Quiz about Motherboards
Quiz about Motherboards

Motherboards Trivia Quiz


This is a quiz with a variety of questions on motherboards. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lanire. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Hardware

Author
Lanire
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,430
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
5727
Last 3 plays: Guest 75 (5/10), wellenbrecher (10/10), Guest 223 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How wide is the full AT motherboard? Hint

12 inches
11.5 inches
11 inches
12.5 inches

2. Which company invented the ATX form factor? Hint

Compaq
Intel
IBM
Toshiba

3. What is one of the differences between AT and ATX form factors? Hint

ATX started to use 20 - pin connectors rather than 6 - pin connectors
It did not allow 3.3V support anymore
The processor slot and memory sockets are moved from the back right side of the board to the front
'Soft Power' support was eliminated

4. How many wires do the serial cables have? Hint

9
25
4
16

5. How many wires do the parallel cables have? Hint

25
9
16
4

6. Which of the following parts is not usually integrated into the motherboard? Hint

CPU socket
Flash BIOS ROM
Voltage Regulators
Hard drive

7. Which of the following chipsets would not be found on a motherboard? Hint

The system chipset
The 'Super IO' chip
The keyboard controller
SCL chipset

8. Which of the following is not a type of a second level (secondary) cache? Hint

Asynchronous
Pipeline burst
Synchronous burst
Conduct burst

9. Which of the following should not necessarily come with the motherboard? Hint

Its model number
Contact information
The name of the manufacturer
BIOS description

10. Abit first made a jumperless motherboard.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How wide is the full AT motherboard?

Answer: 12 inches

'A motherboard is the physical arrangement in a computer that contains the computer's basic circuitry and components. On the typical motherboard, the circuitry is imprinted or affixed to the surface of a firm planar surface and usually manufactured in a single step.' - from www.whatis.com. Usually, on a typical motherboard you could find the following parts: CPU, BIOS, serial and parallel ports, expansion slots, and controllers for keyboard, mouse, and disk drives.
2. Which company invented the ATX form factor?

Answer: Intel

'The form factor of the motherboard describes its general shape, what sorts of cases and power supplies it can use, and its physical organization.' - from www.pcguide.com. ATX form factor was invented in 1995 by Intel and by 1998 was the most popular choice in the new systems.
3. What is one of the differences between AT and ATX form factors?

Answer: ATX started to use 20 - pin connectors rather than 6 - pin connectors

The other differences between AT and ATX are that in ATX there is an integrated PS2 mouse connector, better power supply connector, 3.3V power support, and better air flow.
4. How many wires do the serial cables have?

Answer: 9

It is true even if they have 25-pin connectors. The cable is used for transmitting information to the different computer components. For example, a serial cable is sometimes used to connect a mouse.
5. How many wires do the parallel cables have?

Answer: 25

Parallel cable is usually used to transmit information between the motherboard and a peripheral, which is usually a printer.
6. Which of the following parts is not usually integrated into the motherboard?

Answer: Hard drive

Hard drives are installed separately and are not a part of the motherboard.
7. Which of the following chipsets would not be found on a motherboard?

Answer: SCL chipset

The keyboard contoller is responsible to for the work of the keyboard and integrated PS2 mouse. According to www.pcguide.com, 'Super IO' chip manages input and output from the serial port, parallel port, floppy disks, and in some cases, the IDE hard disks as well.
8. Which of the following is not a type of a second level (secondary) cache?

Answer: Conduct burst

'The oldest and slowest type of cache timing is asynchronous cache. Asynchronous means that transfers are not tied to the system clock. Synchronous cache is tied to the memory bus clock. Each tick of the system clock, a transfer can be done to or from the cache.' - from www.pcguide.com
9. Which of the following should not necessarily come with the motherboard?

Answer: BIOS description

10. Abit first made a jumperless motherboard.

Answer: True

'Jumper is a metal bridge that closes an electrical circuit. Typically, a jumper consists of a plastic plug that fits over a pair of protruding pins. Jumpers are sometimes used to configure expansion boards. By placing a jumper plug over a different set of pins, you can change a board's parameters.' - from www.webopedia.com
Source: Author Lanire

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : Guest 75: 5/10
Jan 19 2023 : wellenbrecher: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 223: 2/10
Jan 17 2023 : Guest 88: 10/10
Jan 17 2023 : Guest 49: 2/10
Jan 15 2023 : Guest 123: 1/10
Jan 14 2023 : Guest 213: 6/10
Jan 13 2023 : Guest 184: 4/10
Jan 13 2023 : Guest 182: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us