FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Five Special Senses
Quiz about The Five Special Senses

The Five Special Senses Trivia Quiz


The five special senses are vision, hearing, smell, taste, and touch.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
61,908
Updated
Feb 08 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4274
Last 3 plays: Guest 206 (2/10), Guest 75 (5/10), Guest 71 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is NOT an eye specialist? Hint


Question 2 of 10
2. What is the ability to focus and see called? Hint


Question 3 of 10
3. What age group is the most likely to develop retinoblastoma? Hint


Question 4 of 10
4. What is a test that measures the scope of the visual fields? Hint


Question 5 of 10
5. An otorhinolaryngologist specializes in the ears and what else? Hint


Question 6 of 10
6. The ear is divided into how many parts? Hint


Question 7 of 10
7. What age group is the most likely to develop Meniere's disease? Hint


Question 8 of 10
8. What is a surgical incision into the tympanic membrane? Hint


Question 9 of 10
9. Which two senses are the most dependent on each other? Hint


Question 10 of 10
10. What is the only special sense not yet mentioned in this quiz?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 206: 2/10
May 09 2024 : Guest 75: 5/10
Apr 09 2024 : Guest 71: 5/10
Mar 28 2024 : fluffyvermin: 7/10
Mar 25 2024 : Guest 98: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is NOT an eye specialist?

Answer: Otologist

An ophthalmologist diagnoses and treats eye {disorders;} an optometrist specializes in refraction of the eyes to determine the extent of vision and prescribes {glasses;} the optician cuts the glass or plastic to fill the prescription.
2. What is the ability to focus and see called?

Answer: Accommodation

The lens is a movable disk located behind the pupil. It has a ciliary body, a muscle that causes the lens to bulge for focusing on near objects and to flatten for focusing on distant objects. This process is called accommodation.
3. What age group is the most likely to develop retinoblastoma?

Answer: Infants and Toddlers

Retinoblastoma is a type of eye cancer which is usually diagnosed when leucocoria (white-appearing pupil) is first noted in the child's eye.
4. What is a test that measures the scope of the visual fields?

Answer: Perimetry

A gonioscopy is a procedure to visualize the anterior chamber angle to determine whether the angle is open or closed in glaucoma. An ophthalmoscopy is a procedure to visualize the optic nerve head for color, shape, and vascularization, while tonometry is a test that measures for increased intraocular pressure.
5. An otorhinolaryngologist specializes in the ears and what else?

Answer: Nose and throat

Also called an ENT specialist or an otolaryngologist.
6. The ear is divided into how many parts?

Answer: 3

The external ear, the middle ear, and the inner ear.
7. What age group is the most likely to develop Meniere's disease?

Answer: Adults

Meniere's disease is a disturbance of the labyrinth characterized by various manifestations, such as vertigo, tinnitus, hearing loss, nausea, and vomiting. Balance may also be affected.
8. What is a surgical incision into the tympanic membrane?

Answer: Myringotomy

A myringotomy is usually done to relieve fluid or pressure. Tubes are placed through the incision to keep the fluid and pressure equalized.
9. Which two senses are the most dependent on each other?

Answer: Smell and taste

The senses of smell and taste are nearly inseparable. If one sense is not working properly, such as during an upper respiratory infection, taste can be diminished.
10. What is the only special sense not yet mentioned in this quiz?

Answer: touch

Touch includes the sensations of itch and tickle, light and deep pain, temperature discrimination, and proprioception, and awareness of the position of one's body parts in relation to the whole body.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us