FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Human Brain Quiz
Quiz about The Human Brain Quiz

The Human Brain Quiz


This is my very first quiz on Fun Trivia! I hope all you anatomy buffs enjoy it!

A multiple-choice quiz by jennypayne. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
jennypayne
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,010
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3923
- -
Question 1 of 10
1. What can the area of the brain known as the hindbrain also be referred to as? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is NOT included in the brainstem? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the senses is the olfactory bulb responsible for controlling? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the system that is responsible for the production of cerebrospinal fluid? Hint


Question 5 of 10
5. What is the area of the brain known as Wernicke's area responsible for? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following statements is true when referring to dopamine? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following brain components carry information to the muscles and glands? Hint


Question 8 of 10
8. What is the function of the dendrites? Hint


Question 9 of 10
9. What do we call the network of nerve fibers that connect the left and right hemispheres of the brain? Hint


Question 10 of 10
10. What does "autonomic" mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What can the area of the brain known as the hindbrain also be referred to as?

Answer: Rhombencephalon

Your hindbrain contains all of the parts that control vital body functions.
2. Which of the following is NOT included in the brainstem?

Answer: Forebrain

Your forebrain is the largest part of the brain.
3. Which of the senses is the olfactory bulb responsible for controlling?

Answer: Smell

The olfactory bulb is located in your forebrain.
4. What is the name of the system that is responsible for the production of cerebrospinal fluid?

Answer: Ventricular

(CSF) Cerebrospinal fluid acts as a cushion that protects your brain and spinal cord from injury.
5. What is the area of the brain known as Wernicke's area responsible for?

Answer: Language Comprehension

This area of the brain is named after a German neurologist by the name of Karl Wernicke. In 1874 he discovered that damage to this area could result in the inability to speak. This is referred to as Wernicke's aphasia.
6. Which of the following statements is true when referring to dopamine?

Answer: produces psychosis in large amounts.

In the movie "Awakenings" starring Robin Williams and Robert DeNiro, you can see a great example of dopamine-induced psychosis.
7. Which of the following brain components carry information to the muscles and glands?

Answer: Motor neurons

Poliomyelitis (also known as polio) is a disease which affects the motor neurons.
8. What is the function of the dendrites?

Answer: To receive incoming signals from neighboring neurons.

Dendrites are the branched projections coming off of the neuron that conduct the electrical stimulations received from other neural cells to the cell body.
9. What do we call the network of nerve fibers that connect the left and right hemispheres of the brain?

Answer: Corpus callosum

Marsupials do not have a corpus callosum.
10. What does "autonomic" mean?

Answer: Automatic

Autonomic means essentially the same thing as automatic.
Source: Author jennypayne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us