FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Brainy Quiz
Quiz about A Brainy Quiz

A Brainy Quiz


That gray matter between your ears has many parts, a few which are covered in this quiz. Enjoy and get better acquainted with your brain.

A multiple-choice quiz by unterkircher. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
unterkircher
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
356,632
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
451
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The two locations in the brain known as Broca's area and Wernicke's area are related to vision.


Question 2 of 10
2. Which of the following functions is NOT controlled by the brain stem and the limbic system working together? Hint


Question 3 of 10
3. What term refers to the three protective layers located under the skull? Hint


Question 4 of 10
4. All humans have four lobes in the cerebral cortex. Which answer includes the correct four? Hint


Question 5 of 10
5. Which term refers to the brain not getting an adequate supply of oxygen? Hint


Question 6 of 10
6. The brains of people suffering from Parkinson's disease usually have low amounts of what substance? Hint


Question 7 of 10
7. Natural painkillers produced in the brain are known as what? Hint


Question 8 of 10
8. Consuming too much alcohol can affect memory because it interferes with the brain's capability to use which of the following? Hint


Question 9 of 10
9. Which term refers to the groups of dendrites and axons that transmit messages from body parts to the brain and spinal cord? Hint


Question 10 of 10
10. What is another newer name for manic-depressive illness? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The two locations in the brain known as Broca's area and Wernicke's area are related to vision.

Answer: False

These areas are associated with speech. Broca's area, named for French surgeon Pierre Paul Broca (1824-1880), is associated with movements of the tongue, lips, palate, and vocal cords necessary to create speech. Wernicke's area, named for German neurologist Carl Wernicke (1848-1905), helps us with the recognition and understanding of spoken language.
2. Which of the following functions is NOT controlled by the brain stem and the limbic system working together?

Answer: hair and nail growth

The brain stem in conjunction with the limbic system also controls the temperature of our bodies and our heart rate. Our emotions and behavior can run the gamut from nice to not so nice.
3. What term refers to the three protective layers located under the skull?

Answer: meninges

In humans, the three layers of meninges are the dura mater, the arachnoid mater, and the pia mater. Meningitis is a life-threatening illness in which the meninges become inflamed, possibly by a virus or bacteria.
4. All humans have four lobes in the cerebral cortex. Which answer includes the correct four?

Answer: frontal, parietal, occipital, temporal

The frontal lobe lies under your forehead and toward the top of your head. At the crown of your head is the parietal lobe. The occipital lobe is located at the back of your head, and the temporal is found along the sides of your head (temples) above your ears.
5. Which term refers to the brain not getting an adequate supply of oxygen?

Answer: anoxia

Anoxia is considered to be a medical-emergency type of situation. High altitudes can cause anoxia in some people. Other causes include the inability of a person's blood to absorb oxygen and get it to vital parts of the body, heart pumping problems, and respiratory problems.
6. The brains of people suffering from Parkinson's disease usually have low amounts of what substance?

Answer: dopamine

Dopamine is a neurotransmitter which means it works to send messages to nerve cells. It is involved in regulating glands that produce hormones. Emotions, learning, and movement are also affected by dopamine.
7. Natural painkillers produced in the brain are known as what?

Answer: endorphins

The pituitary gland and the hypothalamus produce endorphins during times of excitement, stress, and exercise. The term comes from the words "endogenous" and "morphine" and means a morphine or opiate type of substance produced by the body. Endorphins actually inhibit nerve cells from producing pain signals.
8. Consuming too much alcohol can affect memory because it interferes with the brain's capability to use which of the following?

Answer: vitamin B1

Vitamin B1 (thiamine) is important in the body's ability to process carbohydrates, fat, and protein. Drinking too much alcohol can cause two serious health problems related to thiamine deficiency: a cardiovascular disease known as "wet beriberi," and a nervous system disease known as "dry beriberi."
9. Which term refers to the groups of dendrites and axons that transmit messages from body parts to the brain and spinal cord?

Answer: nerves

There are two categories of nerves. Those nerves which send sensory information to the central nervous system are called "sensory nerves" or "afferent nerves". Nerves which send messages from the central nervous system to muscles are called "motor nerves" or "efferent nerves".
10. What is another newer name for manic-depressive illness?

Answer: bipolar disorder

Persons with a bipolar disorder experience severe mood swings. A host of behaviors can be present during these times including poor judgement, inability to control temper, and uncontrolled eating or spending. Treatments include medications, electroconvulsive therapy, and transcranial magnetic stimulation.
Source: Author unterkircher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us