FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Conditions of the Eye  Ear
Quiz about Conditions of the Eye  Ear

Conditions of the Eye & Ear Trivia Quiz


This quiz contains questions about abnormal and pathological conditions of the sense organs, the eye & ear.

A multiple-choice quiz by ivyfoo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
ivyfoo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
145,320
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2589
- -
Question 1 of 10
1. Mary's grandmother has a severe loss of central vision. This condition is referred to as which of these? Hint


Question 2 of 10
2. A strabismus is an abnormal deviation of the eye. Which of these is not a strabismus? Hint


Question 3 of 10
3. Absence of vision in half of the visual field is called? Hint


Question 4 of 10
4. Removal of the entire eyeball is a treatment that is necessary to treat tumors such as ocular melanoma. This procedure is called? Hint


Question 5 of 10
5. This treatment is used to treat diabetic retinopathy and age related macular degeneration (ARMD) by stimulating coagulation of the blood vessels in the interior of the eye. Hint


Question 6 of 10
6. A staphylococcal infection of the sebaceous gland in the eyelid is known as? Hint


Question 7 of 10
7. Hardening of the bony tissue of the labyrinth of the ear is called? Hint


Question 8 of 10
8. As Johnny's tinnitus and vertigo become progressively worse, his doctor worried his symptoms might be caused by? Hint


Question 9 of 10
9. An infection of the middle ear usually following an upper respiratory infection (URI) is called? Hint


Question 10 of 10
10. A collection of skin cells in a sac within the middle ear is? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mary's grandmother has a severe loss of central vision. This condition is referred to as which of these?

Answer: macular degeneration

Age-related macular degeneration (ARMD) is one of the leading causes of blindness in the eldery. There are two forms of ARMD:

1. The "dry" form is marked by atrophy and degeneration of retinal cells.
2. The "wet" form results from development of new and leaky blood vessels close to the macula.

The macula is a small, oval, yellowish area to the side of the optic disc. It contains a central depression called the fovea centralis that is composed of cones and is the location of the sharpest vision in the eye.
2. A strabismus is an abnormal deviation of the eye. Which of these is not a strabismus?

Answer: nyctalopia

Deficiency in vitamin A leads to nyctalopia (night blindness).

Esotropia is an inward turning of an eye. Exotropia is an outward turning of an eye. Hypertropia is farsightedness.
3. Absence of vision in half of the visual field is called?

Answer: hemianopsia

Stroke victims frequently suffer damage to the brain on one side of the visual cortex and experience hemianopsia.
4. Removal of the entire eyeball is a treatment that is necessary to treat tumors such as ocular melanoma. This procedure is called?

Answer: enucleation

Ocular melanoma is a malignant tumor arising from pigmented cells in the choroid layer of the eye.
5. This treatment is used to treat diabetic retinopathy and age related macular degeneration (ARMD) by stimulating coagulation of the blood vessels in the interior of the eye.

Answer: laser photocoagulation

Laser is an acronym for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
6. A staphylococcal infection of the sebaceous gland in the eyelid is known as?

Answer: hordeolum

Hot compresses may help localize the infection and promote drainage of a hordeolum (stye).
7. Hardening of the bony tissue of the labyrinth of the ear is called?

Answer: otosclerosis

Stapedectomy (removal of the stapes, one of the three small bones in the middle ear) with a prosthestic replacement is an effective treatment to restore hearing for patients with this condition.
8. As Johnny's tinnitus and vertigo become progressively worse, his doctor worried his symptoms might be caused by?

Answer: acoustic neuroma

This benign tumor causes tinnitus (sensation of ringing or other noises in the ears), vertigo (sensation of whirling motion of oneself or of external objects) and decreased hearing as its intitial symptoms.
9. An infection of the middle ear usually following an upper respiratory infection (URI) is called?

Answer: acute otitis media

Pain and fever with redness and loss of mobility of the tympanic membrane (eardrum) are symptoms.
10. A collection of skin cells in a sac within the middle ear is?

Answer: cholesteatoma

These cyst-like masses produce a foul smelling discharge and are most often the result of chronic otitis media.
Source: Author ivyfoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us