Quiz about Psychology 101
Quiz about Psychology 101

Psychology 101 Trivia Quiz


Here is a quiz for those of you (and there are many) who have taken at least an introductory psychology course. Good luck.

A multiple-choice quiz by Nick307. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
Nick307
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
289,488
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7736
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (4/10), Guest 73 (8/10), Guest 83 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What research team was influential in their study of human sexual behavior and response? Hint

Proctor and Gamble
Gilbert and Sullivan
Crockett and Tubbs
Masters and Johnson

2. What phenomenon of developmental psychology occurs when a child (usually around 9 months) no longer ascribes to an "out of sight, out of mind" view of the world? Hint

Symbolic representation
Egocentric thinking
Object permanence
Scaffolding

3. Which of the following is NOT considered one of the basic tastes - those given specific names? Hint

Bitter
Acerbic
Sweet
Sour

4. Asch's famous line experiment dealt with what central social psychological phenomenon? Hint

Authority
Physical attractiveness
Prejudice
Conformity

5. Which part of a neuron, whose name comes from the Greek for "tree," extends from the cell body like a tree branch and receives stimuli from other neurons in the brain? Hint

Nucleus
Synapse
Dendrite
Axon

6. Which of the following is not considered an anxiety disorder? Hint

Panic Disorder
Generalized anxiety disorder
Amnesia
Agoraphobia

7. What term could best be used to attribute horrific behavior such as that of the Nazi Party in WWII, the Red Scare in the United States and the ritual suicides of Jim Jones' Peoples Temple cult? Hint

Groupthink
Latent learning
Gestalt
Actor-observer bias

8. Which neurotransmitter is also widely referred to as "adrenaline?" Hint

GABA
Serotonin
Epinephrine
Dopamine

9. Which of the following is NOT one of the four primary lobes of the human brain? Hint

Temporal Lobe
Parietal Lobe
Dorsal lobe
Frontal Lobe

10. In a telephone survey of political views, significantly more respondents claimed they would consider voting for an ethnic minority candidate than actually feel that way. What error in polling is this most likely a result of? Hint

Margin of error
Convenience sampling
Response bias
Loaded questions


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What research team was influential in their study of human sexual behavior and response?

Answer: Masters and Johnson

The St. Louis-based research pair studied a range of human sexual behavior like arousal, homosexuality, sexual physiology and sexual dysfunction in the 1960's and 1970's.
2. What phenomenon of developmental psychology occurs when a child (usually around 9 months) no longer ascribes to an "out of sight, out of mind" view of the world?

Answer: Object permanence

Object permanence simply means the child has the capacity to know an object still exists even though it is out of the child's view. Renowned developmental psychologist Jean Piaget conducted experiments placing the grasp of object permanence in the first (or sensorimotor) period of his developmental stages theory.
3. Which of the following is NOT considered one of the basic tastes - those given specific names?

Answer: Acerbic

"Acerbic" essentially means sour-tasting. There are at least four and possibly five known tastes perceived by humans. They are Bitter, Sweet, Sour, Salty, and more recently proposed "Umami," a Japanese term meaning "savory."
4. Asch's famous line experiment dealt with what central social psychological phenomenon?

Answer: Conformity

The classic "patsy" experiment, Asch had a group of students view lines of different length and state which was the longest. Only one student was a real subject, while the rest were in on the experiment, and purposely chose the incorrect line as being longest.

While it was clear which line was longest, many of the real subjects acquiesced or "conformed" to the group and chose the incorrect line.
5. Which part of a neuron, whose name comes from the Greek for "tree," extends from the cell body like a tree branch and receives stimuli from other neurons in the brain?

Answer: Dendrite

Dendrites receive stimulation at the synapse from the release of neurotransmitters from a neighboring neuron's axon terminal, thus creating an electrical impulse in the postsynaptic neuron.
6. Which of the following is not considered an anxiety disorder?

Answer: Amnesia

Amnesia is typically a result of head trauma, although it can also be brought about by substance abuse or brain deterioration due to old age. Anxiety disorders involve abnormal, irrational fears, beliefs or states of arousal that impair social functioning.
7. What term could best be used to attribute horrific behavior such as that of the Nazi Party in WWII, the Red Scare in the United States and the ritual suicides of Jim Jones' Peoples Temple cult?

Answer: Groupthink

Groupthink is a phenomenon by which members of a group reach a consensus without critically evaluating the validity of the consensus. It is generally regarded as a negative term, used to describe the type of deindividualization associated with unspeakable acts.
8. Which neurotransmitter is also widely referred to as "adrenaline?"

Answer: Epinephrine

Epinephrine also acts as a hormone in the body, secreted by the adrenal gland, hence, it's other name adrenaline.
9. Which of the following is NOT one of the four primary lobes of the human brain?

Answer: Dorsal lobe

The fourth lobe is the occipital lobe. Dorsal typically means that which is situated towards the back of an animal or part of an animal. The term "dorsal" can refer to an area of the brain like the "dorsal occipital cortex", although it is not considered a lobe.
10. In a telephone survey of political views, significantly more respondents claimed they would consider voting for an ethnic minority candidate than actually feel that way. What error in polling is this most likely a result of?

Answer: Response bias

Response bias is the tendency for respondents to answer in ways that are more socially desirable or that they feel will please the interviewer, i.e. the desire not to be viewed as racist. Although the other choices are common forms of error, they are not as common in a case like this. Most telephone surveys do not employ convenience sampling (grabbing people off the street).

A loaded question is one which the respondent may agree with some, part, all or none of the question because it contains too much information (ex. "Do you feel the government should lower taxes by cutting military spending?"). Due to statistical tests of significance, margin of error could not account for the "significant" difference seen in the data.
Source: Author Nick307

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 107: 4/10
Jan 27 2023 : Guest 73: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 83: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 142: 6/10
Jan 17 2023 : Guest 108: 8/10
Jan 17 2023 : Guest 24: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 83: 2/10
Jan 12 2023 : Guest 47: 9/10
Jan 11 2023 : masfon: 10/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us