Quiz about The Hard Stuff
Quiz about The Hard Stuff

The Hard Stuff Trivia Quiz


How much do you know about the actual "nuts and bolts" of your computer system? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by Snipercatcher. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Hardware

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
395,213
Updated
Jan 20 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
300
Last 3 plays: ozzz2002 (5/10), Guest 184 (10/10), Guest 197 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following devices is an input device? Hint

Speaker
Monitor
Joystick
Printer

2. Which of the following refers to a software item, not a hardware item? Hint

Digitizer
Hard disk
Dongle
Driver

3. Which of the following is not an output device? Hint

Projector
Headphones
Scanner
Monitor

4. DSL and ISDN transmissions can both be sent over ordinary telephone wire. Which metal is most often inside these cables? Hint

Copper
Kryptonite
Titanium
Zinc

5. Which item can serve as both an input and output device? Hint

Keyboard
Printer
Mouse
Touchscreen

6. RJ-11 and RJ-45 connectors look very much alike, but an RJ-11 connector is larger.

True
False

7. ATX, ITX and NLX are examples of which of these? Hint

Cabling standards
Alien signals
Radio frequencies
Motherboard form factors

8. The contacts on a CPU or memory module are referred to by which name? Hint

Doohickeys
Buttons
Pins
Keys

9. Which device has the greatest storage capacity? Hint

Single-layer Blu-ray disk
CD
Tape drive
Dual-layer DVD

10. Which of the following printers uses toner to form text/images? Hint

Dot matrix
Laser
Impact
Thermal


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following devices is an input device?

Answer: Joystick

A joystick, usually used for computer games, is the only input device in this list. All the others are considered output devices.
2. Which of the following refers to a software item, not a hardware item?

Answer: Driver

A driver is a piece of software that helps the computer components communicate with each other. A missing or outdated driver can cause your device to function badly or not at all. A digitizer, dongle and hard disk are all considered hardware.
3. Which of the following is not an output device?

Answer: Scanner

A scanner is an input device, although there are some "smart" fax machines photocopiers and printers with built-in scanners which could be considered input-output devices. All the others are strictly output devices.
4. DSL and ISDN transmissions can both be sent over ordinary telephone wire. Which metal is most often inside these cables?

Answer: Copper

Copper is most often used in telephone and network cabling. Kryptonite does not exist except in "Superman" comics, movies and TV shows.
5. Which item can serve as both an input and output device?

Answer: Touchscreen

A touchscreen is the only input-output device. The keyboard and mouse are input devices. The printer is an output device.
6. RJ-11 and RJ-45 connectors look very much alike, but an RJ-11 connector is larger.

Answer: False

The RJ-45 connector is the larger of the two, has more wires and is used for network connections. The RJ-11 connector is somewhat smaller, has fewer wires and is mostly used for telephone connections. It can sometimes be used for fax, modem, and dial-up computer connections although this is becoming less common.
7. ATX, ITX and NLX are examples of which of these?

Answer: Motherboard form factors

The motherboard is sometimes referred to as the "backbone" of the computer. Another word for it is "system board." Form factor refers mainly to its size, shape, number and location of ports. ATX is the most widely used motherboard form factor. It comes in a variety of sizes such as micro-ATX, ATX mid-tower and full-tower.
8. The contacts on a CPU or memory module are referred to by which name?

Answer: Pins

Each pin serves as a contact which transfers information. The pins also "hold" the processor to the motherboard, reducing the need for soldering.
9. Which device has the greatest storage capacity?

Answer: Tape drive

A tape drive usually has a capacity of at least 100 GB and can store over 100 TB of data. Tape drive is comparatively cheap compared to other storage methods, but it accesses data somewhat more slowly. It is usually used in large-scale operations which don't require fast or frequent data access.
10. Which of the following printers uses toner to form text/images?

Answer: Laser

Dot matrix and impact printers are basically the same thing and use ink ribbons. Thermal printers use special paper which forms images when it makes contact with a heated element.
Source: Author Snipercatcher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : ozzz2002: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 184: 10/10
Jan 09 2023 : Guest 197: 9/10
Jan 02 2023 : Guest 74: 7/10
Dec 11 2022 : Lottie1001: 8/10
Dec 11 2022 : xchasbox: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 94: 4/10

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us