FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cognitive Neuroscience 101
Quiz about Cognitive Neuroscience 101

Cognitive Neuroscience 101 Trivia Quiz


This quiz involves some basic facts about the anatomy and function of our brains, as well as a few historical facts.

A multiple-choice quiz by schuhmacher. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
schuhmacher
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,617
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
873
Last 3 plays: Guest 12 (7/10), Guest 209 (4/10), Guest 130 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the central nervous system (brain and spinal cord) there are more neurons than there are glial cells.


Question 2 of 10
2. What is the resting potential of a neuron? Hint


Question 3 of 10
3. The birth and development of new neural tissue is the basis of which neurological concept? Hint


Question 4 of 10
4. Which lobe of the brain is primarily responsible for our ability to see? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the neurologist that mapped the brain into 52 different areas according to their cytoarchitectonic (histological) characteristics? Hint


Question 6 of 10
6. The thalamus and the hypothalamus are parts of the diencephalon in the brain.


Question 7 of 10
7. A cerebral vascular accident is also known as what? Hint


Question 8 of 10
8. What is the basic sampling unit of an fMRI imaging study? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the electric charge that propagates down the axon of a neuron and onto other neurons when the cell depolarizes enough to reach its "threshold"?
Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is not considered a part of the limbic system? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 12: 7/10
May 06 2024 : Guest 209: 4/10
May 06 2024 : Guest 130: 8/10
May 05 2024 : Guest 193: 7/10
May 01 2024 : Guest 136: 3/10
Apr 29 2024 : Guest 100: 8/10
Apr 29 2024 : Guest 51: 6/10
Apr 24 2024 : Guest 35: 7/10
Apr 22 2024 : Guest 173: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the central nervous system (brain and spinal cord) there are more neurons than there are glial cells.

Answer: False

For a long time received medical opinion was that there were as many as fifty times more glia than there are neurons. The ratio is now believed to be closer to 1:1, although the distribution varies in different parts of the CNS. Glial cells are involved in metabolic functions and the repair and protection of neurons.
2. What is the resting potential of a neuron?

Answer: -70 mV

The resting potential of a neuron is the voltage of the cell while it is not active. The voltage is -70 mV due to an influx of negatively charged ions into the cell that causes it to polarize, and to the blockage of positively charged ions which prevents any depolarization of the cell.
3. The birth and development of new neural tissue is the basis of which neurological concept?

Answer: Neurogenesis

In the past, many scientists denied the idea that the adult human brain was capable of forming new neurons throughout life. However, studies, such as Van Prang, et al., have shown clear evidence of adult neurogenesis in mammalian species, particularly in the hippocampus and olfactory bulb of the brain.
4. Which lobe of the brain is primarily responsible for our ability to see?

Answer: Occipital lobe

The occipital lobe is located at the back of the brain, below the parietal lobe and to the side of the temporal lobe. The occiptal lobe has many different functions other than being responsible for our sight, such as our perception of color and motion. It is seperated from the parietal and temporal lobes by the parieto-occipital sulcus and the preoccipital notch.
5. What is the name of the neurologist that mapped the brain into 52 different areas according to their cytoarchitectonic (histological) characteristics?

Answer: Korbinian Brodmann

In 1909, Korbinion Brodmann constructed this detailed map of the human brain by individually identifying neurons with a technique called Nissl staining. This technique shows the location of the cell body of a neuron.
6. The thalamus and the hypothalamus are parts of the diencephalon in the brain.

Answer: True

The diencephalon is situated within the center of the brain, just above the brainstem. It acts a relay system between sensory inputs and other areas of the brain, as an interactive site for the CNS and endocrine system. The diencephalon also works together with the limbic system.
7. A cerebral vascular accident is also known as what?

Answer: Stroke

A cerebral vascular accident is the previously known medical term for a stroke. A stroke is the loss of brain function due to a disturbance in blood flow to the brain. There are several different causes of strokes, such as an embolism due to atherosclerosis of an artery, occlusion of a blood vessel, and other determined or undetermined causes.
8. What is the basic sampling unit of an fMRI imaging study?

Answer: Voxel

A voxel is a small rectangular prism that is the basic sampling unit of an fMRI; it is comparable to a pixel in pictures, the difference is it is used for brain imaging studies. An fMRI is a brain imaging technique that measures brain activity by determining the amount of oxygenated blood to deoxygenated blood in a particular brain structure.
9. What is the name of the electric charge that propagates down the axon of a neuron and onto other neurons when the cell depolarizes enough to reach its "threshold"?

Answer: Action potential

An action potential occurs when the cell depolarizes enough to reach its "threshold". These action potentials occur at the axon hillcock, which is the part of the neuron that connects the cell body to the axon. They are able to propagate down the axon without losing its signal through saltatory conduction, which is basically the action potential jumping from one node of ranvier (a break in the myelin in the axon) to the next.
10. Which of the following is not considered a part of the limbic system?

Answer: Globus pallidus

The globus pallidus is part of the basal ganglia in the brain. The limbic system is a grouping of several brain structure, such as the amygdala, hippocampus, diencephalon, cingulate gyrus, fornix, parahippocampal gyrus, and several other structures. The limbic system supports many functions, including emotion, behavior, memory, and sense of smell.
Source: Author schuhmacher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us