FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about It PAINS Me
Quiz about It PAINS Me

It PAINS Me Trivia Quiz


Some people have to live with pain everyday of their lives. Let's see how much you know about pain.

A multiple-choice quiz by Lauren26. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
Lauren26
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,116
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4272
Last 3 plays: GoodVibe (5/10), Retired2006 (10/10), Mike2055 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which type of pain generally has the shortest duration? Hint


Question 2 of 10
2. Pain that a person feels from a body part that is no longer present is known as what type of pain? Hint


Question 3 of 10
3. An area of the surface of a body that provides sensory input to the dorsal root of a spinal cord segment is known as what? Hint


Question 4 of 10
4. What type of pain comes from the receptors in the internal organs?

Answer: (One Word. (Full Tummy))
Question 5 of 10
5. What type of pain is perceived in a different area of the body than the actual stimulus is located? Hint


Question 6 of 10
6. What does the acronym RICE stand for? Hint


Question 7 of 10
7. This type of pain comes from stimulating the receptors in the skin, muscle and/or connective tissue. Hint


Question 8 of 10
8. What does the acronym "TENS" stand for? Hint


Question 9 of 10
9. Analgesic drugs are used to reduce pain.


Question 10 of 10
10. Which of the following are methods used to reduce pain? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : GoodVibe: 5/10
Jun 01 2024 : Retired2006: 10/10
May 24 2024 : Mike2055: 4/10
May 19 2024 : loriannie: 5/10
May 11 2024 : MikeMaster99: 7/10
May 06 2024 : Guest 130: 8/10
May 03 2024 : sw11: 10/10
Apr 17 2024 : peggy-bee: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which type of pain generally has the shortest duration?

Answer: acute pain

Acute pain generally lasts from a few days to a few weeks. If pain is still felt after three to six months, it is classed as chronic.
2. Pain that a person feels from a body part that is no longer present is known as what type of pain?

Answer: phantom pain

Also known as Phantom Limb Syndrome, this type of pain is common after amputation of a limb.
3. An area of the surface of a body that provides sensory input to the dorsal root of a spinal cord segment is known as what?

Answer: dermatome

Pain medication blocks nerve impulses from reaching the spinal cord.
4. What type of pain comes from the receptors in the internal organs?

Answer: Visceral

An empty stomach is roughly the size of a fist. Eating too much can stretch the lining of the stomach. That will make you think before overeating.
5. What type of pain is perceived in a different area of the body than the actual stimulus is located?

Answer: referred pain

A trigger point might cause a referred pain, but does not necessarily do so all of the time.
6. What does the acronym RICE stand for?

Answer: Rest, Ice, Compression, Elevation

Using the RICE method (rest, ice, compression, elevation) during the acute stage of an injury will help decrease the chances of the injury becoming chronic.
7. This type of pain comes from stimulating the receptors in the skin, muscle and/or connective tissue.

Answer: somatic pain

There are two types of somatic pain. Stimulation of the receptors in the skin is known as superficial somatic pain and in the muscle and connective tissue it's known as deep somatic pain.
8. What does the acronym "TENS" stand for?

Answer: transcutaneous electrical nerve stimulation

Transcutaneous electrical nerve stimulation causes a closing of the "gate" in the spinal cord. This prevents the pain signal from reaching the brain.
9. Analgesic drugs are used to reduce pain.

Answer: True

Novocain helps a person not feel pain by blocking the nerve receptors.
10. Which of the following are methods used to reduce pain?

Answer: All of these

Exercising causes your body to release endorphins, which decreases the amount of pain a person may feel. Biofeedback training helps people relax, which also helps to decrease the perception of pain. Psychological intervention can help a person limit the pain they feel since psychological problems are directly linked to stress and pain.
Source: Author Lauren26

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us