FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Big Fat Brain Anatomy Quiz
Quiz about The Big Fat Brain Anatomy Quiz

The Big Fat Brain Anatomy Quiz


This is a brief quiz on the anatomy of the human brain.

A multiple-choice quiz by Youadoodledoo. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,053
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1658
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What loosely defined collection of structures is believed to be the seat of human emotion? Hint


Question 2 of 10
2. What structure is believed to act as the central circadian pacemaker? Hint


Question 3 of 10
3. What lobe is most responsible for the processing of visual stimuli? Hint


Question 4 of 10
4. Dimorphic differences have been clearly identified in which of the following structures, as a function of sexual identity? Hint


Question 5 of 10
5. Which structure is considered by many neuroscientists to be little more than a continuation of the hypothalamus? Hint


Question 6 of 10
6. In what lobe would one find the somatosensory cortex? Hint


Question 7 of 10
7. What would one find near the ventral surface of the prefrontal cortex? Hint


Question 8 of 10
8. What prevents most proteins in the circulatory system from entering the cerebral spinal fluid? Hint


Question 9 of 10
9. What area of the brain can be split into two distinct areas, known as the pars triangularis (anterior) and pars opercularis (posterior)? Hint


Question 10 of 10
10. What is the proposed connection between Broca's and Wernickie's areas? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What loosely defined collection of structures is believed to be the seat of human emotion?

Answer: The limbic system

The limbic system is loosely defined and contains such structures as the hippocampus and the amygdala, along with many others.
2. What structure is believed to act as the central circadian pacemaker?

Answer: The suprachiasmatic nucleus

The suprachiasmatic nucleus (SCN) is located dorsal to the optic chiasm and has both internal and external mechanisms for maintaining a near 24 hour periodicity.
3. What lobe is most responsible for the processing of visual stimuli?

Answer: The occipital lobe

The visual cortex is located in the occipital lobe, the most posterior lobe of the human brain.
4. Dimorphic differences have been clearly identified in which of the following structures, as a function of sexual identity?

Answer: The bed nucleus of the stria terminalis

The bed nucleus of the stria terminalis (BNST) has shown a dimorphic difference as a function of the sexual identity of individuals. This can be observed in the density of neurons seen within this structure. Interestingly, sexual preference seems to have little effect of this observation.

The BNST in females and male to female transsexuals are similar in neuronal density, but homosexual males seem to have a more typical male structure.
5. Which structure is considered by many neuroscientists to be little more than a continuation of the hypothalamus?

Answer: The posterior pituitary

Connected to the hypothalamus via the hypophyseal stalk, the tissue that makes up the posterior pituitary is often considered an extension of the hypothalamus.
6. In what lobe would one find the somatosensory cortex?

Answer: The parietal lobe

Located in the parietal lobe, the somatosensory cortex is responsible for the processing of sensory information. It is often paired, both by proximity and by function, with the primary motor cortex, an adjacent area of the cortex located in the frontal lobe, responsible for motor movement and control.
7. What would one find near the ventral surface of the prefrontal cortex?

Answer: The olfactory bulb

The olfactory bulb is responsible for the processing of smell, as well as the release of particular hormones and neurotransmitters.
8. What prevents most proteins in the circulatory system from entering the cerebral spinal fluid?

Answer: The blood/brain barrier

The blood/brain barrier is a tightly packed membrane that only allows the smallest molecules to pass freely through it. All proteins that pass through this barrier must be actively transported.
9. What area of the brain can be split into two distinct areas, known as the pars triangularis (anterior) and pars opercularis (posterior)?

Answer: Broca's area

Each one of these two areas express different roles during language comprehension and production.
10. What is the proposed connection between Broca's and Wernickie's areas?

Answer: The Arcuate Fasciculus

The arcuate fasciculus is thought to connect areas of the brain involved in the generation and understanding of language.
Source: Author Youadoodledoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us