish-Bosheth
All three of them had their heads cut off

2. Who killed Amnon? Hint

David
Joab
Absalom
Saul

3. Who was David's father? Hint

Eli
Jesse
Samuel
Joab

4. In I Samuel chapter 18, what did Saul throw at David to try and kill him? Hint

A sword
A spear
A brick
An arrow

5. Whose spirit did Saul ask the Witch of Endor to bring up in I Samuel chapter 28? Hint

Moses
Samuel
Noah
Eli

6. What did David do to the Amalekite who brought him the news of Saul's and Jonathan's deaths in II Samuel chapter 1? Hint

He made him one of his officials
He gave him silver and gold
He wept with him
He killed him

7. How old was Saul when he became king? Remember, this is according to the NIV... Hint

Twenty-five
Twenty
Thirty
One

8. How old was David when he became king? Hint

Thirty
Thirty-five
Eighty
Forty

9. What was the name of Bathsheba's husband, whom David sent out to war? Hint

Nathan
Mephibosheth
Jack
Uriah

10. Who was the mother of Samuel? Hint

Susan
Carole
Abigail
Hannah


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the following people did not get his head cut off. Which was the lucky person?

Answer: Ahimaaz

David cut Goliath's head off after he killed him with a sword and stone. He used Goliath's own sword. This can be found at I Samuel Chapter 17 verse 51.

Ish-Bosheth was Saul's son. He was murdered by Recab and Baanah while he was taking his noonday rest. After he was murdered, Recab and Baanah cut off his head. This can be found at II Samuel chapter 4 verses 6-7.
2. Who killed Amnon?

Answer: Absalom

This is found in II Samuel chapter 13, verses 28 to 29. When Amnon got drunk from drinking wine, Absalom ordered his men to strike Amnon down. Both Absalom and Amnon were David's sons, and Absalom hated Amnon because he had disgraced their sister Tamar.
3. Who was David's father?

Answer: Jesse

David was the youngest of the sons of Jesse. He was chosen by God himself to be the king of Israel. Samuel first thought that another one of Jesse's sons, Eliab, was the one that God chose, but God rejected him, telling Samuel, "Man looks at the outward appearance, but the Lord looks at the heart." God choosing David as king can be found at I Samuel chapter 16, verses 1 to 13.
4. In I Samuel chapter 18, what did Saul throw at David to try and kill him?

Answer: A spear

I Samuel chapter 18 verses 10 to 11 reads: "The next day an evil spirit from God came forcefully upon Saul. He was prophesying in his house, while David was playing the harp, as he usually did. Saul had a spear in his hand and he hurled it, saying to himself, 'I'll pin David to the wall.' But David eluded him twice".
5. Whose spirit did Saul ask the Witch of Endor to bring up in I Samuel chapter 28?

Answer: Samuel

Saul was afraid because of the Philistines, who were attacking the Israelites. He enquired of God, but God did not answer, so he asked a medium to bring up Samuel's ghost. Samuel was angry at Saul because Saul had consulted Samuel after God had turned away from Saul.
6. What did David do to the Amalekite who brought him the news of Saul's and Jonathan's deaths in II Samuel chapter 1?

Answer: He killed him

David killed the Amalekite because the man had not been afraid to kill Saul. Saul had asked the Amalekite to kill him, which the Amalekite did.
7. How old was Saul when he became king? Remember, this is according to the NIV...

Answer: Thirty

Saul was thirty years old when he became king, and he reigned over Israel for forty-two years. This can be found at I Samuel chapter 13 verse 1.
8. How old was David when he became king?

Answer: Thirty

David was thirty years old when he became king, and he reigned for forty years. This can be found at II Samuel chapter 5 verse 4.
9. What was the name of Bathsheba's husband, whom David sent out to war?

Answer: Uriah

David saw Bathsheba bathing and he sent someone to find out about her. She became pregnant (with David as the father) while Uriah was at the war. David wanted Uriah to think that Uriah was the father, but Uriah wouldn't sleep with her. Thus, David sent him out to war at the front lines. This didn't please God. This can be found at II Samuel chapter 11 verses 1 to 27.
10. Who was the mother of Samuel?

Answer: Hannah

Hannah was in great distress because she couldn't have a son. She prayed to God saying that, if God gave her a son, she would dedicate him to the Lord. God gave her a son and she named him Samuel. This can be found at I Samuel chapter 1 verses 1 to 20.
Source: Author Redwallcrazy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 19 2022 : Guest 172: 5/10
Nov 09 2022 : Guest 70: 10/10
Nov 07 2022 : Guest 102: 10/10
Oct 27 2022 : Guest 92: 9/10
Oct 27 2022 : Guest 92: 7/10
Oct 19 2022 : Guest 66: 9/10
Oct 10 2022 : gracemercy1: 10/10
Oct 08 2022 : Guest 174: 9/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us