FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Nervous System
Quiz about The Nervous System

The Nervous System Trivia Quiz


How much do you know about the nervous system?

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
Morrigan716
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
61,195
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
7197
Last 3 plays: Guest 130 (6/10), Guest 142 (8/10), Guest 154 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What are the two parts of the nervous system? Hint


Question 2 of 10
2. What area is controlled by the third cranial nerve? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the area on an axon at which two successive Schwann cells meet?

Hint


Question 4 of 10
4. How many pairs of spinal nerves are there? Hint


Question 5 of 10
5. Which age group is the most likely to suffer a cerebrovascular accident? Hint


Question 6 of 10
6. What is a fatal disorder in which a newborn is without a brain? Hint


Question 7 of 10
7. What type of seizure is characterized by the sudden onset of generalized contraction of the muscles, causing the individual to fall? Hint


Question 8 of 10
8. What is a surgical procedure to dissect a nerve root of the spine? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following is NOT an anticonvulsant? Hint


Question 10 of 10
10. How many hemispheres is the cerebrum divided into? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : Guest 130: 6/10
Apr 17 2024 : Guest 142: 8/10
Apr 10 2024 : Guest 154: 7/10
Mar 28 2024 : fluffyvermin: 6/10
Mar 26 2024 : Guest 152: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the two parts of the nervous system?

Answer: Central and peripheral

The central nervous system consists of the brain and spinal cord. The peripheral nervous system includes the 12 pairs of cranial nerves and the 31 pairs of spinal nerves plus their branches.
2. What area is controlled by the third cranial nerve?

Answer: Eye muscles

The third cranial nerve is the oculomotor, which controls eyeball movements and pupil size.
3. What is the name of the area on an axon at which two successive Schwann cells meet?

Answer: Node of Ranvier

The axons found outside the CNS are surrounded by a white, fatty sheath called myelin, which is made up of Schwann cells. The nodes of Ranvier are the indentations between them.
4. How many pairs of spinal nerves are there?

Answer: 31

The 31 pairs are attached to the spinal cord in segments that correspond to the areas of the spine. These nerves emerge from the spinal cord to form the peripheral nerves of the trunk and limbs.
5. Which age group is the most likely to suffer a cerebrovascular accident?

Answer: Seniors

The cerebrovascular accident (CVA), commonly known as a stroke, is caused by mild to severe interruption of blood flow to the brain.
6. What is a fatal disorder in which a newborn is without a brain?

Answer: Anencephaly

Microcephaly is having a small {head;} hydrocephalus is increased fluid in the {brain;} a meningomyelocele is a protrusion of the spinal cord through the vertebrae.
7. What type of seizure is characterized by the sudden onset of generalized contraction of the muscles, causing the individual to fall?

Answer: Tonic-clonic

In an absence seizure there is brief stoppage of activity without loss of consciousness; a myclonic seizure consists of single or repetitive muscle jerks; a jacksonian seizure is a progressive spread of the seizure, usually ocurring on one side of the body.
8. What is a surgical procedure to dissect a nerve root of the spine?

Answer: Rhizotomy

A rhizotomy is also called a radicotomy.
9. Which of the following is NOT an anticonvulsant?

Answer: Dexedrine

Dexedrine is used to stimulate the nervous system.
10. How many hemispheres is the cerebrum divided into?

Answer: 2

The left brain controls muscles on the right side of the body, reasoning, language, and skills necessary for math and science. The right brain controls the muscles on the left side of the body, imagination, insight, and artistic and musical abilities.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us