FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Brains
Quiz about Brains

Brains Trivia Quiz


This is a quiz about brains. Not smarts, but brains.

A multiple-choice quiz by powcig. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
powcig
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
355,612
Updated
May 20 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
776
Last 3 plays: Guest 86 (7/10), Guest 179 (9/10), Guest 202 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. We'll start on top of the brain. What is the huge mass at the top of the brain (which most people consider the brain)? Hint


Question 2 of 10
2. The top of the brain is split into two halves by a fissure. What is the name of this fissure? Hint


Question 3 of 10
3. A fissure above splits the top of the brain into halves. Which half (mostly) controls the right side of the body? Hint


Question 4 of 10
4. Next up is the corpus callosum. It is positioned just under the top of the brain and is made out of a special material. What is this material called? Hint


Question 5 of 10
5. Just under the corpus callosum is a structure that acts as a relay station between the body and the brain. What is it called? Hint


Question 6 of 10
6. There is another important gland in the brain. It controls the gland beneath it and regulates thirst and body temperature. What is this gland? Hint


Question 7 of 10
7. This gland in the brain controls the entire endocrine system and is responsible for the release of 10 separate hormones. What is this gland? Hint


Question 8 of 10
8. The hypothalamus and pituitary gland are adjacent to an area with an appropriate name. What is the name of this area? Hint


Question 9 of 10
9. The final part of the brain is in the back. It is under the back part of the top of the brain. It coordinates muscle movement and control. What is it called? Hint


Question 10 of 10
10. The brain is just a small part of the nervous system. But which part of the nervous system is it included in? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 86: 7/10
Jun 08 2024 : Guest 179: 9/10
Jun 06 2024 : Guest 202: 8/10
Jun 03 2024 : Guest 203: 5/10
May 21 2024 : Guest 208: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We'll start on top of the brain. What is the huge mass at the top of the brain (which most people consider the brain)?

Answer: cerebrum

The cerebrum is the large gray mass that controls learning, reasoning, and memory. It is the largest and most developed part of the brain and is the top end of the human nervous system.
2. The top of the brain is split into two halves by a fissure. What is the name of this fissure?

Answer: longitudinal cerebral fissure

The longitudinal cerebral fissure looks like a cut through the center of the brain. It splits the brain into left and right hemispheres.
3. A fissure above splits the top of the brain into halves. Which half (mostly) controls the right side of the body?

Answer: Left

On the other hand, the right side mostly controls the left side of the body. There is not a firm division of work between the two halves.
4. Next up is the corpus callosum. It is positioned just under the top of the brain and is made out of a special material. What is this material called?

Answer: White matter

The white matter is made up of myelin sheaths that cover the axons in the corpus callosum. The corpus callosum transfers information between the left and right hemispheres of the brain.
5. Just under the corpus callosum is a structure that acts as a relay station between the body and the brain. What is it called?

Answer: Thalamus

The thalamus is the transfer area for messages to and from the brain. It controls sleep and awake states and the human consciousness.
6. There is another important gland in the brain. It controls the gland beneath it and regulates thirst and body temperature. What is this gland?

Answer: Hypothalamus

The hypothalamus also controls hunger and adrenaline. It is only about the size of a pearl.
7. This gland in the brain controls the entire endocrine system and is responsible for the release of 10 separate hormones. What is this gland?

Answer: Pituitary gland

The pituitary gland is also referred to as the "master endocrine gland". Two of the hormones it releases are TSH (thyroid stimulating hormone) and GH (growth hormone).
8. The hypothalamus and pituitary gland are adjacent to an area with an appropriate name. What is the name of this area?

Answer: Brain stem

The brain stem is the area between the thalamus and the spinal cord. It relays messages from the body to the brain. It looks almost like an anvil.
9. The final part of the brain is in the back. It is under the back part of the top of the brain. It coordinates muscle movement and control. What is it called?

Answer: Cerebellum

The cerebellum also helps you keep your balance. It is made of white matter (like the corpus callosum) and is composed of millions of neurons.
10. The brain is just a small part of the nervous system. But which part of the nervous system is it included in?

Answer: Central nervous system

The spinal cord and the neurons in the body are the only other part of the CNS. The other part of the nervous system is the peripheral nervous system, which contains message-sending cells.
Source: Author powcig

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us