FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Eyes Ears Mouth Nose
Quiz about Eyes Ears Mouth Nose

Eyes, Ears, Mouth, Nose Trivia Quiz


There are many diseases and conditions that affect the eyes, ears, nose and mouth. Each question in this quiz is related to the conditions that affect these highly important organs. Hope you enjoy my first attempt at an author challenge!

A multiple-choice quiz by rsantan. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
rsantan
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,696
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
578
- -
Question 1 of 10
1. Which part of the body is associated with a deviated septum? Hint


Question 2 of 10
2. This is a common disease among children caused by a virus. Symptoms include a skin rash, fever, and sores found in this part of the body. The disease is known as Hand, Foot and _________ disease. Hint


Question 3 of 10
3. What is the condition amblyopia more commonly known as? Hint


Question 4 of 10
4. What part of the body is affected by anisocoria? Hint


Question 5 of 10
5. Which part of the body does thrush affect? Hint


Question 6 of 10
6. What is tinnitus? Hint


Question 7 of 10
7. What part of the body is affected by rhinitis? Hint


Question 8 of 10
8. What part of the body is affected by labyrinthitis? Hint


Question 9 of 10
9. Which part of the body is affected by choanal atresia? Hint


Question 10 of 10
10. Otolaryngology is the study of what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which part of the body is associated with a deviated septum?

Answer: nose

The septum is the part of the nose that separates the right and left nasal cavities. While a normal septum is centered between the two and divides them equally, a deviated septum is when the septum is not centered. This causes one of the cavities to be larger than the other. It's frequently caused by some type of trauma to the nose such as a punch or other blow.
2. This is a common disease among children caused by a virus. Symptoms include a skin rash, fever, and sores found in this part of the body. The disease is known as Hand, Foot and _________ disease.

Answer: mouth

This is unrelated to foot and mouth disease which mainly affects farm animals such as cattle, sheep and pigs.
3. What is the condition amblyopia more commonly known as?

Answer: Lazy eye

A lazy eye is a disorder which causes irregular development in the eye leading to reduced visual acuity.
4. What part of the body is affected by anisocoria?

Answer: eyes

Anisocoria occurs when the two pupils of the eyes are different sizes. It can be temporary or permanent and has a number of different causes including more serious things like an aneurysm or brain tumor, or a less serious cause such as the use of eyedrops or other medication.
5. Which part of the body does thrush affect?

Answer: mouth

Oral thrush is an infection in the mouth caused by yeast. It is commonly caused by a medication, illness or stress which throws off the balance between the small amounts of yeast present in the body and the normal microorganisms that help control the fungus population.
6. What is tinnitus?

Answer: Ringing in the ears

Tinnitus is a condition which causes a person to hear a sound in the absence of an actual external sound. Millions of people in the United States are affected by tinnitus but there is no known cure for the condition. It often causes the sufferer to have trouble hearing or doing normal everyday functions like working or sleeping.
7. What part of the body is affected by rhinitis?

Answer: Nose

Rhinitis is inflammation of the nose and sinuses. It is typically caused by allergies and its most prominent symptom is a runny nose, although watering eyes can also be a problem.
8. What part of the body is affected by labyrinthitis?

Answer: Ears

Labyrinthitis affects the inner ear and causes balance disorders, vertigo, hearing loss and tinnitus. It is usually caused by a virus but can also be caused by bacterial infection, head injury, an allergy, extreme stress, or a reaction to medications.
9. Which part of the body is affected by choanal atresia?

Answer: Nose

Choanal atresia is a congenital condition meaning it is present at birth. It is characterized by the narrowing or blockage of the nasal passage by tissue.
10. Otolaryngology is the study of what?

Answer: ears, nose, and throat

The full name is actually otorhinolaryngology. Rhino- meaning nose, ot- meaning ear, laryng- meaning larynx or throat, and -logy meaning study.
Source: Author rsantan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us