FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Double Systems
Quiz about Double Systems

Double Systems Trivia Quiz


This quiz is about body parts that are part of two organ systems. This quiz does not include the muscular system because many organs of the body are made of muscle.

A multiple-choice quiz by body4me. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
body4me
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
296,842
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
6420
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: psnz (10/10), Guest 173 (7/10), stephedm (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The tongue is part of the digestive system. What other system is it part of? Hint


Question 2 of 10
2. The nose is part of the respiratory system. What other system is it part of? Hint


Question 3 of 10
3. The white blood cells are part of the circulatory system. What other system are they part of? Hint


Question 4 of 10
4. The thymus gland is part of the immunolymphatic system. What other system is it part of? Hint


Question 5 of 10
5. The lungs are part of the respiratory system. What other system are they part of? Hint


Question 6 of 10
6. The pancreas is part of the digestive system. What other system is it part of? Hint


Question 7 of 10
7. The large intestine (also called colon) is part of the excretory system. What other system is it part of? Hint


Question 8 of 10
8. The teeth are part of the digestive system. What other system are they part of? Hint


Question 9 of 10
9. The mouth and the pharynx are parts of the respiratory system. What other system are they part of (as an entirety, not just parts of them)? Hint


Question 10 of 10
10. The kidneys are part of the excretory system. What other system are they part of? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : psnz: 10/10
Jun 18 2024 : Guest 173: 7/10
Jun 18 2024 : stephedm: 9/10
Jun 18 2024 : sampop1: 6/10
Jun 18 2024 : aspire63: 9/10
Jun 18 2024 : Guest 74: 8/10
Jun 18 2024 : Nana7770: 9/10
Jun 18 2024 : Nana7770: 9/10
Jun 18 2024 : Nana7770: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The tongue is part of the digestive system. What other system is it part of?

Answer: the sensory system

The tongue is the only muscle of the human body attached at only one end. The scientific name of the tongue is the "glossa." The tongue is a part of the digestive system because it pushes food to the back of the throat. The tongue is a part of the sensory system because it senses taste.
2. The nose is part of the respiratory system. What other system is it part of?

Answer: the sensory system

The nose filters and warms the air when you breathe in. When you breathe in through your mouth, the air is not filtered or warmed. The nose is a part of the respiratory system because it is an opening for air to travel into and out of your body. The nose is a part of the sensory system because is senses smell.
3. The white blood cells are part of the circulatory system. What other system are they part of?

Answer: the immunolymphatic system

There are many different kinds of white blood cells. The three main groups of white blood cells are monocytes, lymphocytes, and granulocytes. Granulocytes include neutrophils, basophils, and eosinophils. Lymphocytes include b cells and t cells. B cells include plasma cells, memory b cells, b-1 cells, and b-2 cells. T cells include effector t cells (also called helper t cells), cytotoxic t cells, memory t cells, regulatory t cells (also called suppressor t cells), and natural killer cells.

The scientific name of white blood cells are "leukocytes." The white blood cells are part of the circulatory and immunolymphatic systems because they float around in the blood and lymph.
4. The thymus gland is part of the immunolymphatic system. What other system is it part of?

Answer: the endocrine system

The thymus gland is the main part of your body that makes t cells. In fact, the "t" in "t cells" stands for the word "thymus." The thymus gland is a part of the immunolymphatic system because most t cells are made in it. The thymus gland is a part of the endocrine system because it makes t cell-stimulating hormones.
5. The lungs are part of the respiratory system. What other system are they part of?

Answer: the excretory system

Inside the lungs, there are tiny air sacs called "alveoli." The alveoli are covered with tiny blood vessels called "capillaries." Oxygen and carbon dioxide are exchanged in the alveoli. The lungs are part of the respiratory system because oxygen is absorbed into the blood stream inside the lungs.

The lungs are part of the excretory system because they get rid of carbon dioxide and water vapor.
6. The pancreas is part of the digestive system. What other system is it part of?

Answer: the endocrine system

There are two parts of the pancreas: the islets of Langerhans (endocrine portion) and the exocrine pancreas (digestive portion). The islets of Langerhans make and release hormones called "insulin" and "glucagon." The exocrine pancreas makes and releases several digestive enzymes including trypsinogen, chymotrypsinogen, elastase, carboxypeptidase, lipase, and amylase.
7. The large intestine (also called colon) is part of the excretory system. What other system is it part of?

Answer: the digestive system

The colic walls absorb water out of the waste material, making it semi-solid waste. The large intestine is made up of several parts: the cecum, ascending colon, hepatic flexure, transverse colon, splenic flexure, descending colon, sigmoid colon, rectum, and anus.

The large intestine is a part of the excretory system because it excretes feces. The large intestine is a part of the digestive system because feces is made up of unused food material.
8. The teeth are part of the digestive system. What other system are they part of?

Answer: the skeletal system

There are different types of teeth. The main teeth are incisors, canines, molars, and premolars. Milk teeth, or baby teeth, are the first 20 teeth people have. Adults have a full set of 32 teeth. Teeth are part of the digestive system because they bite and chew food. Teeth are part of the skeletal system because they are "osseous," or bone-like.
9. The mouth and the pharynx are parts of the respiratory system. What other system are they part of (as an entirety, not just parts of them)?

Answer: the digestive system

The mouth includes the tongue, teeth, palates, and uvula. The pharynx includes the nasal pharynx, oral pharynx, and laryngeal pharynx. The mouth and pharynx are part of the respiratory system because air moves through them to get to the lungs. The mouth and pharynx are part of the digestive system because food moves through them to get to the stomach.
10. The kidneys are part of the excretory system. What other system are they part of?

Answer: the urinary system

The kidneys are part of the excretory system because toxins are removed from the blood inside the kidneys. The kidneys are part of the urinary system because they send the toxins to the bladder. Many people think the excretory and urinary systems are the same things.

The excretory system involves all of the big organs that get rid of waste. Also, some people consider the whole urinary system to be part of the excretory system.
Source: Author body4me

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us