Quiz about A Short Pencil is Better Than a Long Memory
Quiz about A Short Pencil is Better Than a Long Memory

A Short Pencil is Better Than a Long Memory Quiz


This is a general quiz on memory.

A multiple-choice quiz by jane3cats. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
jane3cats
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
339,084
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1519
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which animal is most commonly associated with having a good memory? Hint

Elephant
Cat
Mouse
Lion

2. What is the name of the technique to learn difficult to remember material? Hint

Phrenology
Linguistics
Phonetics
Mnemonics

3. What brain structure is most closely associated with memory (hint: it sounds like a large, river dwelling herbivore)? Hint

Midbrain
Pons
Cerebellum
Hippocampus

4. "There is a word, or a phrase, beginning with a 'T', when I know what I want to say but can't think of the right word". What is the phenomenon I am describing commonly known as? Hint

Tons of Tots
Tit for Tat
Tip of the Tongue
Tonsillitis

5. Which of the following is NOT a type of memory? Hint

Short Term
Middle Term
Sensory
Long Term

6. What is the scientific name for a "Photographic Memory"? Hint

Sympathetic
Eidetic
Empathic
There is no scientific name

7. Which of the following is NOT important in Long Term Memory? Hint

Encoding/paying attention
Retrieval
Storage
Disposal

8. What physical state is most favorable to recalling previously learned material? Hint

Drunk
Well rested
Up the night before cramming
Hungry

9. Which of the following statements about memory is true? Hint

You must believe you can remember
The best memory is visual memory.
Memory is a very complex process
Wanting to remember something (intention to remember) increases your memory ability.

10. Which of the following statements is true? Hint

Memory can't be improved.
Memory gets worse as you get older.
Memory is static, unchanged by circumstances.
Memory can be improved


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which animal is most commonly associated with having a good memory?

Answer: Elephant

The elephant's brain is more dense than a human brain and also has more "folds", so they can store more information. "Memory like an elephant" is indeed a compliment!
2. What is the name of the technique to learn difficult to remember material?

Answer: Mnemonics

Mnemonics is from the Greek word for mindful (mnemon). Some common mnemonics are for the colors of the rainbow, ROY G BIV (Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, Violet) and for the planets, My Very Elegant Mother Just Served Us Nachos. Phonetics is the study of language sounds, Phrenology is a pseudoscience studying personality characteristics through bumps on the skull and linguistics is the study of language.
3. What brain structure is most closely associated with memory (hint: it sounds like a large, river dwelling herbivore)?

Answer: Hippocampus

The Hippocampus is part of the limbic system, which deals with emotion and long term memory.
4. "There is a word, or a phrase, beginning with a 'T', when I know what I want to say but can't think of the right word". What is the phenomenon I am describing commonly known as?

Answer: Tip of the Tongue

Tip of the Tongue, or TOT as it is also known as, is very common in people of all ages. It's not generally indicative of anything serious, just very, very frustrating!
5. Which of the following is NOT a type of memory?

Answer: Middle Term

Sensory is the shortest type of memory, lasting only a few thousandths of a second (looking at a picture and recalling briefly what it is), short term memory is a few seconds to a few minutes (looking up a phone number then dialing it) and long term memory is what we generally think of as "memory", retention over time of "Facts" or "Memories" (like Trivia facts).
6. What is the scientific name for a "Photographic Memory"?

Answer: Eidetic

Eidetic is defined as the ability to completely recall a photograph or auditory event in astonishing detail, as if the event is still being seen or heard by the observer. There is a great deal of controversy as to whether or not this ability exists, see Wikipedia and www.straightdope.com for more details.
7. Which of the following is NOT important in Long Term Memory?

Answer: Disposal

Memory is a complex process. A failure at any stage will prevent whatever is being learned from being stored in long term memory.
8. What physical state is most favorable to recalling previously learned material?

Answer: Well rested

Being well rested seems to be the best situation to remembering previously learned material. There is also a lot of data regarding "state dependent learning", which is whatever state you are in when you are learning the material, the best environment to recall it is to closely approximate that state.

This explains why, after a night spent drinking, you sometimes can't recall what you did the next morning.
9. Which of the following statements about memory is true?

Answer: Memory is a very complex process

It has been shown that all memory is not visual. Just as we have different learning styles (some people are visual learners, other auditory, others kinetic, etc), we have different memory styles. And, as we know from the TOT experience, wanting to remember something doesn't make it any more likely that we will. And, although positive thinking might help during the learning process, it doesn't help us remember any better.
10. Which of the following statements is true?

Answer: Memory can be improved

There are a number of ways to improve your memory. You can use technology to help you remember appointments, rehearse what you need to remember, using visual cues to help you remember, the aforementioned mnemonics and of course, as the title of this quiz states, write it down! It has been shown that memory can actually improve with age, if you practice.
Source: Author jane3cats

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us