FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Nervous System 101
Quiz about The Nervous System 101

The Nervous System 101 Trivia Quiz


This is a quiz about the central nervous system. Thank you for taking this quiz!

A multiple-choice quiz by mzbabymysty. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
mzbabymysty
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
166,712
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2449
- -
Question 1 of 10
1. What is the connective tissue around an individual axon called? Hint


Question 2 of 10
2. What is the superficial connective tissue around the ENTIRE nerve called? Hint


Question 3 of 10
3. If Jane Doe is in an automobile accident and has complete spinal cord damage ABOVE the phrenic nerve, would that cause her to go into respiratory arrest?


Question 4 of 10
4. Ulnar nerve injury could cause a(an) _____________ . Hint


Question 5 of 10
5. What is the largest lumbar nerve that also supplies the anterior part of the thigh? Hint


Question 6 of 10
6. The body has membranous coverings called meninges that surround what?
Hint


Question 7 of 10
7. The sequence of layers of meninges in the human body is: Hint


Question 8 of 10
8. When a doctor strokes the sole of the foot, causing the big toe to fan with or without the other toes, the procedure is called Babinski's Sign.


Question 9 of 10
9. Which one of these is NOT an ascending spinal tract? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these is a major motor tract of the body that is also a descending tract? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 24 2024 : snhha: 10/10
Apr 18 2024 : emmal2000uk: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the connective tissue around an individual axon called?

Answer: Endoneurium

Perineurium is the covering around a group of axons. Epineurium is the covering around the entire nerve.
2. What is the superficial connective tissue around the ENTIRE nerve called?

Answer: Epineurium

Carpal tunnel syndrome is a condition caused by a nerve within the wrist that is pinched. The most serious case of carpal tunnel syndrome is when the epineurium and endoneurium have been impaired. It is considered serious because the endoneurium protects the axon and the epineurium protects the nerve.
3. If Jane Doe is in an automobile accident and has complete spinal cord damage ABOVE the phrenic nerve, would that cause her to go into respiratory arrest?

Answer: Yes

The phrenic nerve supplies the diaphragm and the diaphragm is a very important muscle for breathing.
4. Ulnar nerve injury could cause a(an) _____________ .

Answer: All of these

The ulnar nerve is located within the forearm and when it is injured, it affects the elbow, arm, and the ring and small fingers. It causes a limp wrist and makes it difficult to move the ring and small fingers.
5. What is the largest lumbar nerve that also supplies the anterior part of the thigh?

Answer: Femoral

The obturator nerve provides motor nerve stimulus to the thigh. The axillary nerve provides nerve stimulus to the arm and the sciatic nerve provides nerve stimulus to the legs.
6. The body has membranous coverings called meninges that surround what?

Answer: Brain and Spinal Cord

There are three meninges: dura mater, arachnoid, and pia mater. Dura mater means "tough mother" and is the closest to the bone and pia mater means "tender or kind mother" and is closest to the brain or spinal cord.
7. The sequence of layers of meninges in the human body is:

Answer: Bone, Dura Mater, Arachnoid, Pia Mater, Brain or Spinal Cord

The longer version of the sequence is bone (skull or vertebrae), epidural space, dura mater, subdural space, arachnoid, subarachnoid space, pia mater, brain or spinal cord.
8. When a doctor strokes the sole of the foot, causing the big toe to fan with or without the other toes, the procedure is called Babinski's Sign.

Answer: True

Babinski's sign is an indication of spinal tract damage. The normal response is curling of all of the toes.
9. Which one of these is NOT an ascending spinal tract?

Answer: Extrapyramidal

Fasciculus Gracilis tract deals with fine touch, spinothalamic tract deals with pain, temperature, touch and pressure, and spinocerebellar tract deals with unconscious body movement. Extrapyramidal tract is a descending tract that deals with the motor response to unconscious movement of the body.
10. Which of these is a major motor tract of the body that is also a descending tract?

Answer: Pyramidal

The spinothalamic tract and spinocerebellar tract are both ascending tracts. The extrapyramidal is a descending tract but is not the major tract of the body. The pyramidal tract is also known as the corticospinal tract.
Source: Author mzbabymysty

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us