FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Neurobiology
Quiz about Neurobiology

Neurobiology Trivia Quiz


Here's a neuro quiz, by popular demand for Crystal's parents in Washington.

A multiple-choice quiz by hab. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
hab
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
23,747
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1080
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the tract that carries motor information down the spinal cord and into the body? Hint


Question 2 of 10
2. What is Brodmann's area 3, 1, and 2 more commonly known as? Hint


Question 3 of 10
3. The corticobulbar tract and the corticospinal tract basically have the same course in the brain until they come to what brain structure? Hint


Question 4 of 10
4. Edna had a stroke in the right side of her brain. She can't feel on the right side of her face and she can't move the left side of her body. What is the name of the disorder Edna has now? Hint


Question 5 of 10
5. If Tom has a tumor in his brain stem on the right side at the level of the medulla, what are some of the symptoms he might exhibit? Hint


Question 6 of 10
6. Men only listen with one side of their brain.


Question 7 of 10
7. The premotor cortex is situated in which part of the brain? Hint


Question 8 of 10
8. The giant pyramidal cells in the neocortex are located in which layer? Hint


Question 9 of 10
9. The vestibulocochlear nerve and the facial nerve enter the skull through which hole? Hint


Question 10 of 10
10. Betsy is 85. She has recently begun to forget where she puts her glasses and what she did five minutes ago, but can remember her first boyfriend when she was only eight years old. The doctor said that her levels of acetylcholine and serotonin are normal. What is likely Betsy's problem from the options given? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the tract that carries motor information down the spinal cord and into the body?

Answer: corticospinal tract

2. What is Brodmann's area 3, 1, and 2 more commonly known as?

Answer: primary somatosensory cortex

Korbinian Brodmann gave numbers to many areas of the brain in his study published in 1909.
3. The corticobulbar tract and the corticospinal tract basically have the same course in the brain until they come to what brain structure?

Answer: internal capsule

The corticobulbar goes through the genu and the corticospinal goes through the posterior limb of the internal capsule.
4. Edna had a stroke in the right side of her brain. She can't feel on the right side of her face and she can't move the left side of her body. What is the name of the disorder Edna has now?

Answer: alternating hemiplegia

5. If Tom has a tumor in his brain stem on the right side at the level of the medulla, what are some of the symptoms he might exhibit?

Answer: contralateral hemiplegia and contralateral loss of sensation

6. Men only listen with one side of their brain.

Answer: True

This was established by research at the University of Chicago in 2000. Women use both sides of the brain.
7. The premotor cortex is situated in which part of the brain?

Answer: frontal lobe

The functions of the premotor cortex are still something of a mystery.
8. The giant pyramidal cells in the neocortex are located in which layer?

Answer: 5

9. The vestibulocochlear nerve and the facial nerve enter the skull through which hole?

Answer: internal acoustic meatus

10. Betsy is 85. She has recently begun to forget where she puts her glasses and what she did five minutes ago, but can remember her first boyfriend when she was only eight years old. The doctor said that her levels of acetylcholine and serotonin are normal. What is likely Betsy's problem from the options given?

Answer: anterograde amnesia

Source: Author hab

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us