FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Medical Names For Body Parts
Quiz about Medical Names For Body Parts

Medical Names For Body Parts Trivia Quiz


Can you match the body part to its medical name?

A matching quiz by ClarkyB. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
ClarkyB
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
385,577
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2265
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Fenwayfan60 (8/10), Guest 82 (8/10), Guest 198 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Gums  
  Tibia
2. Shoulder blade  
  Axilla
3. Upper jaw  
  Calcaneus
4. Heel  
  Gingiva
5. Armpit  
  Nares
6. Shin bone  
  Patella
7. Skull  
  Cranium
8. Nostrils  
  Mandible
9. Kneecap  
  Maxilla
10. Lower jaw  
  Scapula





Select each answer

1. Gums
2. Shoulder blade
3. Upper jaw
4. Heel
5. Armpit
6. Shin bone
7. Skull
8. Nostrils
9. Kneecap
10. Lower jaw

Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Fenwayfan60: 8/10
Jun 23 2024 : Guest 82: 8/10
Jun 22 2024 : Guest 198: 10/10
Jun 22 2024 : Guest 185: 10/10
Jun 20 2024 : Guest 172: 1/10
Jun 17 2024 : Guest 92: 10/10
Jun 16 2024 : Guest 163: 1/10
Jun 14 2024 : Guest 86: 10/10
Jun 09 2024 : Guest 76: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Gums

Answer: Gingiva

Originating from Latin in the late 17th century, gingiva means "the gums", part of the soft tissue lining of the mouth that surround the teeth and provide a seal around them. Most people will have heard of the disease gingivitis, which has the same word stem, and means "inflammation of the gum tissue".
2. Shoulder blade

Answer: Scapula

Originating from the late 16th century, scapula is the singular of the Latin 'scapulae' meaning "shoulder blades". The shoulder blade is roughly triangular in shape and connects the upper arm bone (humerus) with the collar bone (clavicle).
3. Upper jaw

Answer: Maxilla

Originating from Latin in the late 17th century, maxilla is the jaw or jawbone, specifically the upper jaw in most vertebrates. In humans the maxilla forms the boundaries of three cavities - the roof of the mouth, the floor and lateral wall of the nasal cavity, and the wall of the eye socket.
4. Heel

Answer: Calcaneus

The calcaneus is the largest tarsal bone, forming the prominence of the heel. The phrase "Achilles' heel" means a weakness or vulnerable point, and originates from the legend that Achilles' heel wasn't covered by water when his mother dipped him in the river Styx (to make him invulnerable), thereby it became his weak point.
5. Armpit

Answer: Axilla

Originating from Latin, axilla is a diminutive of 'ala' meaning "wing", and in ornithology the word axilla is used to describe the corresponding region under the wing of a bird. Also known as the underarm or oxter, the armpit is a very ticklish area for many people, possibly due to the large number of nerves contained there.
6. Shin bone

Answer: Tibia

Originating from Latin, tibia literally means "reed pipe" and is the medical name for the shin bone. Along with the smaller and weaker fibula (calf bone), the tibia forms the lower leg in vertebrates, connecting the knee with the ankle bones.
7. Skull

Answer: Cranium

Originating from the Ancient Greek 'kranion, meaning "skull", the cranium is a bony structure that provides a protective cavity for the brain. Operations that require access to the brain are performed by way of a craniotomy, a delicate procedure where a disc of bone is temporarily removed from the skull, and then replaced after brain surgery has been performed.
8. Nostrils

Answer: Nares

Originating from Latin, nares is the plural of the Latin 'naris' meaning "nostril, nose". Nostrils are separated by the septum, which consists mainly of cartilage. Due to impact trauma, congenital disorder, or drug abuse, the septum may become deviated, which results in one nostril appearing to be larger than the other, or, in extreme cases, the nostrils are no longer separated and form one large opening to the nose.
9. Kneecap

Answer: Patella

In Eastern medicine, the word patella was used as early as the 13th century, deriving from the Hindi 'paṭēla haḍḍī' meaning "farmer's bone". In the Western world, the word patella originated from the late 17th century, based on the Latin word 'patina', meaning "shallow dish". Roughly triangular in shape, the patella protects the front surface of the knee joint and, along with the tibia (shin bone) and femur (thigh bone) is one of the three bones that make up the knee joint.
10. Lower jaw

Answer: Mandible

Originating from the late 14th century, mandible comes from the Latin 'mandere' meaning "to chew" and '-bula', a suffix meaning "of means". The mandible is the largest and strongest bone in the face, and holds the lower teeth in place. The most common causes of mandibular fractures in humans are motor vehicle accidents and assault.
Source: Author ClarkyB

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series ClarkyB's Match Quizzes:

A selection of match quizzes from various categories.

  1. A Night at the Movies - American Teen Comedies Average
  2. Left or Right Average
  3. Let's Go Down To The Arcade Average
  4. That's Why We Love ... TV Shows Set In Workplaces Average
  5. Sporting Equipment for Kids Very Easy
  6. One Word Hits Of 2016 Average
  7. Time FOR A Change Very Easy
  8. Cities Of The World - Anagrams Easier
  9. UK Landmarks Easier
  10. US Presidents vs UK Prime Ministers Easier
  11. Who Was The First Woman To ...? Easier
  12. Track and Field - British Olympic Gold Easier

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us