FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Facts about Carpal Tunnel Syndrome
Quiz about Facts about Carpal Tunnel Syndrome

Facts about Carpal Tunnel Syndrome Quiz


The quiz will explore the facts about carpal tunnel syndrome. All questions will be true or false.

A multiple-choice quiz by lout62001. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
lout62001
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,585
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
509
- -
Question 1 of 10
1. Pain resulting from carpal tunnel syndrome (CTS) is a result of the compaction of the median nerve in the wrist area of the carpal tunnel.


Question 2 of 10
2. The primary symptom of carpal tunnel syndrome is sporadic numbness in the fingers.


Question 3 of 10
3. The sole cause of carpal tunnel syndrome is long term repeated wrist and hand motions in the course of employment or other activities.


Question 4 of 10
4. Nerve conduction tests and electromyography are used by physicians to diagnose carpal tunnel syndrome.


Question 5 of 10
5. Men are three times more likely than women to develop carpal tunnel syndrome.


Question 6 of 10
6. Physiotherapy is a generally accepted treatment for the majority of carpal tunnel syndrome cases.


Question 7 of 10
7. Pain management for carpal tunnel syndrome patients includes the use of corticosteroid injections.


Question 8 of 10
8. A carpal tunnel release is a surgical procedure to reduce pressure on the median nerve.


Question 9 of 10
9. Following carpal tunnel surgery, the patient is typically hospitalized for several days.


Question 10 of 10
10. The majority of people who have been cured of their carpal tunnel symptoms are able to function normally with minimal residual damage.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pain resulting from carpal tunnel syndrome (CTS) is a result of the compaction of the median nerve in the wrist area of the carpal tunnel.

Answer: True

The carpal tunnel is a corridor on the palm side of the wrist that connects the forearm to the center of the palm. When the connective tissues in the tunnel become swollen or degenerate the median nerve within this passage becomes entrapped causing pain.
2. The primary symptom of carpal tunnel syndrome is sporadic numbness in the fingers.

Answer: True

The off and on numbness occurs in the thumb, index finger, middle finger and half of the ring finger. The pinky remains unaffected as it is regulated by a separate nerve. Numbness usually occurs at night when the wrist tends to be flexed during sleep creating additional pressure on the nerve. A wrist splint should be worn overnight to keep the wrist straight.
3. The sole cause of carpal tunnel syndrome is long term repeated wrist and hand motions in the course of employment or other activities.

Answer: False

Most cases of CTS are idiopathic in that the specific cause is unknown. Other than repetitive activities, factors such as obesity, use of oral contraceptives, hypothyroidism, arthritis, diabetes and genetics may lead to CTS.
4. Nerve conduction tests and electromyography are used by physicians to diagnose carpal tunnel syndrome.

Answer: True

Some conditions may be misdiagnosed as carpal tunnel syndrome and thus electrodiagnosis is used to provide clarity. When CTS is present the conduction in the median nerve will be much slower than the other nerves. The Robinson index is considered to be the most reliable test.
5. Men are three times more likely than women to develop carpal tunnel syndrome.

Answer: False

CTS is more common in women likely because the carpal tunnel is smaller in females. In the 45-60 year age group the ratio of prevalence is 3:1. The dominant hand is affected first and usually produces the most pain. Individuals with a metabolic disorders that affect the nerves are also at high risk, as are diabetics.
6. Physiotherapy is a generally accepted treatment for the majority of carpal tunnel syndrome cases.

Answer: True

Mild cases of carpal tunnel syndrome respond well with physiotherapy treatments. Some of the techniques that therapists use nerve gliding exercises, splinting, massages, carpal bone mobilization and education. Coupled with appropriate resting of the affected area and home exercises the patient normally recovers provided that the situation has not become chronic.
7. Pain management for carpal tunnel syndrome patients includes the use of corticosteroid injections.

Answer: True

Corticosteroid injections are used to reduce pain associated with inflammation when the restriction of activities and the use of painkillers are unsuccessful. An injection is made directly into the carpal tunnel to shrink swollen tissues in order to relieve pressure on the median nerve.

The relief is only temporary and only provides a bridge until such time as physiotherapy treatments or surgery is effected.
8. A carpal tunnel release is a surgical procedure to reduce pressure on the median nerve.

Answer: True

Surgery is recommended when there is constant numbness, weakness in the muscles or degeneration and when splinting is no longer effective. Reduction of the pressure on the transverse carpal ligament is performed during the operation.
9. Following carpal tunnel surgery, the patient is typically hospitalized for several days.

Answer: False

Surgery is done under local anesthesia and does not require an overnight stay, barring any complications. Following the operation, relief is apparent but full recovery usually takes several months. Patients are encouraged to attend physiotherapy to restore wrist strength if affected.
10. The majority of people who have been cured of their carpal tunnel symptoms are able to function normally with minimal residual damage.

Answer: True

Following prompt treatment for CTS, patients are able to regain full wrist and hand mobility with no evidence of nerve damage. Chronic cases, particularly those found in the elderly due to undue delay in treatment, result in irreversible damage such as permanent numbness and muscle atrophy.
Source: Author lout62001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us