FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Brain
Quiz about The Brain

The Brain Trivia Quiz


The brain is an amazing organ if you can call it that. Besides running the processes of our body it stores memories amd allows us to use our senses as we interact with our surroundings. Here are a few questions about our brain.

A multiple-choice quiz by einsteinII. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
einsteinII
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,208
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1452
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. Which of the following is NOT a well-correlated predictor for animal intelligence based on brain structure? Hint


Question 2 of 15
2. What is the first sense that develops as we develop in our mother's womb? Hint


Question 3 of 15
3. The parts of your brain include the frontal lobes, parietal lobes, occipital lobes, temporal lobes, cerebellum and which other part which is associated with heart rate, breathing and swallowing? Hint


Question 4 of 15
4. The brain contains numerous neurons which are basically cells which can send signals to other cells. The brain has its complete complement of neurons at birth. Neurons connect to other cells through long, thin fibres which end in a synapse. What are these long, thin fibres called? Hint


Question 5 of 15
5. What is the name of the tough fascia that covers the brain in your cranium(brain case) along with the pia mater and the arachnoid? Hint


Question 6 of 15
6. At the base of our brain is an area called the cerebellum. What is its function? Hint


Question 7 of 15
7. What is the name for an acute inflammation of the brain? Hint


Question 8 of 15
8. Neurons are one type of cell in the brain but what are the other cells of the brain that nourish them called? Hint


Question 9 of 15
9. The brain produces waves that can be measured and recorded and are helpful in identifying diseases. What instrument measures these waves? Hint


Question 10 of 15
10. The electrical activity of the brain can be measured and several patterns of waves can be identified. What wave would a recording device denote if you, as an adult, were awake, actively thinking and alert? Hint


Question 11 of 15
11. In the sports field, there has been much discussion about the effects of repetitive traumatic brain injuries. What is the common name for these injuries? Hint


Question 12 of 15
12. Epilepsy is a common form of brain disorder and is found in millions of people around the world. What would be the primary symptom of this disease? Hint


Question 13 of 15
13. I have noticed that I get terrible headaches that are usually preceded by flashes and zigzag patterns of light. I also feel a tingling sensation running up my arm. Sometimes, I can smell something burning. My vision starts to tunnel and I can't stand to be in the light. What is wrong with me? Hint


Question 14 of 15
14. Approximately how many people died in the United States in 2011 from brain and other nervous system cancers according to the National Cancer Institute? Hint


Question 15 of 15
15. My family and I have autosomal dominant polycystic kidney disease. I am worried about the risks of a cerebral hemorrhage. What has the doctor told me that I might have as a result of my condition? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is NOT a well-correlated predictor for animal intelligence based on brain structure?

Answer: amount of blood flow to the brain

Relative brain size, telencephalon size relative to cerebellar size and amount and depth of brain folds are established predictors of intelligence, the amount of blood flow is not. Humans test high in these categories. As the complexity of the tasks carried out by the brain rises, the brain increases in size and becomes convoluted or folded. Higher intelligence suggests a need for more complex function.
2. What is the first sense that develops as we develop in our mother's womb?

Answer: touch

Touch is the first sensation that we develop in our mother's body. At eight weeks, the fetus can sense touches to lips and cheeks. Taste and sound are detected later at twelve and twenty-two weeks. The fetus starts blinking and can detect light at about twenty-eight weeks.
3. The parts of your brain include the frontal lobes, parietal lobes, occipital lobes, temporal lobes, cerebellum and which other part which is associated with heart rate, breathing and swallowing?

Answer: brainstem

The brainstem is associated with core needs such as breathing, heart rate and swallowing. All the others mentioned are not parts of the brain. Alertness, awareness and consciousness are also regulated in this part of the brain. Injury to this part of the brain may be life-limiting.
4. The brain contains numerous neurons which are basically cells which can send signals to other cells. The brain has its complete complement of neurons at birth. Neurons connect to other cells through long, thin fibres which end in a synapse. What are these long, thin fibres called?

Answer: axons

Axons are the "wires" over which messages are sent to receptor cells. Axons transmit an action potential which is an electrochemical pulse. These can travel quite quickly along the axon to the synapse. Some axons are quite busy and some only fire at certain times.

When the action potential reaches the synapse,a chemical is released that affects the target cell by exciting or inhibiting it.
5. What is the name of the tough fascia that covers the brain in your cranium(brain case) along with the pia mater and the arachnoid?

Answer: dura mater

The dura mater is one of three coverings of the brain and it is important to physicians in that brain injuries may lead to a subdural hematoma which can be life threatening. An epidural hemorrhage may occur as well. The dura protects the brain and carries blood and cerebral fluid in its folds that are necessary for brain health.
6. At the base of our brain is an area called the cerebellum. What is its function?

