FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mixed Physics
Quiz about Mixed Physics

Mixed Physics Trivia Quiz


This quiz contains mixed physics questions. Enjoy!

A multiple-choice quiz by morticia1111. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics

Author
morticia1111
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
265,891
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8090
Last 3 plays: Guest 97 (10/10), Guest 90 (7/10), Guest 112 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which instrument is used to measure gas pressure? Hint


Question 2 of 10
2. What is the function of a capacitor? Hint


Question 3 of 10
3. Pressure increases with altitude.


Question 4 of 10
4. Both gases and liquids are considered fully compressible.


Question 5 of 10
5. Why is the pressure increased in the car tires after driving it? Hint


Question 6 of 10
6. What is a heliograph? Hint


Question 7 of 10
7. What causes the aurora borealis? Hint


Question 8 of 10
8. Which object converts sound energy into electrical energy? Hint


Question 9 of 10
9. In longitudinal waves, the vibrations are parallel to the direction the wave travels.


Question 10 of 10
10. Why is a circuit breaker or fuse used in a circuit? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 26 2024 : Guest 97: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 90: 7/10
Feb 20 2024 : Guest 112: 6/10
Feb 16 2024 : jeremygilbert: 7/10
Feb 12 2024 : Guest 71: 10/10
Jan 26 2024 : Guest 76: 8/10
Jan 26 2024 : ceetee: 8/10
Jan 19 2024 : andshar: 8/10
Jan 09 2024 : FREEDOM49: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which instrument is used to measure gas pressure?

Answer: A manometer

The manometer is a u-tube containing liquid used to measure gas pressure against atmospheric pressure. One end of the tube is joined to the gas supply which is then turned on. If the pressure of the gas is high, mercury is used. If the pressure of gas is low water is used to give a more accurate measurement.
2. What is the function of a capacitor?

Answer: It stores electrical energy.

A capacitor is a device which stores electric charge. A capacitor consists of two plates made of an electrically conducting material and separated by a non-conducting material such as mica, paper or air.
3. Pressure increases with altitude.

Answer: False

Pressure decreases with altitude.
4. Both gases and liquids are considered fully compressible.

Answer: False

Liquids are not considered to be compressible, hence they are used in hydraulic brakes.
5. Why is the pressure increased in the car tires after driving it?

Answer: The speed of the air molecules increases.

As you drive the car, the temperature of the tires is increased. As a result the molecules have more energy and they move faster and hit the walls of the container harder and more often and this makes the pressure greater.
6. What is a heliograph?

Answer: An instrument used to communicate by light.

The name heliograph comes from ancient Greek, meaning "sun" "writing".
7. What causes the aurora borealis?

Answer: Electrical particles from the sun hitting the earth's atmosphere.

The aurora borealis are beautifully coloured lights which sometimes can be seen in the sky near the north pole.
8. Which object converts sound energy into electrical energy?

Answer: A microphone.

Microphones convert sound waves into electrical voltages that are eventually converted back into sound waves through speakers.
9. In longitudinal waves, the vibrations are parallel to the direction the wave travels.

Answer: True

In longitudinal waves, the vibrations are parallel to the direction the wave travels. Electromagnetic and water waves are transverse waves. In these waves the vibration is at right angles to the direction the wave travels.
10. Why is a circuit breaker or fuse used in a circuit?

Answer: It protects the wiring from circuit overload.

The fuse is made of a piece of wire which melts if too much current runs through it. The fuse must then be replaced by a new one.
Circuit breakers contain an electromagnet which, when current exceeds the rated value, becomes strong enough to separate a pair of contacts and breaks the circuit. They operate much faster than fuses and can be reset.
Source: Author morticia1111

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us