FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Psychological Terms
Quiz about Psychological Terms

Psychological Terms Trivia Quiz


'No one who, like me, conjures up the most evil of those half-tamed demons that inhabit the human breast and seek to wrestle with them, can expect to come through the struggle unscathed.' - Sigmund Freud Pick the term that matches the concept described.

A multiple-choice quiz by sinjun. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
sinjun
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,357
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3846
- -
Question 1 of 10
1. Removing information from conscious awareness. Hint


Question 2 of 10
2. Emotions, especially anger, are attributed to someone else. Hint


Question 3 of 10
3. Falsification of reality. Hint


Question 4 of 10
4. Convincing oneself that the exact opposite of something awful and unacceptable is true. Hint


Question 5 of 10
5. 'Mary's mad at me! No, I am mad at Mary.' Hint


Question 6 of 10
6. Negative emotions are transferred from a dangerous object who is capable of retaliation to something more safe who is unable to fight back. Hint


Question 7 of 10
7. Disconnecting from a traumatic emotion without denying, repressing or reshaping it in any way. Hint


Question 8 of 10
8. Avoiding negative emotions by overly contemplating the problem. Hint


Question 9 of 10
9. Action meant to purge emotion. Hint


Question 10 of 10
10. Channeling emotions into some useful project. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Removing information from conscious awareness.

Answer: Repression

Perhaps the most powerful defense mechanism. Some say other defense mechanisms do only what repression can't or doesn't.
2. Emotions, especially anger, are attributed to someone else.

Answer: Projection

'I'm not mad at my brother. My sister is mad at him.' Related to the development of the superego.
3. Falsification of reality.

Answer: Denial

In adults, this can be, in the extreme, a symptom of advanced mental illness.
4. Convincing oneself that the exact opposite of something awful and unacceptable is true.

Answer: Reaction formation

Obsessive compulsives are among the people who do this frequently. People who do this often are sometimes excessively solicitous of the person that they despise. For example: Your excessive kindness to your boss. Oh wait, that's just kissing up.
5. 'Mary's mad at me! No, I am mad at Mary.'

Answer: Reversal

One of the first defense mechanisms developed.
6. Negative emotions are transferred from a dangerous object who is capable of retaliation to something more safe who is unable to fight back.

Answer: Displacement

7. Disconnecting from a traumatic emotion without denying, repressing or reshaping it in any way.

Answer: Isolation

This one's a doozy. 'Yeah, I hate my boss. My idea of a good time would be to walk into work with a sawed-off shotgun and blow his brains out. What's for dinner?'
8. Avoiding negative emotions by overly contemplating the problem.

Answer: Intellectualization

9. Action meant to purge emotion.

Answer: Undoing

10. Channeling emotions into some useful project.

Answer: Sublimation

An actually desirable defense mechanism. 'The artist opens out to others the way back to the comfort and consolation of their own unconscious sources of pleasure, and so reaps their gratitude and {admiration;} then he has won--through his phantasy--what before he could only win in phantasy: honour, power, and the love of women.' -- Sigmund Freud.
Source: Author sinjun

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us