FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Advanced Neuorobiology
Quiz about Advanced Neuorobiology

Advanced Neuorobiology Trivia Quiz


This quiz is from a master of physical therapy neuorobiology class. It is pretty tough, so you better know your neuro!

A multiple-choice quiz by HABSAS. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
HABSAS
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
19,453
Updated
Nov 08 23
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1056
- -
Question 1 of 10
1. A fast adapting receptor is: Hint


Question 2 of 10
2. The dorsal column in the spinal cord becomes the what in the medulla: Hint


Question 3 of 10
3. The medial lemniscus ascends and synapses in what structure in the brain? Hint


Question 4 of 10
4. The dorsal column pathway carries what types of information to the spinal cord and brain? Hint


Question 5 of 10
5. What information does the anterolateral system pathway NOT carry? Hint


Question 6 of 10
6. What is the slow pain pathway? Hint


Question 7 of 10
7. What fibers carry pain? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is a misplaced nucleus in the brain? Hint


Question 9 of 10
9. If there was a spinal cord lesion at L1 in the anterolateral spinal cord, where would the symptoms manifest? Hint


Question 10 of 10
10. If you damaged your cerebellum, which symptoms might you experience? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A fast adapting receptor is:

Answer: Pacinican Corpuscles

Pacinian corpuscles, Meisner's corpuscles and hair follicles are fast adapting receptors in the skin. Merkel's and Ruffini's adapt slowly.
2. The dorsal column in the spinal cord becomes the what in the medulla:

Answer: medial lemniscus

3. The medial lemniscus ascends and synapses in what structure in the brain?

Answer: VPL of the thalamus

The VPL is the third synapse in this pathway.
4. The dorsal column pathway carries what types of information to the spinal cord and brain?

Answer: 2-point discrimination

It also carries pressure sensations
5. What information does the anterolateral system pathway NOT carry?

Answer: sound

6. What is the slow pain pathway?

Answer: paleospinothalamic

This carries slow pain to the thalamus, which is basically the dull, aching non-localized pain.
7. What fibers carry pain?

Answer: a-delta and c-fibers

8. Which of the following is a misplaced nucleus in the brain?

Answer: mesencephalic nucleus of 5

It is a misplaced nucleus because it is a peripheral nervous system nucleus found in the central nervous system
9. If there was a spinal cord lesion at L1 in the anterolateral spinal cord, where would the symptoms manifest?

Answer: at L3 and below on the contralateral side

The ALS pathway crosses over to the opposite side of the spinal cord in the anterior white commissure 2 segments above where the specific axon enters
10. If you damaged your cerebellum, which symptoms might you experience?

Answer: dizziness or vertigo

The cerebellum controls balance and this is affected in injury.
Source: Author HABSAS

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us