Quiz about What Do You Know About Joseph
Quiz about What Do You Know About Joseph

What Do You Know About Joseph? Quiz


How much do you know about Joseph? Do you remember studying about Joseph from Genesis in Sunday School? See how much you remember about him. KJV translation was used for this quiz.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh People
  8. »
  9. Joseph

Author
pennie1478
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
130,975
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
5491
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 96 (10/10), Guest 68 (8/10), Guest 76 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was Joseph's father? Hint

Adam
Reuben
Moses
Jacob

2. Leah or Rachel? Which woman is Joseph's mother?

Answer: (One Word - Leah or Rachel)
3. Who sold Joseph to the Ishmaelites? Hint

his brothers
his father
he wasn't sold
his wife

4. When Joseph entered Egypt with the Ishmaelites, who bought him from the group? Hint

Laban
Pharoah
Potiphar
Potiphar's wife

5. Why was Joseph thrown into prison? Hint

walking into Potiphar's home
stealing jewels from Potiphar's wife
accused of attacking Potiphar's wife
talking with Potiphar's wife

6. What did Jacob make for Joseph that made his brothers jealous? Hint

shoes
hat
coat
sheepskin pouch

7. What did Joseph do to get out of Pharaoh's prison? Hint

interpreted Pharaoh's dream
served his sentence
saved Pharaoh's life
saved an inmate's life

8. Why did Joseph's brothers come into Egypt? Hint

to find Joseph
to tell of their father's death
to find work
to get the food they needed

9. Who is Joseph's youngest brother? Hint

Naphtali
Simeon
Benjamin
Dan

10. Joseph eventually made himself known to his brothers in Egypt.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Joseph's father?

Answer: Jacob

Joseph was the son of Jacob and the grandson of Laban. Reuben was the oldest of Joseph's brothers.
2. Leah or Rachel? Which woman is Joseph's mother?

Answer: Rachel

Joseph was Rachel's oldest son. Jacob married Leah first. Rachel gave Jacob two sons: Joseph and Benjamin.
3. Who sold Joseph to the Ishmaelites?

Answer: his brothers

In Genesis 37:26-28, Joseph's brothers sold him to the Ishmaelites because he was the favorite of their father Jacob.
4. When Joseph entered Egypt with the Ishmaelites, who bought him from the group?

Answer: Potiphar

In Genesis 39:1, Potiphar was the officer of Pharoah. Joseph served Potiphar and later became a leader in Egypt.
5. Why was Joseph thrown into prison?

Answer: accused of attacking Potiphar's wife

In Genesis 39:7-19, Potiphar's wife tried to tempt Joseph into sleeping with her. He ran out of the house. Potiphar's wife then accused him of attacking her. Potiphar threw Joseph in prison when his wife showed him a garment of Joseph's that was left behind when he ran away.
6. What did Jacob make for Joseph that made his brothers jealous?

Answer: coat

In Genesis 37:3, Jacob made Joseph a coat of many colors.
7. What did Joseph do to get out of Pharaoh's prison?

Answer: interpreted Pharaoh's dream

In Genesis 41, Joseph interpreted dreams that Pharaoh had. Joseph told Pharaoh that his dream meant that Egypt would have seven good years of plenty and seven years of famine. In return, Pharaoh let Joseph out of prison and made him ruler of Egypt.
8. Why did Joseph's brothers come into Egypt?

Answer: to get the food they needed

In Genesis 42, Jacob's sons entered Egypt to get food because of the famine. They didn't recognize Joseph.
9. Who is Joseph's youngest brother?

Answer: Benjamin

Benjamin is the youngest son of Rachel. Joseph had the brothers bring Benjamin to him in exchange for the release of their brother Simeon.
10. Joseph eventually made himself known to his brothers in Egypt.

Answer: True

In Genesis 45, Joseph told his brothers who he was after they brought Joseph's youngest brother Benjamin to him. They were shocked at first, but then they talked with him. Jacob was reunited with Joseph in Egypt. Joseph died in Egypt when he was 110 years old.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 96: 10/10
Nov 30 2022 : Guest 68: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 76: 10/10
Nov 26 2022 : Guest 158: 9/10
Nov 23 2022 : Guest 86: 9/10
Nov 23 2022 : Guest 73: 10/10
Nov 22 2022 : Guest 71: 10/10
Nov 21 2022 : Guest 166: 10/10
Nov 21 2022 : Guest 52: 8/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us