Answer: motor control

The cerebellum is the primary area of the brain for motor control. It is also necessary for learning and memory of motor functions. It also has some role in fear and pleasure responses. Damage to the cerebellum leads to uncoordinated and slow movements. Individuals with injury to this area may have a tremor and fall a lot but are not paralyzed.
7. What is the name for an acute inflammation of the brain?

Answer: encephalitis

Acute inflammation of the brain is called encephalitis. It is an uncommon condition and is usually caused by a virus. A related inflammation is called meningitis which is an inflammation of the coverings of the brain. Both are very serious, life-threatening illnesses.
8. Neurons are one type of cell in the brain but what are the other cells of the brain that nourish them called?

Answer: glial cells

Glial cells surround neurons and deliver nutrients to them. The glial cells remove dead neurons and repair injury. They also play a role in the organization of neurons during development. They aid in transmission of neural activity by removing excess chemical transmitters at the synapses. There are a number of different glial cells with unique functions.
9. The brain produces waves that can be measured and recorded and are helpful in identifying diseases. What instrument measures these waves?

Answer: electroencephalograph

The electroencephalogram (EEG) is used primarily to assess epilepsy as well as other conditions. Scalp electrodes measure the electrical activity of the brain. Richard Caton in 1875 was the first to publish findings on the electrical activity of the brain of monkeys. One of the most common uses of an EEG, sadly, is to determine brain death in patients who are on life support measures.
10. The electrical activity of the brain can be measured and several patterns of waves can be identified. What wave would a recording device denote if you, as an adult, were awake, actively thinking and alert?

Answer: Beta

Beta waves are produced when your brain activity is the highest. Alpha wave patterns are seen when you are relaxed. Delta waves are seen when you are asleep and Theta waves are mostly seen in children but can be achieved with meditation.
11. In the sports field, there has been much discussion about the effects of repetitive traumatic brain injuries. What is the common name for these injuries?

Answer: concussions

A concussion is a traumatic brain injury caused by a sudden jar of the cranium or a blow. The brain bounces around inside the brain case and is contused. Loss of consciousness, confusion, amnesia or coma can be the result. Prevention involves use of air bags, helmets, avoidance of contact sports and prevention of falls in the elderly.
12. Epilepsy is a common form of brain disorder and is found in millions of people around the world. What would be the primary symptom of this disease?

Answer: seizures (convulsions)

Seizures (convulsions) are the most common symptoms of epilepsy as the neural activity of the brain becomes uncoordinated. The seizure activity may be subtle such as prolonged staring or a perception of strange sensations. They range though a variety of symptoms to those which we would call a "fit" with uncoordinated movements of the body and loss of consciousness.

Many people can tell when they are about to have a seizure. Dogs can detect a seizure early and service dogs are now being used to help patients predict an impending seizure.

The dog cannot be trained to perceive a seizure but has to be born with this ability and then trained to alert the patient by whining or pawing their owner.
13. I have noticed that I get terrible headaches that are usually preceded by flashes and zigzag patterns of light. I also feel a tingling sensation running up my arm. Sometimes, I can smell something burning. My vision starts to tunnel and I can't stand to be in the light. What is wrong with me?

Answer: migraines

Migraines are the cause of all these symptoms and are a very common form of headache. They usually resolve by themselves but can be recurrent and can be quite debilitating. They are due to dilation of the final branches of the external carotid arteries and due to a change in neural activity. Migraines can be a familial trait.

Avoidance of triggers and medications can be helpful for migraine sufferers.
14. Approximately how many people died in the United States in 2011 from brain and other nervous system cancers according to the National Cancer Institute?

Answer: 13,700

There were 13,700 deaths due to brain during the time mentioned in the USA and so this is not a very common cancer given the population at risk. Tumors of the brain can be benign or malignant and either arise from the tissues of the brain or be metastatic from another cancer source in the body, such as lung cancer.

Headaches, nausea and vomiting, changes in personality or memory or changes in speech or vision can be some of the symptoms of a brain cancer.
15. My family and I have autosomal dominant polycystic kidney disease. I am worried about the risks of a cerebral hemorrhage. What has the doctor told me that I might have as a result of my condition?

Answer: Berry aneurysm

Berry aneurysms are present in up to 30% of patients with Adult Polycystic Kidney Disease which is a familial trait. Berry aneurysms are saccular outpouchings from a ring of blood vessels called the Circle of Willis in the brain. Spontaneous rupture can occur, especially during times of high blood pressure, and can lead to strokes and deaths in the sufferers. Patients complain of a crushing headache when the rupture occurs. Surgery can be carried out to clip the aneurysm before this happens.
Source: Author einsteinII

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us