FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mathematics History
Quiz about Mathematics History

Mathematics History Trivia Quiz


Think you know math? Maybe try some of this stuff...

A multiple-choice quiz by lordaditya. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Specific Math Topics

Author
lordaditya
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
241,059
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1999
Last 3 plays: Guest 50 (5/10), Math42 (10/10), Guest 82 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the title of G.H. Hardy's most famous work on his experiences as a mathematician? Hint


Question 2 of 10
2. Who first proposed the Prime Number Theorem? Hint


Question 3 of 10
3. Who is credited with the sequence:

1,1,2,3,5,8,13,...
Hint


Question 4 of 10
4. Who proposed that e(i*(pi))+1=0? Hint


Question 5 of 10
5. Who addressed at the start of the last century that there were 23 problems to be solved of great importance to mathematics and then listed those problems? Hint


Question 6 of 10
6. Who is credited with "coming up" with the formula for partition numbers? Hint


Question 7 of 10
7. Which university did Riemann study in? Hint


Question 8 of 10
8. What is arguably the most important unsolved mathematical problem today? Hint


Question 9 of 10
9. Who solved the Fermat's Last Theorem? Hint


Question 10 of 10
10. Who said that every even number greater than 4 can be expressed as the sum of two distinct primes? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : Guest 50: 5/10
May 26 2024 : Math42: 10/10
May 23 2024 : Guest 82: 8/10
May 22 2024 : Guest 86: 9/10
May 20 2024 : Guest 5: 5/10
May 18 2024 : Guest 104: 8/10
May 18 2024 : Guest 104: 8/10
May 17 2024 : Guest 37: 2/10
May 16 2024 : Guest 45: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the title of G.H. Hardy's most famous work on his experiences as a mathematician?

Answer: A Mathematician's Apology

'My Life As A Mathematician' is a name I made up.

'Elements' was written by Euclid.

'Disquisitiones Arithemticae' was written by Gauss.

'A Mathematician's Apology' is a famous work dating from 1940.
2. Who first proposed the Prime Number Theorem?

Answer: Gauss

Gauss proposed the very famous theorem as a conjecture, but it was proven later. It is a very powerful theorem as it approximates the Riemann Zeta Function for primes. Riemann's Hypothesis is closely connected to Gauss's Theorem.
3. Who is credited with the sequence: 1,1,2,3,5,8,13,...

Answer: Fibonacci

This is one of the most powerful sequences. The nth term is found by adding the two previous terms. The number of applications of this sequence is majestic. A periodical named The Fibonacci Quarterly has been released 4 times a year for the past so many years and still not all properties of this deceivingly simple sequence have been found!
4. Who proposed that e(i*(pi))+1=0?

Answer: Euler

Another powerful equation. So powerful that it completely revolutionalized mathematics after Euler's discovery of it in the 1700s. The concept of the imaginary number and its relationship with sinusoidal functions still amazes many!
5. Who addressed at the start of the last century that there were 23 problems to be solved of great importance to mathematics and then listed those problems?

Answer: Hilbert

Several problems were posed by David Hilbert. Solving any one of the 23 would immortalize your name. Sadly most have been solved.

For the geniuses doing this boring quiz: Give a go at number 8. You might find it a tad challenging! Search for his problem list on some search engine!
6. Who is credited with "coming up" with the formula for partition numbers?

Answer: Ramanujan

Check this out:
How many ways can you partition 1 stone? 1 way, obviously!
How many ways can you partition 2 stones? 2 ways ((1,1),(2)).
How many ways can you partition 3 stones? You do the permutations.

Try finding out a formula for the nth term of the sequence. Just try, if you get it, you are Ramanujan's equal. Now that is a huge deal!
7. Which university did Riemann study in?

Answer: Gottingen

Bernhard Riemann was a student at the Gottingen University, which at one time was the hub for mathematical activity. It is still around (in Germany), but now Princeton has taken its place as the world leader in mathematics.

Incidentally, Gottingen once boasted a great faculty: Gauss, Hilbert, Landau, and many others were part of the Gottingen tradition!
8. What is arguably the most important unsolved mathematical problem today?

Answer: Riemann's Hypothesis

It has to be Riemann's Hypothesis!

While interest is there for Goldbach's Conjecture and the Twin Prime Problem, these are mere trifles when compared to the giant problem first proposed by Bernhard Riemann. The Fermat's Last Theorem once received a large amount of international attention, but it was solved by Wiles.

Despite Hardy's continual efforts on the problem, Riemann's initial work, Ramanujan's raw genius, Selberg's persistance, the list goes on and on ... no one has solved Riemann's Hypothesis.

Go ahead and give this beatiful theorem a try, but, beware!, you need a high level of mathematical understanding to even get the gist of the problem's significance and implications.

Please visit: http://en.wikipedia.org/wiki/Riemann_hypothesis
for more info!
9. Who solved the Fermat's Last Theorem?

Answer: Wiles

Yes, Wiles solved it! 1995 was the year of the proof centuries after Fermat's proud claim: "I have the most magnificent proof to this theorem, but this margin is too small to contain it!".

But Wiles had a lot of help from previous mathematicians ranging from Gauss to Taniyama (and Shimura) to even a lady named Germain. Great problem indeed. Like several other greats, it is easily worded, but not so easily solved.
10. Who said that every even number greater than 4 can be expressed as the sum of two distinct primes?

Answer: Goldbach

Once again, a very simple problem to state and understand.

Try solving it, though ...
Source: Author lordaditya

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us